Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Base-contra!

Posted by admin® pe ianuarie 10, 2008

de Adrian GEORGESCU

Eterna candidata la fotoliul de ministru al Justitiei, Norica Nicolai s-a vazut, din nou, respinsa. De data aceasta, de insusi presedintele tarii, care a considerat ca nominalizarea ei este neinspirata. Pentru a-si da seama de acest lucru, Basescu a avut nevoie de trei saptamani, timp in care a incercat, probabil, sa caute o motivatie pentru gestul care era, de altfel, previzibil. In scrisoarea adresata premierului, presedintele ii cere sa vina cu o alta propunere pentru succesorul imberbului Chiuariu, din cauza… perceptiei negative pe care posibila ministresa ar avea-o in randul populatiei. Curios lucru, din moment ce respectiva perceptie nu poate fi cuantificata de o persoana, fie ea si presedinte, ci eventual de un institut de sondare a opiniei publice! La fel de curios, numirea Noricai nu a starnit valuri de protest care sa demonstreze „perceptia negativa“, aceasta existand, se vede, doar in mintea lui. Si mai curios inca este faptul ca nici atitudinea umila a Noricai Nicolai – care a tinut sa precizeze, pe postul national, ca nu va urma linia anti-prezidentialului Chiuariu – nu l-a induplecat pe Basescu. 

„Independent din punct de vedere politic“, isi permite sa „sugereze“ Base. Probabil ca o propunere acceptabila pentru presedinte este una prin venele caruia curge mai putin sange liberal. Pai, e posibil ca presedintele sa fi „uitat“ ca ministrii unui Guvern sunt numiti de catre castigatorii alegerilor, in speta de un partid politic sau o alianta. Cu alte cuvinte, desi teoretic pot fi independenti, ministrii isi iau in primire fotoliile in urma girului acordat de o formatiune politica. Si, in definitiv, Constitutia nu-i da dreptul presedintelui decat sa-si dea cu parerea, iar de la aceasta la „sugerat“ propuneri e cale lunga. Cum nu-l putem banui ca nu ar sti legea, singura explicatie plauzibila a indecentei politice prezidentiale este confuzia care domneste in mintea sa. Probabil ca presedintele crede ca Romania este condusa inca de P.D. sau… cine mai  stie?
                  
Cat despre moralitate… era Monica Macovei mai „curata“ din punct de vedere politic? Reamintim nenumaratele acuzatii venite din partea societatii civile, conform careia trecutul Monicai este cel putin discutabil. Procuror pe vremea lui Ceausescu, fostul ministru a Justitiei a fost invinuita ca-si „prelucra“ interogatii cu bulaul in mana. Povestea nu l-a miscat, insa, pe marele sef de stat. Aceeasi moralitate putea fi pusa in discutie si in cazul Monei Musca, ce a fost confirmata de Basescu, cu toate ca a fost deconspirata ca fost colaborator al Securitatii. Sa ne lase atunci jucatorul presedinte cu lectiile despre tinuta morala si imagine publica, mai ales ca acestea nu sunt, nici pe departe, punctele forte ale domniei sale. Acceptand razboiul declarat de Basescu, neinfricatii liberali isi sustin in continuare vedeta, constienti ca precedentul exista. Cu nici un an in urma, acelasi razboinic-jucator se vedea invins pe campiile Curtii Constitutionale, fiind nevoit sa semneze, cu inima stransa, numirea lui Cioroianu ca ministru de Externe. Judecatorii au decis ca presedintele nu are drept de veto in numirea unui ministru, ci doar dreptul de a „evalua“ numirea Guvernului. Drept urmare, respingerea nefondata a Noricai Nicolai a reusit, de altfel, ceea ce nu a mai reusit nimeni pana acum. Si anume, transformarea intregii clase politice intr-o masa omogena, care a dezaprobat in cor gestul prezidential. Basescu a devenit un veritabil Gica Contra al intregii societati. Departe de a fi nebun sau prost, vajnicul si rezistentul Gica nu arunca paie pe foc pentru ca asa a visat noaptea. Nu. O face in speranta ca Norica Nicolai se va compromite, ca toti ministrii postrevolutionari, iar in acel moment el va putea iesi in fata cu vesnica declaratie. „V-am spus eu, in ianuarie, ca nu-i buna! V-am spus eu!“.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: