Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Rezolvari americane pentru galcevele romanilor

Posted by admin® pe octombrie 7, 2007

Vineri a avut loc, la Palatul de Justitie Constanta, o conferinta organizata de Ambasada S.U.A. cu scopul popularizarii institutiei mediatorului. Au participat judecatori, avocati si mediatori romani, dar si americani, ultimii impartasind din experienta lor in domeniu. Conform purtatorului de cuvant al Tribunalului Constanta, judecator Ciprian Coada, desi sistemul mediatorului a inceput sa functioneze si in Romania, cu rezultate chiar notabile, acesta nu este bine cunoscut nici de populatie, dar nici de instante“. Din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Ruxandra Todiras a trecut in revista modul in care medierea s-a impus, ca institutie, dincolo de ocean. Unul dintre principalele avantaje ale sistemului este despovararea instantelor de muntii de dosare. „Colegii nostri judecatori din America m-au rugat sa le traduc de doua ori, credeau ca inteleg gresit cand le-am spus ca, in Romania, un judecator trebuie sa judece si 80 de dosare, uneori chiar de doua ori pe saptamana“, a spus Ruxandra Todiras. 

Ce este medierea?
Conform vorbitorilor, medierea reprezinta modalitatea facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane, specializata – mediatorul. Medierea se desfasoara in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, si se bazeaza pe increderea partilor in mediator. Rezolvarea conflictului se realizeaza prin adoptarea unei solutii reciproc convenabile si eficiente, care sa multumeasca pe toata lumea. Medierea este o etapa care precede procesul in instanta, iar succesul acesteia duce, automat, prin intelegerea „beligerantilor“, la inexistenta procesului si, deci, la scaderea numarului de cazuri ajunse pe rolul instantelor. Metoda se bazeaza pe cooperarea partilor prin utilizarea, de catre mediator, a unor mijloace specifice, bazate pe comunicare si negociere. Mediatorul nu are dreptul sa impuna partilor vreo solutie cu privire la conflict, iar acestea pot fi asistate sau reprezentate de avocati sau chiar de alte persoane. Toate convorbirile, hotararile si faptele prezentate in cursul procesului de mediere sunt confidentiale, ceea ce reprezinta un alt avantaj fata de procesele publice de pe rolul instantelor. Oricare din parti poate renunta oricand la mediere, cu instiintarea celeilalte parti si, bineinteles, a mediatorului. Procedura se incheie prin incheierea unui acord intre parti in urma solutionarii conflictului, prin constatarea (de catre mediator) a esuarii medierii, sau prin depunerea contractului de mediere de catre una dintre parti.

Solutia „eliberarii“ instantelor
Conform avocatului si mediatorului american Fred Souk, sistemul a fost inventat de profesori din cateva universitati americane, ca raspuns la nemultumirea din ce in ce mai mare a tuturor partilor implicate in actul juridic. Astfel, la inceputul anilor ’70, judecatorii din S.U.A. erau depasiti de numarul mare de dosare pe care trebuiau sa le instrumenteze, avocatii la fel, iar medierea a fost adoptata, la inceput ca experiment, apoi generalizat. Conform statisticilor Guvernului american, procese care in medie se solutionau in sase luni se incheiau, prin intelegerea partilor, in 3 – 4 zile, scutind astfel timp, bani si nervi. Aproximativ 95 – 97% dintre cazuri, care ajungeau in mod normal in faza de proces, sunt solutionate de institutia medierii. La aceasta metoda pot apela parti din conflicte de orice tip, de la cauze penale pana la cauze de familie.

Adrian GEORGESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: