Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Un stat handicapat

Posted by admin® pe octombrie 3, 2007

Sunt bolnavi, iar statul nu-i asista decat cu vorbe. Vorbim de mii de suflete din judet ce isi duc viata intr-o suferinta pe care ministeriabilii o alina cu indemnizatii, alocatii si alte drepturi de ordinul ridicolului. Ca sumele primite ca ajutor financiar sunt derizorii este doar unul dintre inconveniente, se intampla din nefericire ca si acestea sa intarzie. Pentru ca finantarea de la stat nu a luat drumul judetului la timp, toata luna septembrie nu au fost platite indemnizatiile cuvenite pe luna august. Aceasta in conditiile in care 10.442 de constanteni traiesc de pe urma acestui sprijin. Iar vestile ce ne parvin de la Ministerul Muncii nu sunt tocmai imbucuratoare. Seful Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Constanta, Petre Dinica, ne-a precizat ca abia de astazi vor incepe sa se faca platile ramase restante pe luna august, in acelasi timp ne-a dat asigurari ca si pentru luna septembrie banii vor veni in octombrie asa cum este normal. Plata ajutorului pe luna octombrie nu va mai reprezenta insa o certitudine.

Nu este exclus ca asistatii sa beneficieze de acelasi tratament ca in luna septembrie, cand au asteptat 31 de zile in zadar sa le vina ajutorul. In acea luna, postasul a batut doar la usa celor care pe langa indemnizatie mai numara cativa leuti de pe urma unei pensii. Acestia s-au vazut atunci doar cu pensia platita. In rest, beneficiarii indemnizatiilor sau intretinatorii acestora au luat ei drumul oficiului postal de pe raza de domiciliu pentru a vedea ce se intampla cu banii ce la revin! Un drum ce le-a adus un anunt obisnuit vremurilor de o eterna tranzitie: nu s-a virat nici un leu de catre Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului.

Judetul nostru a primit de trei ori mai putini bani
De ce nu s-a virat nici un leu de catre Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului?! Pentru ca Guvernul, ca de obicei, s-a „gandit“ la noi si la o noua rectificare bugetara. Drept consecinta, a cautat ca de fiecare data sa prefire resturile din marea si sinuoasa vistierie bugetara. Urmarea?! Ordonanta de Urgenta 88/2007, publicata in Monitorul Oficial 639/19.09.2007, a aprobat anumite sume pentru acoperirea platilor indemnizatiilor, iar Constanta a primit de trei ori mai putin decat a solicitat. La o prima estimare, directorul Directiei de Asistenta Sociala, Petre Dinica, a sustinut in scris catre Guvern ca pana la sfarsitul anului judetul nostru ar avea nevoie de 2.600 lei, a primit in schimb, in numele Ordonantei 88, doar 837 lei. De aici se poate justifica si o eventuala lipsa a banilor pentru platile indemnizatiilor pe luna noiembrie revenite cu prisosinta lunii octombrie.    

7.442 de constanteni traiesc doar din indemnizatii
Judetul nostru are peste 14.500 de persoane cu handicap, dintre care mai bine de o mie sunt copii. Soarta a facut ca ei sa acuze afectiuni fizico-locomotore, vizuale, auditive, mintale sau chiar doua sau mai multe dintre acestea concomitent. Din nefericire, atat in randul adultilor, cat si in cel al tinerilor, bolile mintale si neuropsihice sunt cele mai des intalnite: 889 de micuti si 5.126 de adulti au pecetea unei astfel de suferinte. Este clar ca pentru copii eventualitatea ocuparii unui post de munca in viitorul apropiat este iluzorie, la fel si in cazul adultilor, candva sanatosi, cu chef de viata si de munca, astazi nevoiti sa incheie socotelile cu societatea in care traiesc. Dorinta continuarii serviciului le-a fost curmata de o nefericita afectiune, fiind in momentul de fata pensionati pe caz de invaliditate. Sunt aproape 3.000 de suflete care traiesc de pe urma pensiei de invaliditate si a indemnizatiei de nimic oferite se stat. In timp ce acestea pe langa indemnizatia primita de la stat mai rup si o pensie, 7.442 de copii si adulti traiesc doar din alocatiile, indemnizatiile si alte drepturi oferite de stat, ce nu depasesc 260 lei. Persoanele cu handicap primesc, numai teoretic, luna de luna, caci practica ne-a demonstrat contrariul, indemnizatii coroborate cu un buget personal complementar. Constantenii cu  handicap grav au asigurat drept buget complementar suma de 80 lei, cei cu handicap accentuat – 60 lei, iar cei cu afectiuni medii – de 30 lei. Indemnizatii lunare se adreseaza conform legii tuturor persoanelor cu handicap, indiferent daca au alte venituri sau nu. Indemnizatiile se acorda insa numai celor care nu primesc un salariu. Potrivit algoritmului guvernamental, persoanele cu handicap grav primesc 179 lei, iar cele incadrate la categoria „accentuat“ – 147 lei.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: