Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Alesii, preocupati de „starile depresive” ale minorilor…

Posted by admin® pe martie 28, 2008

Inaintea campaniei electorale, parlamentarii au inaintat o serie de proiecte cu tenta populista, alesii fiind preocupati fie de „starea depresiva” a minorilor, ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, fie de calatorii gratuite pentru pensionari, fie de indemnizatii pentru copii.

      Situatia romanilor plecati in strainatate, asa-zisii „capsunari”, i-a inspirat pe parlamentari, asa incat o serie de proiecte depuse in Legislativ se refera la asigurarea unei protectii minorilor ai caror parinti lucreaza in afara granitelor. Deputatul P.D.-L., Bogdan Cantaragiu, s-a aratat ingrijorat de „starea depresiva” in care ar putea ajunge minorii nevoiti sa stea departe de parinti si a redactat o propunere legislativa care vizeaza organizarea unor comisii de lucru, formate la nivelul unitatilor scolare unde exista astfel de copii. Comisiile ar trebui sa le ofere acestora asistenta speciala dupa orele de la scoala. Potrivit textului propunerii, „pentru a se evita aparitia unor stari de depresie sau a altor forme de tulburare a dispozitiei minorului ai carui parinti nu se afla alaturi de el pe perioade indelungate, din cauza deplasarii la munca in strainatate, vor fi luate masuri de protectie educationala speciala”. Senatorul P.R.M., Gheorghe Funar, un campion al elaborarii de propuneri legislative, a initiat un act normativ, depus in februarie 2008, pentru „linistea romanilor si a Romaniei”. Textul este, de fapt, o lege anti-U.D.M.R., pe parcursul documentului facandu-se nenumarate referiri la formatiunea maghiara. Funar a propus interzicerea asimilarii U.D.M.R. cu un partid politic, interdictia membrilor U.D.M.R., „o organizatie neguvernamentala antiromaneasca si antieuropeana” de a face parte din Guvern si din structurile din teritoriu ori de a avea acces la functii de demnitate publica.

… si de soarta pensionarilor

Senatorul PRM a reusit sa convinga si un coleg de la PNL pentru a initia un proiect comun, depus tot in februarie. Astfel, Gheorghe Funar (PRM) si Ioan Ghise (PNL) au propus o modificare a Legii audiovizualului, prin care stipuleaza ca programele de stiri ale posturilor de televiziune si radio contin, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negitive. Proiectul se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, iar Senatul va fi for decizional. Nici pensionarii nu sunt uitati de parlamentari. Senatorul PD-L Dan Carlan a initiat un proiect privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, prin care propune ca pensionarii din sistemul public de pensii, precum si pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, in schimbul a doua cupoane de calatorii, sa beneficieze de o calatorie in strainatate, cu reducere de 50%, pe caile ferate, cu mijloacele auto sau navale, la clasa a II-a. Pentru calatoria la o clasa superioara se vor achita diferentele tarifare.O serie de deputati si senatori de la toate partidele – PSD, PNL, PD-L, PRM, UDMR si PC, dar si minoritati, au initiat, in februarie, o propunere legislativa de modificare a Legii invatamantului, prin care, “in vederea facilitarii accesului la manualele in format electronic se acorda fiecarui elev, la inceputul fiecarui ciclu din invatamantul preuniversitar, un dispozitiv de memorie detasabil tip USB cu o capacitate de stocare de minimum 4 GB. Modalitatea de achizitie si distribuire a dispozitivelor de memorie detasabile se stabileste prin Hotarare de Guvern”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: