Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Indemnizatia pentru cresterea copilului este discriminatorie

Posted by admin® pe martie 31, 2008

Femeile  platesc contributii diferite la stat

   800 de lei pe luna nu sunt bani cu care poate fi crescut un copil – indemnizatia pentru cresterea copilului este ilegala. Asa au decis doua instante potrivit carora ajutorul pentru tinerele mame este discriminatoriu si insuficient.

     Hotararea a fost luata dupa ce o mama, judecator de profesie, a dat in judecata statul pentru ca a fost nevoita sa munceasca in concediul postnatal ca sa se intretina. Pentru a castiga in instanta, mama s-a folosit de o hotarare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, data anul trecut in august. In decizie se prevede ca legea care sta la baza acordarii indemnizatiei unice pentru cresterea copilului este discriminatorie. Si asta deoarece femeile, inainte de a deveni mame, platesc contributii diferite la stat, in functie de salariul pe care il au. De altfel, membrii consiliului au si propus Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse sa elaboreze un act normativ care sa aiba in vedere contributia fiecarei mame, nu doar principiul solidaritatii. Tanara mamica, magistrat la Tribunalul Bucuresti, a castigat in instanta despagubiri de 10 mii de lei pentru ca nu i s-a respectat acest drept. Cazul poate crea un precedent – de-acum incolo zeci de mame ar putea sa se planga Justitiei pentru a obtine fonduri pentru cresterea copilului.  Procesul a fost intentat la sfarsitul anului trecut de judecatoarea Cristina Ilina. Aceasta a fost nevoita sa renunte la concediul post-natal, deoarece nu reusea sa se intretina pe ea si copilul ei din indemnizatia primita de la stat. Desi medicul i-a recomandat sa ramana acasa, tanara mamica s-a intors in sala de judecata de unde scapa, de multe ori, doar seara tarziu. Dupa cinci luni de proces, mamica-magistrat a castigat atat la Judecatoria Sectorului 5, cat si la Tribunalul Bucuresti in recurs. Cristina nu este singurul roman care a sesizat aceasta problema si se lupta cu ea. Pana in urma cu trei ani, magistratii parinti primeau o indemnizatie lunara 75 la suta din venitul net realizat in ultimele sase luni. Acest lucru a fost schimbat insa de o ordonanta de urgenta promovata in 2005, care prevede ca toate mamele sa primeasca acelasi ajutor lunar pentru cresterea copilului, indiferent de contributia la bugetul de stat.

Ioana PAIDOS

Reclame

5 răspunsuri to “Indemnizatia pentru cresterea copilului este discriminatorie”

 1. necesar said

  Eh ce bine e sa fii mamica magistrat. Saracuta nu se descurca. Si trebuia sa stea pana seara tarziu la tribunal. Cata daruire. 10000 de lei sunt just acordati pentru acest sacrificiu.
  Triasca mamicile majistrat, care pot lupta pentru binele lor pana la capat.

  Oare cine a dat decizia. Vreo colega magistrat care urmeaza sa fie si ea mamica?

  Of draga Ioana Paidos cum poti alege atat de penibil (cum numai tu probabil stii) aceste cuvinte minunate.

  Traiasca mamicile magistrat. Si fii lor bineinteles. Acum 10 mii RON or fi de ajuns sa traiasca?

 2. Messa said

  Necesar, ai postat nenecesar. Faptul ca e magistrat a ajutat-o sa se lupte cu un sistem tampit si sa castige. Nu faptul ca e magistrat i-a dat castig de cauza, ci faptul ca, pe cat de incredibil ti-ar parea, a avut dreptatea de partea ei.

 3. Mariana said

  Buna ziua ,
  Asa cum ati precizat in articol sunt multe femei aflate in situatia dnei judecator ;nu cred ca mai conteaza daca meseria dnei a ajutat-o sa castige sau nu,conteaza doar ca a castigat si a creeat un precedent . Eu sunt dispusa sa ii urmez exemplul;se poate sa imi inlesniti legatura cu dna Cristina Ilina ? Multumesc ,

  Mariana

 4. Paula said

  Sunt informatii care ajung intr-un final si la alte persoane interesate. Nu stiu cui ar trebui sa ma adresez, sau ce as putea face pentru a incerca sa obtin indemnizatie pentru doi copii( am gemeni), nu pentru unul…… Sunt din brasov si daca cineva ar putea sa imi dea informatiile necesare sau daca as putea intra in legatura cu doamna Cristina Ilina?
  MUltumesc Anticipat

 5. daniela said

  buna ziua. nu stiu cum sa incep.nici nu sunt multumita de suma de 800 RON/luna pentru cresterea copilului. e am un salar destul de mare si imi va fi foarte greu sa ma descurc cu 800 RON/luna. tinand cont ca la salariul meu platesc 1.5×800 RON/luna doar impozite mi se pare ca este nedrept ceea ce se intampla cu femeile cu un salariu decent.ar fi corect ca femeile sa aiba posibilitatea sa aleaga:800 RON sau 85% din salariu.daca cineva ar putea sa-mi dea adresa doamnei Cristina Ilina v-as fi recunoscatoare. multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: