Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Ce platesc si ce nu platesc proprietarii ?

Posted by admin® pe octombrie 3, 2007

Multi proprietarii de locuinte din Constanta nu isi cunosc toate drepturile si/sau obligatiile. Asociatiile de proprietari sunt bombardate zilnic cu tot soiul de intrebari legate de locuinte. Conform unei legi adoptate de Camera Deputatilor la inceputul acestui an, proprietarii care locuiesc la demisol, parter sau etajul unu nu sunt obligati sa achite cheltuielile aferente intretinerii lifturilor, iar cenzorii asociatiei vor fi obligati sa depuna garantie intr-un cont bancar al asociatiei. In ceea ce priveste organizarea unei asociatii de proprietari, cenzorul sau  membrii comisiei de cenzori sunt obligati sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar al asociatiei, „o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens“, se arata in legea adoptata. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.

                  

Potrivit noii legi, proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, iar pentru cladirile afectate de seisme, acestia au obligatia sa ia de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul primariei. De asemenea, daca proprietarul unui apartament va provoca unele daune oricarei parti pe care o utilizeaza in comun cu alti locatari ai imobilului in care locuieste are obligatia sa repare stricaciunile sau sa acopere cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. Potrivit actului normativ, locatarii imobilelor trebuie anuntati, prin afise, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin sapte zile inainte de data stabilita, iar hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii atat pentru cei care nu au fost prezenti la adunarea generala, cat si pentru cei care nu sunt membri ai asociatiei. Proprietarii nu sunt obligati sa plateasca pentru angajarea unor bodyguarzi care sa pazeasca blocul, iar asociatia de proprietari are obligatia sa ia masuri pentru imbunatatirea confortului termic al cladirii. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatilor comune se  vor face din fondul de reparatii anual, pe care asociatia de proprietari trebuie sa il aprobe. Administratorii trebuie sa fie atestati de catre primar, in baza unei hotarari a consiliilor locale. Cei care isi vor schimba destinatia locuintei fara sa detina autorizatii vor primi amenzi intre 500 si 1.000 de lei, in timp ce persoanele care isi vor modifica locuinta fara sa aiba toate avizele necesare sunt pasibili de amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei. Presedintii asociatiilor de proprietari care nu isi respecta obligatiile vor fi si ei amendati cu sume cuprinse intre 500 si 3.000 de lei. Constatarea contraventiilor se va face de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii, cat si de primari sau de imputernicitii acestora.

Ioana PAIDOS

Reclame

2 răspunsuri to “Ce platesc si ce nu platesc proprietarii ?”

  1. anonim said

    cum se poate ca un administrator de bloc sa opreasca coloana de apa calda ,rece pt,bucatarie pt,24 ore si ne spune sa spalam vasele la lighean si sa mancam ce putem asa se intampla la asociatia 52 bis constanta

  2. Caratanase dan al garofitei 16 bloc L76 sc.B ap 37 said

    fondul de reparatii are acelasi regim ca fondul de rulment in sensul ca se foloseste la diverse reparatii urmind a se complecta la loc in luna urmatoare prin listele de plata Deasemeni nu se defalca pe scari ci e global pe toata asociatia ca si fondul de rulment Daca e corect ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: