Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Chiulangioaica

Posted by admin® pe ianuarie 16, 2008

de Adrian GEORGESCU

Cu cartile pe masa, fara sa mai ascunda „scopul luptei“, presedintele Romaniei prelungeste suspansul national in privinta Noricai Nicolai. Constient ca procentele alegerilor depind exclusiv de imaginea sa publica, Traian Basescu refuza, in continuare, sa-si puna parafa pe documentul care consfinteste numirea vicepresedintelui P.N.L. in functia de ministru al Justitiei. In dauna tarii, in dauna omului de rand, care nici macar nu da doi bani pe unul sau pe altul, asta n-are nici o importanta. Important este, in acest moment, ca omul care va numi conducerea Directiei Nationale Anticoruptie trebuie sa fie controversat din start. Nu de alta, dar din moment ce respectivul va face parte dintr-un P.N.L. curat antiprezidential, riscul unei inflatii de dosare – instrumentate pe criterii politice sau chiar „pe bune“ – este urias.

Controlul asupra institutiei D.N.A. si posibilitatea de a ranji pe viitor a „V-am spus eu!“ prelungesc, iata, inevitabilul. Aspectele profesionale, chichita cu care Basescu isi motiveaza gestul de respingere a Noricai, au atras dupa sine, firesc, revolta jurnalistilor, care au vrut sa vada si reversul medaliei. In speta, mapa profesionala a Monicai Macovei, un fost ministru al aceleiasi Justitii, agreat insa de presedinte. Nu mica a fost mirarea tuturor cand, odata cu aceasta, au iesit la lumina si faptele reprobabile din trecutul socialist al loctiitoarei Noricai Clinci, actuala Nicolau. S-a descoperit, astfel, ca procurorul fostului Parchet General si-a dat demisia, in 1997, in urma unui control solicitat de procurorul general din acea perioada, Nicolae Cochinescu. Care control s-a soldat cu concluzii care ar fi trebuit sa-l puna pe ganduri pe presedintele Basescu, la momentul numirii sale in functie. „Doamna procuror Macovei Monica Luiza intarzie in mod sistematic rezolvarea lucrarilor cu intervale foarte mari de timp, in mod nejustificat; dovedeste lipsa de organizare in desfasurarea activitatii de procuror, in tinerea evidentelor lucrarilor; insubordonare in relatiile cu sefii ierarhici; intarzie la program in mod sistematic si lipseste nemotivat. Doamna procuror obisnuieste sa inchida lucrari ocolind controlul sefilor si nedand solutia, pentru documentare a se vedea xerocopii de pe lucrari de acest gen. De mentionat ca sub acest aspect a fost atentionata si de catre seful de serviciu. De asemenea, s-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu“, a notat inspectorul Mihai Carstea. Ca ministresa nu se prea ocupa cu rezolvarea dosarelor e clar, din moment ce unele dintre acestea se prafuiau prin sertare de prin 1993 sau 1994.

Alte aspecte din viata profesionala a Monicai Macovei, pe care presedintele le-a judecat cu o oca mult mai permisiva decat in cazul Noricai Nicolai, tin mai mult de lipsa procurorului de la locul de munca decat de prezenta sa. Pai, cata vreme respectiva s-a plimbat prin Ungaria si Elvetia, prin Italia si Austria, prin R.D.G. si U.R.S.S. – pe vremea cand acestea existau – e normal ca activitatea sa sa fi avut de suferit. Dupa aparitia mapei, mirobolant, Macovei a incercat sa se disculpe. „Raportul a fost intocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitata pentru o dezbatere“. O fi adevarat sau nu, sau poate plimbareata s-a suparat ca nu a fost lasata sa-si faca voiajul de frumusete. Dar, oricate sambete i-ar fi purtat Cochinescu, dosarele nesolutionate de sute si mii de zile exista. La fel cum, la momentul controlului, existau si alte aspecte care tin de latura strict profesionala a activitatii fostului ministru. Una peste alta, toate acestea au fost trecute cu vederea de un presedinte mai preocupat de conducerea D.N.A. decat de functionarea Justitiei autohtone.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: