Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Procurorul-sef Marian Alexandru: vinovat!

Posted by admin® pe martie 23, 2007

 Procurorul general al parchetului Curtii de Apel Constanta, Gigel Marian Alexandru, a fost revocat din functie ieri, 22 martie, de Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Hotararea vine ca urmare a numeroaselor nereguli si deficiente descoperite in activitatea de conducere a institutiei de catre inspectorii C.S.M. Aceasta a fost luata cu unanimitate de voturi, constatandu-se o singura abtinere, cea a lui Cristian Deliorga. Cu aceeasi ocazie, Sectia Procurori a respins propunerea de revocare din functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea a Mariei Axinte. Si de data aceasta s-a inregistrat unanimitate, cu exceptia abtinerii aceluiasi Cristian Deliorga. Destituirea sefului Parchetului Curtii de Apel Constanta este motivata de carentele inregistrate in anul 2006 in managementul conducerii institutiei respective si a parchetelor subordonate acesteia.

              Mai exact, in vara anului trecut, Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus un control la Parchetul Curtii de Apel Constanta, ocazie cu care s-au constatat numeroase deficiente. Desi se impunea remedierea acestora, se pare ca Gigel Marian Alexandru ar fi „omis“ – conform raportului echipelor de control din anul acesta – luarea masurilor respective.
Acuzatii grave la adresa justitiabililor constanteni
                    Procurorul general al parchetului Curtii de Apel Constanta se face vinovat, conform rapoartelor din luna februarie anul curent, de incalcarea normelor si a procedurilor, rezolutii „suspecte“, un numar mare de N.U.P.-uri (neinceperea urmaririi penale), cauze ramase in nelucrare, scoateri de sub urmarire penala, disjungeri si declinari de competenta fara suport, tergiversari suspecte, dosare fara termene de finalizare sau cu termene depasite, lucrari deschise in baza unor anonime, preluari de dosare care nu atrageau competenta Curtii de Apel Constanta, etc. Reamintim ca, prin Hotararea 400/1.06.2006, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus verificarea activitatii procurorilor cu functii de conducere din cele 15 Curti de Apel de pe teritoriul Romaniei, a eficientei acestora din punct de vedere managerial, modul de indeplinire a atributiilor de conducere. In urma acestei Hotarari, inspectorii C.S.M. au „vizitat“ Parchetul Constanta si subunitatile acestuia. Rapoartele emise in urma controalelor au fost aparut in paginile ziarelor, desi erau considerate secrete pana la pronuntarea finala. Aproximativ 800 de pagini de concluzii au facut cu ou si cu otet Parchetul Curtii de Apel de la malul marii, distrugand credibilitatea, si-asa destul de subreda, a acestei institutii. S-a constatat, astfel, ca judetul Constanta ocupa un nefericit loc fruntas la capitolele „achitari definitive“ si „restituiri de dosare“. Principalul vinovat pentru situatia descoperita la Constanta este, conform C.S.M., insusi procurorul general Gigel Alexandru. Acesta a fost invinuit, in paginile rapoartelor din 2007, ca a… ascuns (!) Parchetului Inaltei Curti si Consiliului Magistraturii ca Parchetul de pe langa Judecatoria Harsova este deficitar in ceea ce priveste numarul de procurori, situatia fiind catalogata „critica“ din cauza numarului mare de dosare care-si asteapta randul. Alta invinuire se refera la informari ale aceluiasi procuror general, care priveau efectuarea unor activitati de control nerealizate in realitate. Foarte multe dosare au fost taraganate, iar in unele dosarele cu infractiuni contra vietii (si nu numai) nu rezulta, in urma verificarilor, daca procurorii au intocmit planurile de ancheta.
Neglijenta, deficiente si necunoastere
                   In paginile raportului inaintat de inspectorii C.S.M. se arata, printre altele: „referitor la respectarea normelor procedurale si calitatea actelor procedurale emise cu ocazia solutionarii acestor cauze, s-au constatat foarte multe deficiente cauzate fie din neglijenta de care au dat dovada procurorii ce au adoptat aceste solutii, fie de necunoasterea dispozitiilor legale prevazute in Codul de Procedura Penala si care a condus la retinerea unor temeiuri juridice incomplete sau nelegale“. Considerand ca unul dintre inspectori a depasit limitele impuse de atributiile de serviciu si zgandarit probabil in amorul propriu, procurorul-sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta a depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva unuia dintre cei doi inspectori care i-au „vizitat“ institutia. Fara nici un succes insa, tinand cont ca, desi a trecut foarte putin timp de la emiterea concluziilor rapoartelor, Sectia pentru Procurori a C.S.M.-ului l-a revocat din functie. Mai mult, pentru semestrul al doilea al anului 2007 se prefigureaza reluarea controalelor la unitatile de parchet de pe raza Curtii de Apel Constanta. Ramane sa speram ca justitia de la malul marii va intra, odata cu numirea unui nou procuror-sef in functia ramasa vacanta, pe un  nou fagas. Unul al normalitatii.

Adrian GEORGESCU

6 răspunsuri sa “Procurorul-sef Marian Alexandru: vinovat!”

  1. Justitiabil said

    Si de asta e pus sef al sectiei de urmariri penale pentru ca-l recomanda raportul inspectiei judiciare. Asta-i justitia in Romania, esti corupt si esti magistrat te mutam dintr-un loc in altul.

  2. […] Vezi mai multe detalii despre Gigel-Marian Alexandru aici […]

  3. […] Vezi mai multe detalii despre Gigel-Marian Alexandru aici […]

  4. […] Vezi mai multe detalii despre Gigel-Marian Alexandru aici […]

  5. […] Vezi mai multe detalii despre Gigel-Marian Alexandru aici […]

  6. […] procurorul Gigel are bube în CV. Presa a relatat că, în trecut procurorul a fost revocat de CSM din funcția de șef al  Parchetului Curții de Apel Constanț…, ca urmare a numeroaselor nereguli si deficiențe descoperite în activitatea instituției: […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: