Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Mecanicii de locomotiva nu sunt de acord cu salariul de 540 lei

Posted by admin® pe Martie 28, 2008

Federatia Mecanicilor de Locomotiva (F.M.L.) nu este de acord cu salariul minim pe care Ministerul Transporturilor s-a ostenit sa il ofere. Prin urmare, au refuzat semnarea actului prin care salariul minim la C.F.R. Marfa este de 540 lei.

     Totodata, membrii Federatiei au sesizat Inspectia Muncii pentru a convinge societatea sa acorde un salariu de 570, in baza unui contract semnat pe 1 februarie. Potrivit F.M.L., in urma negocierilor dintre sindicate, patronate si Guvern, din data de 1 februarie, cele trei parti au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca la nivel de unitate, prin care salariul minim la C.F.R. Marfa era stabilit la 500 lei din februarie, si la 570 lei, din mai. Actul aditional a fost inregistrat la Directia de Munca Bucuresti, iar valabilitatea acestuia a fost prelungita pana la 31 decembrie 2008. In urma negocierilor din 26 martie, cand s-a stabilit ca salariul minim al feroviarilor sa creasca la 540 lei, administratia C.F.R. Marfa a conditionat respectarea actului semnat pe 1 februarie cu concedierea a 2.800 de angajati. Prin urmare, toate federatiile sindicale, mai putin F.M.L., au semnat pentru ca salariul sa ajunga la 540 lei, la toate cele trei societati C.F.R., evitandu-se astfel concedierile. F.M.L. a refuzat sa semneze actul aditional la C.F.R. Marfa, considerand valabil primul act semnat in februarie. „Este absurd sa dam curs afirmatiilor privind un asa-zis pericol de concedieri la C.F.R. Marfa, pentru ca patronatul sa poata suporta cheltuieli cu salariul minim de 570 de lei. C.F.R. Marfa este o societate profitabila. In plus, un nivel al salariului minim de 570 de lei a fost practic asumat de partile care au negociat la inceputul anului. Nu poate nimeni sa vina acum si sa spuna ca dintr-o data, pentru a-l putea acorda, este nevoie de concedierea a 2.800 de angajati”, a declarat presedintele F.M.L., Voicu Sala.

Concedierile – o manevra manipulatoare

De partea mecanicilor de locomotiva se afla si C.N.S. „Cartel Alfa”, care sustine demersul mecanicilor de locomotiva si considera ca presiunea privind pericolul concedierii a 2.800 de angajati, din cauza refuzului acestora de a accepta un salariu minim de 540 lei, este „o manevra manipulatoare”, care vizeaza un efect psihologic asupra sindicalistilor. Potrivit presedintelui „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, concedierile sunt nejustificate, pentru ca C.F.R. Marfa este singura societate din cadrul C.F.R. care are profit si nu primeste subventii de la stat. „La ora actuala, nu exista un plan de restructurare a societatii, iar daca acesta ar exista, ar fi tot o actiune in scopul realizarii unei vanzari, la un pret nejustificat de mic, a unei societati profitabile, numai pentru a raspunde unor interese de grup. Genul de actiuni cu care Guvernul ne-a tot obisnuit in ultima vreme”, a conchis presedintele „Cartel Alfa”. Sindicatele feroviarilor si administratiile celor trei societati C.F.R. au semnat, marti, actele aditionale la contractele de munca, prin care salariul minim a fost stabilit la 500 lei, din martie, si la 540 lei, din iulie.

Ioana PAIDOS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: