Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Politia a inceput… scoala

Posted by admin® pe septembrie 18, 2007

Cu ocazia inceperii noului an scolar, Politia Romana va pune in aplicare o serie de masuri pentru cresterea gradului de siguranta in unitatile de invatamant. Masurile sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin actiuni educative, supravegherea si paza unitatilor scolare si activitati pentru mentinerea ordinii publice si interventia in cazul evenimentelor produse in perimetrul unitatilor scolare. In ceea ce priveste prevenirea prin actiuni educative, va fi analizata trimestrial dinamica actelor de violenta inregistrate in perimetrul unitatilor de invatamant si vor avea loc intalniri ale politistilor din structurile de analiza si prevenire a criminalitatii si ordine publica cu cadrele didactice si parintii elevilor, pe teme legate de siguranta elevilor in unitatile de invatamant preuniversitar. De asemenea, pentru acest gen de activitati vor fi cooptati elevi formatori pentru problematica prevenirii violentei in scoli, in special cei din Consiliul elevilor, pentru fiecare nivel de invatamant.

                    

Mai mult, formatiunile specializate ale Politiei vor concepe materiale cu caracter informativ-preventiv pentru cresterea gradului de siguranta, atat in incinta, cat si in perimetrul unitatilor de invatamant. Unitatile de Politie vor sprijini, prin specialistii in domeniu, proiectarea, instalarea si folosirea sistemelor de supraveghere video pentru incinta si perimetrul scolii. Totodata, vor acorda sprijin de specialitate pentru instruirea personalului de paza proprie al unitatilor scolare. De asemenea, se va urmari ca societatile specializate in prestarea unor astfel de servicii sa repartizeze personal calificat pentru efectuarea serviciului in aceste obiective. Politia va contribui la mentinerea ordinii publice in apropierea unitatilor scolare si pe traseele de deplasare a elevilor si va asigura interventia la evenimentele sesizate in incinta sau in apropierea unitatilor de invatamant.
 

Incepe scoala! Invatati copilul sa circule corect!
Pentru a preveni implicarea copiilor in accidentele rutiere, Politia Rutiera recomanda parintilor sa-i invete pe cei mici sa circule numai pe trotuare, sa nu stationeze pe bordura trotuarelor, sa traverseze drumurile publice numai prin locuri special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje, sa traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar in lipsa acestuia pe la coltul strazilor si numai dupa ce s-au asigurat. De asemenea, acolo unde nu exista amenajate trotuare sau poteci laterale, copiii trebuie sa se deplaseze numai pe partea stanga a drumurilor, cat mai aproape de marginea acestora, dar nu in grup, ci in sir unul dupa altul, sa nu se joace pe partea carosabila a drumurilor publice, sa nu se angajeze in traversarea cailor rutiere in fuga, prin fata sau spatele autovehiculelor stationate ori al mijloacelor de transport in comun oprite in statii si sa nu circule cu bicicleta pe drumurile publice, daca nu au implinit varsta de 14 ani. Dupa caderea intunericului sau in alte conditii de vizibilitate redusa, sa foloseasca haine de culoare deschisa, cu elemente reflectorizante, care ii face mai vizibili in lumina farurilor. In conditii atmosferice deosebite (ploi torentiale, ceata, polei, ninsoare), cand vizibilitatea si actiunea de franare este greoaie, sa se angajeze in traversare numai dupa ce s-au convins ca nu exista nici un pericol. Daca circula cu bicicleta, sa evite zonele aglomerate si arterele principale cu trafic intens; daca totusi ajung cu bicicleta intr-o intersectie, sa respecte semnificatia indicatoarelor si sa-si sporeasca atentia. Orice schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata cu bratul intins orizontal, insa acest lucru nu este suficient, ci trebuie sa fie siguri ca toti conducatorii auto le-au observat intentia.
 

Protejati-va copilul de fapte reprobabile!
Pentru copii se sterg usor granitele dintre faptele ce pot fi pedepsite si simplele lovituri, daca acestea nu le-au fost explicate corect din timp si nu li s-a vorbit atat despre urmarile acestor fapte pentru victima, cat si despre consecintele lor pentru parinti. Tinerii pot fi tinuti departe de „cariera“ de infractor, daca parintii actioneaza rapid si eficient, pentru a-i opri sa alunece pe o panta gresita. In scopul prevenirii criminalitatii si, mai ales, mentinerii unui climat de siguranta  in scoli, Politia Romana desfasoara in permanenta campanii preventive in unitatile de invatamant. Psihologii Politiei recomanda parintilor sa
explice clar copiilor si adolescentilor ca furturile, indiferent cat de nesemnificative sunt, nu vor fi probe de curaj, ci fapte culpabile, iar hotul va trebui sa plateasca pentru faptele sale. Copiilor si adolescentilor trebuie sa li se explice despre valoarea proprietatii personale si publice, caci distrugerile de bunuri nu aduc prejudicii doar celor care le fac, ci si comunitatii. Minorii  trebuie sa stie ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte – internare intr-un centru de minori sau chiar lipsirea de libertate in penitenciar, precedate de perchezitionarea locuintei, retinerea, arestul, interogarea etc. Parintii sunt sfatuiti sa vorbeasca cu minorul despre prietenii si cunostintele sale, fiind chestionat si despre locurile, unde si cum isi petrece timpul liber in afara casei. Oamenii legii reamintesc ca deosebit de importanta este comunicarea cu copilul care trebuie inteles, iar personalitatea lui respectata. Este important ca parintii sa fie fermi cu minorul, dar nu agresivi, deoarece violenta nu rezolva problemele, ci, mai degraba, le amplifica. Este recomandat ca parintele sa se intereseze permanent de situatia scolara a copilului, sa asigure in familie un climat afectiv, de buna intelegere si sa distribuie copiilor sarcini clare in desfasurarea vietii de familie, care sa le dezvolte simtul responsabilitatii si al utilitatii, fara a exagera insa. „Atunci cand observati o schimbare negativa in comportamentul copilului dv., motivati-l pentru rezolvarea in comun a problemei cu care se confrunta. Alegeti comunicarea: lipsa dialogului creeaza bariere greu de trecut in relatia copil-parinti. Cand situatia pare a scapa de sub control, adresati-va celor care va pot fi de ajutor (profesori, Politie, organizatii neguvernamentale, asociatii de tineret), care va pot sfatui si sprijini in rezolvarea problemelor”, recomanda oamenii legii.

Cristina ARDELEAN

Lasă un comentariu