Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Fara C.A.S. la venituri din drepturi de autor si dividende

Posted by admin® pe iulie 3, 2007

                  Executivul nu va introduce in sfera veniturilor pentru care sunt datorate contributii de asigurari sociale sumele primite pentru drepturi de proprietate intelectuala si dividende, pentru a finanta majorarea pensiilor, insa limita de 75 milioane lei peste care nu se mai plateste C.A.S. va fi eliminata. „Prin aceasta masura nu se impoziteaza drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala, sau dividendele. Prin normele metodologice la aplicarea legii vom explicita care sunt categoriile de venituri unde se va aplica T.V.A.“, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, in forma acceptata de Guvern, stabilind cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si la 45% de la 1 ianuarie 2009.

                   Legea identifica printre sursele de finantare ale bugetului asigurarilor sociale extinderea aplicarii contributiilor la asigurari sociale la venitul brut total obtinut de persoanele fizice, ceea ce ar presupune o baza de calcul care sa includa si sumele din drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuala sau dividende. Aceste masuri nu vor determina o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%, a aratat Vosganian. El a apreciat ca o masura de „solidaritate“, eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute, echivalentul a 75 de milioane de lei vechi, peste care nu mai sunt datorate contributii de asigurari sociale. Aceasta vizeaza doar 20-25.000 de salariati cu venituri foarte mari, a spus ministrul Economiei. Potrivit lui Vosganian, majorarea pensiilor presupune numai pentru anul viitor un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro. Cresterea nominala a P.I.B., estimata la peste 10% anul viitor, va avea cea mai mare contributie, de 1,1-1,2 miliarde de euro, la acoperirea resurselor necesare, iar avansul numarului de salariati, estimat minim 2%, si cresterea salariilor, vor contribui cu circa 500 de milioane de euro. Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care Guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro, iar sustenabilitatea masurii de majorare a pensiilor va fi asigurata si prin transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro, a mentionat Vosganian.

2 răspunsuri to “Fara C.A.S. la venituri din drepturi de autor si dividende”

  1. Elena said

    Pentru agentii de asigurari care obtin venituri din activitatile de pensii obligatorii dar sunt si salariati, pe veniturile din pensii sunt obligati sa plateasca contributiile catre asigurarile sociale? Se aplica si retroactiv?

  2. admin® said

    Din cate stim nici o lege nu se aplica retroactiv. In ce priveste agentii respectivi ne vom interesa si va vom raspunde.

Lasă un comentariu