Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Spitalul de Oase „schiopateaza” financiar

Posted by admin® pe martie 31, 2008

Cu toate ca este una dintre cele mai renumite unitati medicale din tara, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud este o adevarata ruina, majoritatea cladirilor riscand sa cada din cauza surparii malului.

     Mai mult decat atat, lipsa fondurilor a condus la distrugerea celei mai mari parti a cladirilor in care sunt cazati bolnavii pentru tratament. Asta ca sa nu mai amintim de aparatura medicala, care are peste 50 de ani, si saloanele scorojite, nerenovate de mai bine de 15 ani. Aceasta este cartea de vizita a S.O.T.R.M.-ului, una dintre cele mai renumite clinici de specialitate din tara odinioara. Reamintim ca Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud a fost construit in 1908 si a functionat mereu ca unitate de tratare a afectiunilor ortopedice. Cei care au ghinionul sa fie internati aici pot „admira” peretii scorojiti, mobilierul vechi si aparatele din cel de-al doilea razboi mondial, medicii fiind nevoiti sa improvizeze pentru ca unitatea sa mai poata functiona. Cum spuneam, ultima renovare s-a facut in urma cu 15 ani, iar lipsa fondurilor a dus la inchiderea mai multor saloane. Concluzia este cat se poate de clara. Unitatea are nevoie urgenta de reparatii, pentru a nu exista riscul ca unele dintre cladiri sa se prabuseasca. Initial acest spital, care si-a facut un adevarat renume in tara, a avut 450 de paturi distribuite in trei pavilioane, fiind intins pe o suprafata de 17 hectare. Dupa mai multe reduceri impuse de Ministerul Sanatatii, unitatea sanitara din Eforie a ajuns ca in prezent sa aiba doar 150 de locuri, distribuite pe doua pavilioane. Bugetul alocat acestui spital nu a fost unul asa de mare, incat sa poata fi efectuate si reparatii la cladirile in care isi desfasoara activitatea medicii si asistentele, in prezent unitatea devenind o adevarata ruina. Una dintre cladirile in care se afla saloane pentru bolnavi este situata chiar pe malul marii si este intr-o avansata stare de degradare. Tencuiala cazuta pana la structura de rezistenta, pereti plini de igrasie si, pe deasupra, malul pe care este construita cladirea, erodat de valurile marii, care au reusit sa strapunga faleza. Desi autoritatile au fost instiintate referitor la starea de uzura in care se afla spitalul, nimeni nu a facut nimic. „Am solicitat fonduri pentru repararea cladirilor, care sunt intr-o stare jalnica, dar nu am primit absolut nimic. Am reusit cu eforturi mari sa reparam pe ici-pe colo. Pentru celelalte reparatii nu avem bani si nici de unde sa luam, pentru ca nu ne baga nimeni in seama”, spun cadrele medicale. Problema lipsei fondurilor nu se opreste aici, deoarece Guvernul le-a dat o ordonanta prin care se specifica faptul ca unitatile sanitare nu vor mai primi bani pe suma contractata cu C.J.A.S., ci dupa numarul zilelor de spitalizare. Acest lucru este datorat faptului ca ziua de spitalizare este calculata la un pret de doua ori mai mic decat cheltuiala zilnica pe care o au cu un bolnav.

Mirabela PANFIL

Reclame

Un răspuns to “Spitalul de Oase „schiopateaza” financiar”

 1. Hallo Si o si frumoasa,
  Ma numesc elena,in 1965 am fost operata de mai multe ori in acest spital
  Spitalul de Ortopedie, eforie sud,
  Doresc pe aceasta cale sa spun in acesti ani acest spital a fost foarte ingrijit curat si doctori si surorilr de nota 10
  Doctori care mau operat se numesc (sau numit)Dr.Ghimicescu si Dr.Antonescu Dinu,cred ca ,multi isi mai aminteste de numele lor.
  care mau tratat cu inima si suflet,pe aceasta cale doresc sa intervina statul cu ajutoare ,au destui bani,sa nu mai puna la ciorapi bani sa investeasca in spital,Mai pot sa spun am avut atunci 15 anj,
  cu respect lilly

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: