Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Arhive in chicinete!

Posted by admin® pe martie 27, 2008

La Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale s-au stabilit noi obiective pentru lunile ce urmeaza si totodata s-au subliniat rezultatele de pana acum.

Astfel, de la inceputul anului, s-a actualizat evidenta colectiilor arhivistice cu inca zece fonduri arhivistice si s-a continuat programul national de microfilmare al documentelor, ajungand pana in acest moment la peste trei metri liniari de material pregatit pentru procesare. Documentele solicitate sunt dintre cele mai diverse arii de interes, de la fise si documente istorice, pana la acte oficiale de functionare a unor agenti economici sau institutii. Si la capitolul logistica s-au inregistrat progrese. De la existenta unui singur computer, in 2003, s-a ajuns la o baza informatizata, la existenta unor fotocopiatoare performante si a unui sistem de comunicare eficient. Totodata s-a demarat si proiectul de inventariere al documentelor, registrelor si arhivelor ale fostelor structuri locale ale P.C.R., filiala Constanta. Potrivit directorului Virgil Coman, „studierea si inventarierea acestor documente nu a constituit o prioritate pana acum, deoarece cererile primite de la populatie au avut intaietate. Abia din luna martie acest program si-a facut loc pe ordinea de zi. In prezent, exista 54 de fisete care contin documente referitoare la activitatea P.C.R, care vor fi deschise, inventariate si, in functie de regimul lor, redate studiului cercetatorilor sau tuturor celor interesati”. Cererile de studiere a documentelor, de copiere a unora dintre ele ajung si pana la o mie pe luna. „ Numai de la inceputul anului au fost inregistrate peste 3.000 de astfel de cereri. Este foarte greu procesul de solutionare al acestor inregistrari, in conditiile in care tot personalul Directiei este de doar 12 oameni. Pentru completarea personalului s-au scos la concurs doua posturi de arhivist si speram sa se ocupe pana la sfarsitul lunii mai”, a mai declarat Coman.

Pamantul se misca sub greutatea arhivelor

In afara lipsei de personal specializat, existenta unui sediu este o alta problema cu care se confrunta institutia. Peretii deteriorati, incaperile minuscule, lipsa spatiului de depozitare, podele subrede, cam asta e peisajul care te intampina la D.J.A.N. Chiar in timpul conferintei, podeaua s-a miscat, insa directorul a precizat relaxat „ E ceva normal, ne-am obisnuit.” Numai sa nu le fuga pamantul de sub picioare… la propriu. Pana la finele anului, se pare totusi ca se va gasi o solutie. Pana acum li s-a propus sa preia fostul sediu l Politiei de frontiera, dar conditiile nu sunt tocmai optime. „Umezeala in exces ar putea deteriora anumite documente si astfel propunerea a fost respinsa”. Urmatoarea propunere pe lista a fost, se pare, si cea mai potrivita de pana acum, aceea de a prelua fostul sediu al Centrului Militar, datorita multiplelor facilitati pe care le presupune: zona centrala, spatiul extins, modalitati de depozitare, mediul uscat propice pastrarii documentelor, accesibilitate din partea populatiei. Pana atunci, insa, mai e cale lunga, iar institutia se pregateste de aniversare. In luna mai se vor implini 130 de ani de la revenirea Dobrogei la tara, prilej cu care Directia Judeteana a Arhivelor Nationale va organiza mai multe evenimente cu tema „Patrimoniul arhivistic constantean”. Un simpozion si doua expozitii de fotografii si documente de epoca vor tine capul de afis al evenimentului.

Alexandra DUTESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: