Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Pinocchio de Cotroceni

Posted by admin® pe octombrie 2, 2007

de Mariuca ANDRONE

Lume, lume, spectacol minune! Afara-i vopsit gardul Pietei Universitatii, inauntru-i leopardul… prezidential. Si nici macar o „felina“ de soi nu s-a dovedit a fi presedintele Traian Basescu la „Kilometrul 0“, in conditiile in care prestatia lui a semanat cu cea a unei pisici, lighioana perceputa drept falsitatea intruchipata in regnul animal.

In regnul politic, acolo unde minciuna sta la loc de cinste, Basescu poate fi intronat pe post de… Pinocchio. Chiar daca presedintelui Romaniei nu i-a crescut nasul dupa ce a turnat minciuna conform careia el s-a prezentat in Piata Universitatii si in vara, dar romanii nu au fost parolisti, lipsind de la „grandiosul“ eveniment. Eveniment de la care ar fi aflat si ei cum se prezinta chestia cu starea natiunii. Dar, cum o minciuna nu este totala fara o alta… minciunica, Basescu nu a binevoit sa vorbeasca despre starea natiunii nici la rendez-vous-ul de sambata. Asa ca mare lucru nu au pierdut romanii realmente interesati de cum mai merg treburile in tara.

Au castigat, insa, mioriticii de pe plaiurile electorale ale lui Pinocchio-Voda. Pai, nu-i de colo sa-ti  vezi presedintele (doar al celor care l-au votat, pentru ca al celorlalti nici nu se pune problema) incalcand democratia tocmai la borna simbol a… democratiei. De ce? Pentru ca Basescu nu avea habar ca democratia inseamna, printre altele, respectarea legilor. Or, presedintele a incalcat-o cu nonsalanta atunci cand a cerut sa fie inlaturate gardurile dintre cele doua tabere, pro si anti Basescu, prezente in Piata. Nu stia seful statului ca orice manifestatie in spatii publice este delimitata, fie si simbolic, de restul locului?
      
Ba bine ca nu, dar ii dadea bine electoral sa mai recurga la o minciuna, amagindu-i pe crestin-democratii din tabara lui Constantinescu, multi dintre ei martiri ai inchisorilor comuniste cand comunistul Basescu se afla la Anvers, cu unitatea romanilor. Unitate pe care, culmea, chiar presedintele Romaniei a facut-o praf si pulbere… politica. „Unitate“ aflata acum  intre gardurile ce avut rol, paradoxal, de a pazi romanii de romani! Performanta care, trebuie recunoscut chiar si de simpatizantii lui Basescu, nimeni nu credea ca va mai fi egalata (si chiar depasita) dupa 1990 -1992, atunci cand cine nu tinea cu F.S.N. era impotriva tarii si a poporului. Acelasi popor la care se intoarce acum Basescu la baile de multime, precum cea din Piata Universitatii. Nu oricum, insa, ci doar insotit de garda pedista, din care fac parte, in mod obligatoriu, fiicele si blonda de la „Golden Blitz“, basca Bocul din fruntea P.D., plus „eminenta“ Blaga, dupa ce televiziunile cotroceniste i-au netezit calea in direct la ore de maxima audienta. Si ce „sublim“ si-a facut mai apoi presedintele campanie electorala! Cu cat patos si elan prezidential, a strans maini, a pupat bebelusi si a mangaiat, protector, batranii pe umerii garboviti de atata neputinta in fata scumpirilor promovate de Puterea reprezentata si de cel care, cu doi ani in urma, le promitea ca vor trai bine. O alta promisiune incalcata ca multe altele din spusele presedintelui. O alta minciuna ca multele din zisele prezidentiale. Dar ce mai conteaza pentru Pinocchio de la Cotroceni una in plus sau chiar una in minus!? Important e ca el sa-si faca numarul in „circul“ politic ce se desfasoara in Romania. Grav este ca, dintr-un spectacol electoral, asa  cum a fost, de fapt, cel din Piata Universitatii, se poate ajunge si la razboi intre romani. Si asta din cauza unui presedinte ce se doreste a fi jucator. Jucator cu si pe destinul propriului popor, la care nu peste mult timp, probabil, se va intoarce, dar nu il va mai gasi nici in cele mai dosnice colturi din Piata Universitatii, multi dintre romani fiind plecati dupa un fierastrau pentru a-i taia nasul lui Pinocchio…  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: