Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Cota suplimentara de lapte va fi destinata fermelor noi

Posted by admin® pe aprilie 2, 2008

Cota suplimentara de lapte de 2%, alocata Romaniei, va fi repartizata investitorilor care nu au primit pana in prezent cota solicitata, precum si celor care vor dezvolta proiecte cu finantare europeana pentru dezvoltare rurala, a declarat presedintele A.P.R.I.L., Valeriu Steriu.

     „Fiecare stat membru al Uniunii Europene a beneficiat de o suplimentare a cotei de lapte cu 2%. In cazul Romaniei, aceasta cantitate va fi destinata fermelor noi, respectiv fie investitorilor care nu au primit integral cota solicitata, fie celor care vor derula proiecte cu fonduri derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (P.N.D.R.)”, a spus Steriu. Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.), in data de 17 martie 2008, Romania a primit o cota suplimentara de 2%, aceasta fiind adaugata la rezerva nationala. „Rezerva nationala va acoperi investitii noi si extinderi de investitii. Pentru anul de cota 2008-2009 se estimeaza finalizarea unui numar de 127 de investitii prin SAPARD, cu o capacitate de 28.000 de tone, si 142 de investitii cu fonduri nationale cu o capacitate de 15.000 de tone”, potrivit A.P.I.A.. Aproximativ 1.100 de investitori pe piata laptelui nu au primit decat 75% din cota de lapte ceruta, deoarece solicitarile acestora, de circa 170.000 de tone, au fost mai mari comparativ cu disponibilul de 69.000 de tone. In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone sunt alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari la fabrica. Alocarea se face o singura data, iar cota trebuie realizata in 12 luni, respectiv in perioada 1 aprilie – 31 martie.
Ioana PAIDOS

2 răspunsuri to “Cota suplimentara de lapte va fi destinata fermelor noi”

  1. maxtor said

    Buna ziua,

    Poate k nu am postat bine dar vreau sa va spun o intamplare reala referitor la „Cota suplimentara de lapte de 2%, alocata Romaniei, va fi repartizata investitorilor care nu au primit pana in prezent cota solicitata”.

    In anul 2007 prin luna iulie am achizitionat 20 de juninci gestatnte din Polonia prin programul Fermierul prin C.E.C.{asta fiind introducerea}.Prin luna aprilie cand am facut dosarul mi sa spus de catre DACL k o sa primesc cota de lapte in urma investitiei din rezerva de stat.Vreau sa spun k nici in ziua de azi 2 mai 2008 nu am primit nici un raspuns ,desi sunt primul care trebuie sa primeasca cota de lapte din judetul Bihor pe baza investitiei.Chiar daca am pierdut pana acuma subventia care valora peste 20.000 lei cine stie cat va mai dura prostia asta cu cota de lapte, fiid dat faptul k 15 aprilie a trecut aceasta find data cand trebuia sa sa dea o noua cota de lapte pt investitii.Problema e si mai nasoala , pt k acuma o sa implementat si „ajutorul de la stat” cu penalizarea fermierilor care nu detin cota aferenta acestor animale.

    Si acesta este ajutorul pe care ti-l ofera statul roman si coruptia !!!!
    Multumesc

  2. admin® said

    Ne pare rau. Multe lucruri nu merg cum ar trebui in Romania. Nu stim cum stau treburile in judetul Bihor, nici in Constanta nu stau bine decat in ochii reprezentantilor Guvernului. Nu putem decat sa speram. Cat mai putem.
    Mult noroc in continuare!

Lasă un comentariu