Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Avem un sistem sanitar bolnav

Posted by admin® pe martie 27, 2008

Infectii intra-spitalicesti si bolnavi imaginari

In ultima perioada de timp, constantenii au parte de un sistem sanitar tot mai bolnav si incurcat. Astfel, o programare la medic devine un calvar pentru un asigurat, iar incercarea de a merge la policlinica fara o trimitere este echivalentul unei zile de chin. Pacientii ajung la concluzia ca sistemul sanitar a ajuns un cerc vicios, din care perdant este doar cel care il intretine, asiguratul.

Infectiile nosocomiale, nerecunoscute de spitale

     Unii medici recunosc faptul ca in spitalele din judet se tin „la secret” infectiile intra-spitalicesti, neraportandu-se cazurile de infectii cu germeni mutanti, rezistenti la antibiotice, care pun in pericol viata pacientilor internati. „Acolo unde personalul responsabil de monitorizarea si tinerea sub control a infectiilor intra-spitalicesti isi face treaba, sunt si cazuri raportate. Pentru ca orice s-ar face, orice masuri s-ar lua, in spitale este imposibil sa nu apara germeni rezistenti la antibiotice. In orice spital din lume astfel de infectii apar, dar totul este sa se intervina eficient, pentru a se tine sub control infectia”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infectioase Constanta, dr. Sorin Rugina. Totusi, la noi nu au fost cazuri ca in alte judete, si asta arata ca se actioneaza bine pentru tinerea sub control a situatiilor de acest gen. Astfel, unitatea mai sus-mentionata a raportat, in 2007, patru cazuri de infectii intra-spitalicesti si inca doua pe anul in curs, asta comparativ cu alte unitati medicale din judet, care refuza sa faca astfel de raportari. Insa, potrivit reprezentantilor I.S.S., s-a intervenit astfel incat extinderea infectiei sa fie oprita. Desi la aproape toate spitalele se gasesc materiale dezinfectante in cantitati suficiente, iar personalul este instruit pentru a preveni si a interveni eficient in cazul unor infectii nosocomiale, acest lucru nu se intampla mereu. In plus, anul trecut au fost raportate 10.000 de cazuri de bolnavi, care au primit ingrijiri medicale gratuite din partea medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, fara ca serviciile sa fie decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. „Nu am putut refuza acesti bolnavi, indiferent daca nu aveau boli care tineau de competenta noastra. Am administrat ori un cortizon, ori un calciu, fapt ce a dus la pierderi financiare ale spitalului. De asemenea, trebuie sa luam in calcul uzura medicilor. Ne aglomeram cu cazuri minore. Speram macar sa obtinem de acum inainte bani pentru aceste servicii si sa nu mai facem acte de caritate”, a mai spus Rugina.

Apeluri false la Ambulanta

     In alta ordine de idei, si la Serviciul Judetean de Ambulanta se inregistreaza mereu apeluri false. Deci, cele mai multe apeluri false se inregistreaza la numarul unic de urgenta 112. Pentru a se evita pe viitor astfel de situatii, serviciul 112 va putea localiza, incepand cu aceasta vara, zona in care se afla persoana care a apelat numarul. Ce-i drept, localizarea nu se va face exact, ci pe o raza de un kilometru, dorindu-se in acest fel eficientizarea serviciului, mai ales in cazuri de urgenta extrema, cand este absolut necesara identificarea zonei de unde a fost facut apelul. Potrivit unui raport dat de Sistemul National Unic pentru Situatii de Urgenta 112, anul trecut, din cele 36 de milioane de apeluri care au fost primite, 33 de milioane au fost false. Pentru a-i descuraja pe cei care fac astfel de lucruri, pe langa amenzile care acum sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, vor fi introduse o serie de sanctiuni. „O propunere este aceea de a trimite sute de mesaje de atentionare persoanei care a dat apelul fals, pentru a o domoli. O alta solutie ar fi blocarea cartelei, pana cand persoana respectiva isi va da seama ca a gresit” spun autoritatile. In ceea ce priveste costurile necesare trimiterii celor cateva sute de mesaje, acestea ar putea fi suportate de operatorii cu care lucreaza serviciul 112, iar in cazul in care se recurge la blocarea cartelei, aceasta va fi deblocata „cand apelantul isi va da seama ca a gresit”.

Spitalul de Boli Infectioase, la capacitate maxima

     In prezent, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta se confrunta cu un numar ridicat de pacienti. Potrivit declaratiilor directorului S.B.I., dr. Sorin Rugina, „mai avem paturi libere doar la sectiile de boli cronice, in timp ce la sectiile de acute nu mai exista niciun loc liber. Pentru tratarea bolnavilor nu avem chiar tot ce ne dorim. Strictul necesar este in stoc, insa, cea mai mare lipsa o inregistram in randul antibioticelor, unde nu avem toata gama de produse. Ne descurcam, pentru ca folosim alternative medicamentoase. Nu putem achizitiona tot ce trebuie, pentru ca noi intocmim acte aditionale cu firmele furnizoare si putem comanda numai medicamentele care nu si-au modificat pretul. De exemplu, vancomicina o luam pe baza de comanda ferma in momentul in care avem un bolnav caruia trebuie sa i-o administram”. Ca in fiecare an, in aceasta perioada, medicii se confrunta cu o sumedenie de infectii acute ale cailor  respiratorii superioare, precum si pneumonii. „Avem un procent socant in ceea ce priveste internarea bolnavilor cu viroze. Astfel, din cei 37 de constanteni care au fost diagnosticati cu I.A.C.R.S., 31 au ramas sub supraveghere medicala, iar din cei 18 bolnavi cu pneumonie, 17 au fost internati”, a precizat Rugina. Referitor la summit-ul de luna viitoare, cu toate ca nu au primit inca nici o adresa de la Ministerul Sanatatii, unitatea a pregatit cate un pat liber pe fiecare sectie pentru un eventual incident care ar putea surveni.

Mirabela PANFIL

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: