Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Televiziunea de Palat

Posted by admin® pe octombrie 13, 2007

de Adrian GEORGESCU

Prea putini romani ajung sa mai tina contul scandalurilor care au ravasit in ultimul an spatiul politic – si, automat, audio-vizual – romanesc. Odata cu tacerea care s-a asternut dupa surlele integrarii, ruptura dintre palate s-a transformat in prapastie, iar cetateanul de rand si-a dat seama ca, din fericire sau din pacate, epoca monarhiei, in care un stapan hotara soarta supusilor, de la iobag la prim-secretar, a apus. Capitalismul de balta se manifesta, intr-o efervescenta postmodernista demna de o soarta mai buna, pe sticla TV-ului. Mucavaua unor inalti demnitari s-a topit, si nu o singura data, sub reflectoarele posturilor de stat sau comerciale. Drepturile omului au ajuns sa rivalizeze, in stramta lume a jurnalistilor, cu bombele de presa, prezumtia de nevinovatie este bagata in seama doar cand rating-ul o cere, iar functia subiectului primeaza, cu tot respectul aferent, asupra insemnatatii stirii.

Cazul „imparatului“ Remes poate servi oricand drept lectie pentru orice profesor universitar care preda deontologia profesiei de jurnalist. Intrebarea esentiala, pe care ar fi trebuit sa si-o puna si respectabila doamna Culcer, este daca interesul public (inchipuit sau nu) primeaza in fata legii, daca vinovatia unui om – indiferent de rang sau de derizoriul infractiunii de care e acuzat – poate fi stabilita de o televiziune, chiar si publica. Inregistrarea caltabosului ministerial s-a transformat, subtil, intr-o dezbatere jurnalistica pe tema protejarii surselor, sau, mai bine spus, pe cea a protejarii lor in cazul – nefericit – in care transmiterea informatiilor ar avea caracterul unei infractiuni. In acest context, interzicerea difuzarii altor materiale de catre televiziunea publica, gest la care a apelat chiar directorul institutiei, pare binevenita. Cel putin a dovedit, chiar daca putin cam tarziu, ca manipularea poate fi stopata daca exista un dram de bunavointa. Sa retinem doar faptul ca „flagrantul“ realizat de procurori nu intruneste toate elementele care il definesc in textele juridice, astfel ca mentionarea lui la difuzarea inregistrarii intalnirii Muresan – Remes ar intruni elementele unei incalcari a statului ziaristului din S.R.TV.

Cine sunt sursele? De unde au plecat inregistrarile? Aceeasi intrebare si-o pun multi. Se poate, insa, ca raspunsul sa fie descoperit printr-o alta intrebare, si anume „Cui a servit difuzarea acestora?“. Inevitabil, toata lumea priveste spre Palatul Cotroceni, al carui prim locuitor se da de ceasul mortii, incercand sa darame Guvernul unui premier anti si contra prezidential. „Eu sunt suspectul de serviciu“, a declarat seful Statului, abia intors de la Vilnius. Penibila aparare in fata unei acuzatii de o gravitate extrema. De altfel, mersul treburilor ii convine de minune: in loc ca Justitia autohtona sa-si treaca in cont o mare victorie, prin simpla perchezitionare a suspectilor si identificarea continutului vestitului plic, victoria pare sa se scurga in contul prezidential. Sau din seifurile aceluiasi presedinte, care titreaza, amenintator, ca „sunt destule alte documente mai tentante decat o inregistrare video“. Putem, deci, avea certitudinea ca probe importante dintr-un dosar sau altul stau ascunse, la loc sigur, asteptand ca mania presedintelui sa rabufneasca. Un serviciu secret, abscons si basescian, pare astfel sa-si finalizeze anchetele prin documente stantate „pentru uz prezidential“.

Foarte posibil, Remes va scapa, pentru simplul motiv ca nimeni nu va proba vreodata ca plicul cu pricina continea mii de euro, iar caltabosul si palinca vor fi usor motivate de Muresan. In urma scandalului ramane, totusi, cenusa unor intrebari retorice. Cat de independenta este si cui serveste mucavaua televiziunii de stat? Cat de mult se poate marsa pe „interesul public“, cand e vorba de prezumtia de nevinovatie si de bunul mers al unei anchete? Pe cine servesc procurorii anticoruptie si cat de obedient poate fi un serviciu public monitorizat de Comunitatea Europeana?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: