Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

De la Severin si Constantinescu zicere: Basescu si-a demonstrat incompetenta in politica externa

Posted by admin® pe Aprilie 2, 2008

Declaratie profund daunatoare Romaniei

     Euro-parlamentarul Adrian Severin a replicat acuzelor aduse de presedintele Basescu politicienilor care au semnat Tratatul cu Ucraina, fostul ministru de Externe opinand ca aceste declaratii sunt profund daunatoare relatiilor cu statul vecin.

     „Declaratia privind Tratatul cu Ucraina nu este doar demagogica si nefondata, ci si profund daunatoare Romaniei atat in relatia cu aceasta tara, cat si cu aliatii nostri euro-atlantici pentru care tratatul respectiv a constituit un act de responsabilitate aducator de liniste si stabilitate regionala (…). Nu poti spune Ucrainei ca vrei relatii bune cu ea, pentru ca in acelasi timp sa afirmi ca bazele juridice ale acestei relatii sunt strambe, iti sunt dezavantajoase si nu iti plac. Ce incredere poate avea Ucraina intr-un partener care priveste relatia cu ea din perspectiva perdantului infuriat?”, afirma euro-parlamentarul P.S.D. Potrivit lui Severin, daca presedintele Basescu sustinea ca acel document nu este avantajos putea sa nu mai ratifice acel Tratat, ale carui prevederi au expirat in 2007. Fostul ministru de Externe il acuza pe presedinte fie de ignoranta, fie de rea-vointa si neglijarea interesului national. „In fine, ceea ce domnul Basescu nu a spus, probabil pentru ca nu a citit Tratatul sau pentru ca il orbeste furia impotriva oponentilor care ii critica politica, este ca Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire. Daca Tratatul ar fi fost pagubitor pentru interesul national, atunci din doua una: fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa, fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza”, mai arata sursa citata. Mai mult, fostul sef al diplomatiei adauga ca daca Romania este in proces acum cu Ucraina la Haga este un merit al Tratatului, nu o consecinta nefasta, asa cum a reprosat seful statului. Fara tratat, Ucraina nu ar fi recunoscut competenta Curtii de la Haga de a interveni in problema delimitarii platoului continental din Marea Neagra si Romania ar fi fost lipsita de acest mecanism in solutionarea problemei, sustine Severin. In plus, euro-parlamentarul social-democrat ii aminteste lui Basescu de faptul ca, in 1997, cand s-a semnat Tratatul, era membru al Guvernului si nu a ridicat nicio obiectie.
La final, Severin interpreteaza declaratiile prezidentiale drept o pierdere a autocontrolului si un atac preventiv asupra adversarilor in perspectiva unui esec al politicii externe romanesti pe care Basescu l-ar anticipa. „Si intr-un caz, si in altul, nu pot decat observa ca atunci cand un lider cu instinctul politic si cu tupeul domnului Basescu isi pierde cumpatul, inseamna ca el isi simte sfarsitul aproape”, incheie presedintele Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile U.E.-Ucraina.

O dovada de lasitate si duplicitate

Fostul presedinte Emil Constantinescu sustine ca Traian Basescu ar fi putut readuce in discutie renegocierea Tratatului cu Ucraina si considera ca actualul sef al statului a cauzat prejudicii interesului national si al NATO prin referirile la documentul semnat de Bucuresti si de Kiev in 1997. „Declaratiile domnului Traian Basescu pun in evidenta incompetenta sa in domeniul politicii externe. Conform articolului 27 din Tratatul de stat cu Ucraina, acesta era valabil timp de 10 ani. El se prelungea pe o noua perioada de 5 ani numai daca niciuna din Partile Contractante nu anuntau, cu un an inaintea expirarii sale, intentia de a-l denunta. In 2006, in calitate de sef al statului roman, Traian  Basescu putea provoca renegocierea Tratatului cu Ucraina; prin acordul sau tacit, domnia sa l-a reinnoit”, se arata intr-un comunicat de Biroul de presa al lui Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei in perioada 1996-2000. Fostul sef al statului considera, astfel, ca „afirmatia domnului Traian Basescu ca a «rabdat» in tacere vreme de 11 ani un Tratat cu care ar fi fost in dezacord reprezinta o dovada de lasitate si duplicitate”, deoarece, la data negocierii si incheierii Tratatului, actualul presedinte era vicepresedinte al P.D., partid care detinea Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii si presedintia Senatului Romaniei si care a aprobat in 1997 Tratatul cu Ucraina.  Emil Constantinescu sustine ca declaratiile lui Traian Basescu ar fi „prejudiciat grav interesul national al Romaniei, precum si interesele Aliantei Nord-Atlantice, in preziua summit-ului acesteia la Bucuresti”. Fostul presedinte adauga ca deschiderea unui contencios intre Romania si Ucraina in momentul in care Summit-ul NATO se pregateste sa discute aderarea acestei tari la Alianta „este un semnal foarte ingrijorator cu privire la pozitia Romaniei in aceasta controversata chestiune”. „Pentru a se razbuna pe cei care il critica, dl. Traian Basescu pare a sustine mai degraba pozitia Federatiei Ruse decat pe cea a Statelor Unite, al caror aliat fidel se pretinde”, se mai arata in comunicat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: