Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Scoala sufera de bolile mizeriei!

Posted by admin® pe martie 26, 2008

Lipsa de igiena, de cultura si de bani face ravagii printre elevi. Bolile mizeriei, precum raia, paduchii, sunt inca prezente in randul tinerilor de varsta scolara. „Nu reusim sa scapam de cazurile cu copii care sunt afectati de bolile mizeriei”, a precizat, ieri, in cadrul sedintei cu directorii de scoli din judet, dr. Marius Enescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta.

     Elevii au nevoie de mai mult sprijin, este concluzia la care au ajuns reprezentantii A.S.P. si ai Inspectoratului Scolar Judetean. Un pas important il constituie refacerea retelei de medici scolari care functioneaza in mod deficitar, intrucat numarul de elevi este mult prea mare in raport cu efectivul de medici scolari. Pentru aceasta, dr. Marius Enescu a dat asigurari ca un proiect a fost deja incropit, lipsesc insa aprobarea fondurilor necesare si demararea lucrarilor. Finalizarea unei retele scolare de medici corespunzatoare si odata finantata ajunge cu greu la implinire. „Ne-a luat doi ani numai ca sa incepem lucrarile pentru renovarea unui spital! Aceasta pentru ca nu reusim sa gasim modalitati de a ne implica. De ce sa ma implic daca sunt platit prea prost?! Isi spun majoritatea persoanelor”, a precizat Enescu.

Copiii trebuie invatati de mici igiena personala

Daca reformarea infrastructurii este un minus intalnit, spre dezavantajul societatii noastre, in toate domeniile, se impune cu necesitate ca elevii zilelor noastre sa fie informati si sa evite, cu cat mai mult cu putinta, bolile mizeriei. „Va trebui sa-i invatam pe copii de mici sa-si taie unghiile si sa se spele pe dinti, intrucat pentru prea putini aceste practici reprezinta deprinderi”, a declarat dr. Enescu. Scoala nu se mai implica in a-i invata pe copii ce inseamna igiena, iar membrii A.S.P. ar putea sa faca mai mult in acest sens, a precizat seful A.S.P. „Elevii beneficiaza de prea putine lectii pentru a preveni bolile chiar si din partea structurii A.S.P.”, a fost chiar declaratia venita din partea dr. Enescu. Nici statul nu are o politica coerenta de distribuire a fondurilor banesti. In timp ce 60% din banii de la Guvern se duc pe tratamente, numai 30% sunt cheltuiti pe prevenire, exact contrar practicilor din statele europene, sustine dr. Enescu. Pe plan local se anunta schimbarea situatiei cu promisiunea ca demersul nu se inscrie pe linie de campanie electorala(?!). „In colaborarea cu Inspectoratul Scolar, intentionam organizarea unei Olimpiade despre sanatatea publica! Toti elevii vor fi antrenati si pe toti ii vor astepta premii cat mai consistente! O sa spuneti ce i-a apucat, o fi campanie electorala?! Nu este asa! Am ajuns insa la o analiza autocritica si ne-am dat seama ca facem prea putin”, a declarat dr. Enescu. Si Serviciul de Ambulanta, si cel de Urgenta vor sta, de aceasta data, la dispozitia profesorilor. Personalul celor doua servicii ii va instrui, timp de un semestru, pe toti dascalii din judet in cadrul unui curs de informare cu privire la acordarea primului-ajutor in scoli, pana la sosirea ambulantei. Intervenirea in cazurile de lesin, traumatisme sau accidente electrocutiune, si nu numai, vor face obiectul acestor cursuri.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: