Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Jandarmeria Romana implineste 158 de ani

Posted by admin® pe martie 27, 2008

In cursul zilei de astazi, la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta are loc o manifestare intitulata Ziua Portilor Deschise. Cu aceasta ocazie, sunt invitati sa participe aproximativ 100 de elevi ai scolilor constantene.

     Programul manifestarilor cuprinde, cu incepere de la ora 10,00, o intalnire cu participantii in clubul unitatii, vizitarea Salii Traditiilor si vizionarea unor filme pe tematica antidrog si de combatere a faptelor antisociale. Manifestarile continua apoi pe platoul din fata Comandamentului cu o serie de exercitii demonstrative ale unitatilor de interventie si o expozitie cu tehnica de lupta. Manifestarile de astazi fac parte dintr-un program mai amplu, ocazionat de Ziua Jandarmeriei Romane, sarbatorita in fiecare an pe 3 aprilie. Aniversarea celor 158 de ani de existenta a Armei noastre coincide si cu implinirea a 114 ani (1 aprilie 1894) de la infiintarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanta.

O „arma” cu traditie

     Arma de traditie, Jandarmeria Romana a aparut in epoca moderna, in cadrul procesului istoric al formarii si dezvoltarii societatii romanesti, din necesitatea existentei unei forte menite sa actioneze pentru mentinerea si realizarea ordinii interne. Aniversam anul acesta implinirea a 158 ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane. La 3 aprilie 1850, in Moldova domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in Corp de Jandarmi, lege care dadea statut juridic acestei arme, legitimand-o in fata celorlalte arme si a natiunii romane. Pentru jandarmii constanteni, luna aprilie poate constitui  un moment de dubla aniversare, pe de-o parte ziua Jandarmeriei Romane, dar si implinirea a 114 ani de la infiintarea primei structuri de jandarmi in judetul nostru, si anume Compania de Jandarmi Constanta, la 1 aprilie 1894, asa cum este consemnat in Registrul Istoric al acestei companii. „In ideea conservarii faptelor trecute, la data de 19 decembrie 2007, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta a fost inaugurata o Sala a Traditiilor, in interiorul careia sunt expuse marturii, constand in documente, medalii, decoratii, fotografii, arme, uniforme, tehnica de transmisiuni etc., ce pun in lumina istoria jandarmeriei constantene, ca parte integranta a Jandarmeriei Romane. In demersul lor, jandarmii au fost sprijiniti de  cadre militare, active sau in rezerva, veterani de razboi sau urmasi ai acestora si de conducerea Muzeului Militar National – Constanta.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: