Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Restrictii in comercializarea vinului

Posted by admin® pe Aprilie 1, 2008

Comercializatorii de vinuri vor avea o serie de restrictii in ceea ce priveste comercializarea vinului vrac. Una dintre acestea se refera la spatiul destinat vanzarii bauturii, care trebuie sa respecte conditii minime pentru mentinerea calitatii vinului.

     Comercializarea cu amanuntul a vinului de masa in vrac se face exclusiv in spatii comerciale autorizate in acest scop, care sa asigure mentinerea caracteristicilor vinului. O alta conditie este existenta unui sistem de ventilatie, precum si a unuia de alimentare cu apa si canalizare, dar si pardoseala din gresie sau faianta. Mai mult, vasele din care se comercializeaza vinul trebuie sa fie etichetate vizibil, fiind prezentate informatii despre categoria de calitate, tipul de vin, anul de productie, precum si despre furnizor. Totodata, comerciantii au obligatia sa efectueze receptia cantitativa si calitativa a vinului. Astfel, receptia calitativa se face in momentul aprovizionarii si consta in prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor. In ceea ce priveste receptia cantitativa, comerciantii vor fi obligati sa tina evidenta vinurilor intr-un registru. Nerespectarea conditiilor care au stat la baza autorizarii spatiilor comerciale destinate vanzarii cu amanuntul a vinurilor de masa in vrac duce la retragerea autorizatiei. Directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol ( I.S.C.T.V.), Cornel Dicu, a declarat ca prin aceste norme se urmareste ca vinul sa fie de cea mai buna calitate. Potrivit acestuia, comerciantii vor avea la dispozitie 60 de zile de la data publicarii ordinului pentru a indeplini noile norme. „In prima etapa, vom desfasura o campanie de informare cu privire la noile conditii. Ulterior vom demara controale, iar cei care nu respecta normele risca sa ramana fara autorizatie si sa primeasca amenzi”, a mentionat Dicu. Proiectul de ordin comun al ministrului Agriculturii si al ministrului Sanatatii prevede autorizarea spatiilor destinate comercializarii vinului in vrac de catre Directiile Agricole judetene”. Totodata, comerciantii trebuie sa tina seama de faptul ca in astfel de spatii este interzisa comercializarea produselor alimentare si nealimentare cu amanuntul.
Ioana PAIDOS

Anunțuri

Un răspuns to “Restrictii in comercializarea vinului”

  1. Vinuri said

    Tocmai am fost vizitat astazi de cei cu autorizarea,se pare ca mai am putin de lucru desi indeplinesc 90% din conditiile enumarate mai sus,dar birocratia isi spune cuvantul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: