Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Contul unic, o posibilitate pentru contribuabili

Posted by admin® pe Octombrie 7, 2007

Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, pentru contribuabilii care platesc integral si la termenele prevazute de lege obligatiile fiscale si care nu au obligatii fiscale restante, incepand cu plata obligatiilor fiscale aferente lunii septembrie 2007, s-a introdus facilitatea de a se putea efectua plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii de plata. Drept urmare, in scopul aplicarii prevederilor legale mentionate mai sus, prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, au fost stabilite cele doua conturi unice in care se pot achita sumele datorate bugetului general consolidat de catre contribuabili, respectiv 20.47.01.01. – „Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire“ si 55.02 – „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale, in curs de distribuire“.

In plus, pana la data de 1 ianuarie 2008, folosirea conturilor unice este o facilitate oferita acelor categorii de contribuabili care indeplinesc cele doua conditii impuse de lege: nu au restante si platesc integral si la termen. „Deoarece repartizarea sumei platite in cont unic, pe conturile si in cuantumurile mentionate de contribuabil pe Declaratia 100, se face exclusiv prin sistem informatic, recomandam contribuabililor sa foloseasca aceasta facilitate doar daca au certitudinea ca nu figureaza cu restante la plata. In cazul in care se utilizeaza contul unic si se doreste stingerea cu prioritate a unui anumit impozit, acest lucru nu va fi posibil, intrucat suma achitata in contul unic va fi distribuita informatic, proportional cu totalul obligatiilor datorate pe categorii de impozite in cadrul aceluiasi buget“, au declarat cei de la D.G.F.P. Constanta. Contribuabilii care nu indeplinesc conditiile sus-mentionate, precum si cei care, desi indeplinesc conditiile, decid sa nu apeleze la aceasta facilitate, pot folosi in continuare vechile conturi, urmand a intocmi cate un ordin de plata distinct pentru fiecare plata efectuata, asa cum au procedat pana la aparitia OG 47/2007.

Pe site-ul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta (www.mfinante-ct.ro) sau pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (www.mfinante.ro) au fost publicate si pot fi accesate atat programul informatic de intocmire a Declaratiei 100 pe noul format valabil incepand cu declararea obligatiilor aferente lunii septembrie 2007, cat si programul de intocmire a ordinelor de plata (OP_FV versiunea 1.0.6.) actualizat cu conturile unice si IBAN-urile corespunzatoare.

Mirabela PANFIL

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: