Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Alta runda, alta taxa auto

Posted by admin® pe aprilie 1, 2008

Potrivit celei de-a treia formule a taxei auto, dezbatute, intr-o prima lectura, ieri, de Executiv, s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru sau daca acesta va fi radiat dupa un accident, a precizat ministrul Mediului, Attila Korodi.

     „In concordanta cu legislatia europeana, documentul nostru (noua taxa de prima inmatriculare – n.r.) raspunde la articolul 90 din Tratatul de Instituire al U.E. S-a definit si asigurarea unui sistem de rambursare a taxei reziduale, in cazul vanzarii autovehiculului intr-un alt stat membru, al exportului acestui vehicul sau in cazul accidentarii, urmate de radierea autovehiculului”, a spus ministrul Korodi. A treia formula a taxei auto prevede taxarea noxelor in proportie de 70% si a dioxidului de carbon in proportie de 30%, a mai declarat Korodi, iar acest principiu se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4. „Aceasta Ordonanta de Guvern este un instrument de protectie a mediului, pentru reducerea poluarii la autovehicule si va intra in bugetul Fondului pentru Mediu”, a declarat, ieri, Korodi. Printre proiectele de mediu finantate de taxa auto se numara reinnoirea parcului auto, impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, producerea de resurse de energie alternativa, regenerabila, sau renaturarea terenurilor scoase din patrimoniul natural, potrivit ministrului Mediului.

Taxa europeana?

„Noua formula a taxei imbina principiile europene. Vom taxa noxele si dioxidul de carbon, in proportie de 70%, respectiv 30%”, a precizat Korodi. Acest principiu de taxare se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4. „Este unul dintre instrumentele prin care intervenim pentru protectia mediului si pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul U.E. in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera”, a declarat premierul Calin Popescu – Tariceanu la inceputul sedintei de luni a Executivului. Premierul a precizat ca Romania este semnatara Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 8% pana in 2012, dar si a angajamentului U.E. privind reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020. Premierul a subliniat ca toti banii proveniti din taxa vor fi utilizati exclusiv pentru realizarea proiectelor de mediu. Tariceanu a mai spus ca, pe langa aspectele referitoare la protectia mediului, trebuie luate in calcul si aspectele economice si sociale. „Avem interesul sa ne pastram locurile de munca si sa crestem numarul acestora (in industria auto), nu prin transformarea Romaniei intr-un cimitir de masini vechi aduse din Europa occidentala, sa punem in pericol locurile de munca din economia romaneasca”, a spus seful Executivului.
Lian VACARENCU

Reclame

Un răspuns to “Alta runda, alta taxa auto”

  1. Ovi Dogar said

    Gasiti un calculator simplu pentru a determina cat veti avea de platit taxa dupa 1 iulie 2008 aici: http://www.vipcar.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: