Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

„Cioaca“ prezidentiala

Posted by admin® pe ianuarie 21, 2008

de Adrian GEORGESCU

Presedintele Romaniei a solicitat, saptamana trecuta, inceperea urmaririi penale a unui lot de opt fosti si actuali ministri. Caltabosii „imparatului“ Remes, tradarea de tara a lui Zsolt Nagy, termopanele lui Adrian Nastase si alte asemenea l-au determinat pe Traian Basescu sa-i ceara ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, sa-si dea avizul pentru cercetarea lor. Desi, teoretic, modul in care inaltii demnitari sunt pusi sa dea socoteala pentru posibile incalcari ale legii este socotit un fapt benefic oricarei societati, modul in care presedintele a actionat in acest caz este susceptibil de banuieli. Nu de alta, dar miza alegerilor, combinata cu posibilitatea de a controla procurorii D.N.A. si cu cea a indepartarii ministrilor incomozi, constituie, dincolo de orice indoiala, principalele motive pentru care cei opt au fost pusi in stand-by.

Dincolo de scopul urmarit, care insumeaza, in definitiv, aspiratiile presedintelui, nici pasii procedurali urmati de acesta nu sunt de natura sa ne convinga de bunele sale intentii. Ministrul Apararii si (deocamdata) al Justitiei, Melescanu a fost transformat, fara voia lui, intr-un postas prezidential, obligat sa-si puna parafa pe deciziile lui Basescu. Si totusi, putin curajos, putin strans cu usa de diverse interese de partid(e), „militarul“ s-a vazut nevoit sa accepte jocul prezidential de-a „ia dosare, da-mi dosare“. Puerilitatea gestului sau, de a solicita in schimbul avizului dosarele celor in cauza, este demontata de conjunctura politica careia trebuie sa-i faca fata seful Justitiei. Ironia sortii consta in jocul abil al presedintelui, care-si rade in barba de situatia lui Melescanu. Care trebuie, pe de o parte, sa dea „favorabil“ urmaririi penale ale unor ministri liberali (Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remes), a unor pesedisti (Adrian Nastase, Miron Mitrea), care sustin – deocamdata, cel putin – Guvernul Tariceanu, si, in acelasi timp, sa faca fata cerintelor impuse de prevederile legii.
                 
Pe de alta parte insa, cel mai mult dezgusta comportamentul prea putin dezinteresat al presedintelui. Departe de a se erija in Fat-Frumosul care-si poarta cruciada impotriva coruptiei, Basescu „uita“ ca orice om – ministru sau nu – are dreptul sa se apere impotriva unor acuzatii, in speta sa afle despre invinuirile care i se aduc. In acest caz, cei opt „suspecti de serviciu“ nu au posibilitatea sa-si probeze, cu documente sau alte mijloace, nevinovatia. Ceea ce contravine nu numai amaratelor de legi autohtone, ci si Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care arata ca invinuirile trebuie aduse imediat la cunostinta celor acuzati. De altfel, privarea de acest drept esential, coroborata cu prevederile Legii raspunderii ministeriale (care spune ca presedintele poate suspenda un ministru daca acesta este cercetat penal), il transforma pe Traian Basescu, dintr-un garant al libertatilor, intr-un mic posibil dictator, capabil sa darame un Guvern incomod prin decimarea demnitarilor lui. Sa ne amintim doar de fostul ministru Atanasiu, care a fost demis, cu toate ca nu a fost gasit niciodata vinovat.
                   
Intrebari naste si „instrumentarul“ care a stat la baza deciziei de incepere a urmaririi penale formulate de seful statului. Lipsa dosarelor, care nu-i fusesera remise acestuia, duce cu gandul la formularea unor acuzatii pe baza unor simple banuieli ale unor procurori (mai mult sau mai putin prezidentiali). Mai mult insa. Desi, la cererea interimarului, documentele i-au fost inmanate, acestea au venit in plicuri inchise si sigilate, cu mentiunea clara de a ramane asa. Nu de alta, dar (spune Basescu), nu-i treaba ministrului Justitiei sa stie de probele de la dosare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: