Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Misitii jecmanesc pensionarii

Posted by admin® pe martie 31, 2008

Lipsa banilor ii determina pe oameni sa recurga la fel si fel de tertipuri pentru a pacali oamenii. In tara noastra, sarlatania a devenit copia fidela a modului in care traim: furam pe cine putem si cat putem, doar pentru a supravietui.

     La fel se intampla si pe treptele Casei de Judetene de Pensii. Aici, zilnic, se posteaza asa-zisii intermediari, care nu fac altceva decat sa scoata niste bani, pe cai mai putin legale, de la batrani.  Cu un ecuson in piept si cu mult tupeu, intermediarii ofera, contra cost, informatii si sunt gata, in schimbul unei sume de bani stabilita la mica intelegere, sa depuna dosarul la ghiseu, scutind pensionarii de cozi si de nervii din cadrul Casei de Pensii. Nu ar fi nimic rau daca astfel de activitati ar fi si legale. Intermediarii nu au un sediu in care sa isi desfasoare activitatea, preferand sa se aciueze pe scarile institutiei, de unde „racoleaza” pensionari dornici de o mana de ajutor. Astfel de preocupari, de intermediar, le au fostii activisti de partid sau cadre militare iesite la pensie. De eliberarea unei chitante sau a unui bon fiscal nici nu se pune vorba, fapt ce constituie infractiunea de evaziune fiscala. Autoritatile abilitate nu vad, sau se fac ca nu vad, evaziunea fiscala, care se face zilnic in fata Casei de Pensii.

Depunerea unui dosar – 20 lei

     Chiar daca le promit batranilor ca ii ajuta sa solutioneze mai repede un dosar,  intermediarii nu fac altceva decat sa completeze formularele necesare si, eventual, sa depuna dosarul. Pentru astfel de activitati, suma solicitata este de aproximativ 20 lei. Daca strang mai multe dosare, un intermediar poate pleca acasa cu mai bine de 100 lei, in doar cateva ore. O parte dintre pensionari sunt multumiti de ajutorul acordat, scutindu-i de cozile nesfarsite de la ghisee. Altii, dimpotriva, se considera inselati, pentru ca initial platesc pentru o solutionare mai rapida si nicidecum pentru o simpla depunere a unui dosar. „Am platit un intermediar sa imi solutioneze mai repede dosarul. Au trecut insa mai bine de 9 luni de atunci si nu am primit nici o decizie”, a declarat Lucia O. din Constanta. Practic, ei iau niste bani pentru stat la coada, desi fac pe intermediarii si pe furnizorii de informatie. Conducerea Casei de Pensii a specificat faptul ca nu pot lua nici o masura atata timp cat ei nu patrund in institutie. Toata activitatea lor se petrece in fata Casei. Si cum nimeni nu vine sa ii „deranjeze” de la locul de munca, misitii vin zilnic, constiinciosi, la locul de munca creat de ei insisi, fiind siguri ca nu vor pleca acasa cu mana goala. Batranii apeleaza la ei in dorinta de a primi mai repede pensia recalculata si a nu mai pierde timpul la institutie. Realitatea este ca dau banii, si asa din mica pensie, doar pentru o ora in plus de stat la o coada. Si astfel mii de pensionari, cu precadere din mediul rural, sunt jecmaniti de acesti intermediari care dau tarcoale C.J.P. si care nu fac nimic altceva decat sa depuna un dosar, pentru ca dupa realizarea acestei activitati ei isi declina orice responsabilitate cu privire la traseul documentelor si la timpul de eliberare a deciziei de pensionare sau de recalculare a drepturilor respective.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: