Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Ilegalitati „placate“ cu aur

Posted by admin® pe octombrie 2, 2007

La doar cateva zile de la descinderea oamenilor legii la „El Dorado-ul“ constantean din strada Teodor Burada, incep sa se contureze primele suspiciuni: spalare de bani si evaziune fiscala. Ca urmare a complexitatii si anvergurii actiunii, cercetarile sunt efectuate de lucratori din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din I.P.J. Constanta, impreuna cu comisarii Garzii Financiare Constanta. Oamenii legii primisera informatii ca in imobilul din Constanta, apartinand lui Virgil Dulea, administratorul societatii comerciale de la strada Teodor Burada, exista ascunse mari cantitati de bijuterii din aur si sume de bani. In data de 16 septembrie, oamenii legii s-au deplasat la sediul societatii, solicitand sa li se permita verificarea. Ei au fost intampinati de administrator, care le-a spus ca nu au ce sa verifice, deoarece este o locuinta privata. Din acest motiv, politistii au obtinut un mandat de perchezitie, iar in seara de 26 septembrie au descins la sediul firmei, dar si in alte 24 de puncte de lucru apartinand aceluiasi administrator.

Cu ocazia perchezitiei efectuate de politisti intr-un dosar de fraude economice privind S.C. „IFN Master Credit” S.R.L. Constanta, care avea ca obiect principal activitatea de amanet, au fost identificate si ridicate pentru cercetari 137,174 kg bijuterii si sumele de 59.850 euro, 77.021 dolari americani si 704.240 lei. Oamenii legii au urmarit, in special, modul de inregistrare in evidentele contabile a operatiunilor comerciale ce au ca obiect bijuterii din aur, precum si modul de evidentiere a veniturilor obtinute din vanzarea acestora. Administratorul societatii, Virgil Dulea, a precizat investigatorilor ca 34,424 kg bijuterii din cantitatea de aur si suma de 559.240 lei apartin unui numar de 16 societati comerciale al caror administrator este, iar 102,749 kg aur, bijuterii si patru lingouri, precum si suma de 145.000 lei ii apartin, ca persoana fizica. Se pare ca a cumparat aurul tot de la firmele sale. Intreaga cantitate de bijuterii si sumele de bani au fost ridicate pentru continuarea cercetarilor, iar administratorul societatii este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Fara autorizatie de comercializare a aurului
Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Cumparatorului au aflat ca, din cele 24 de firme luate in vizor, doar doua aveau autorizatie de comercializare a metalului pretios, in timp ce sapte isi desfasurau activitatea clandestin. Eugen Voineagu, seful O.P.C. Constanta, a declarat ca, la doua zile de la demararea actiunii, Dulea a depus direct la Bucuresti cerere de autorizare pentru cele sapte puncte de lucru. „Tot aurul care nu va putea fi justificat cu documente, precum si cel tranzactionat fara autorizatie va fi confiscat in folosul statului, conform  O.U. 190/ 2000”, spune Voineagu. Cristian Radu, seful Garzii Financiare, a precizat ca administratorul are in total 31 de firme in tot judetul si ca intr-un rastimp scurt si restul societatilor vor fi luate la bani marunti. „Din informatiile noastre, administratorul are deja deschis la parchet un dosar privind spalare de bani, iar acum este suspect de evaziune fiscala”, spune comisarul. Ioan Tomescu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Constanta, spune ca aceasta este cea mai mare captura de aur de dupa Revolutie. „Valorile au fost gasite in niste incaperi special amenajate la subsolul cladirii. Pe perioada perchezitiei, paza si ordinea in zona firmei au fost asigurate de jandarmii Gruparii de Jandarmi Mobile Constanta”, spune Tomescu. Dulea avea si o strategie pentru a se sustrage taxei pe valoare adaugata: isi deschidea firma ca  neplatitoare de T.V.A., iar cum ajungea la plafonul de 100.000 de euro, se muta pe o alta firma, fara a se obosi sa obtina toate autorizatiile necesare. Oamenii legii spun ca va mai dura un timp pana la finalizarea cercetarilor, deoarece munca va fi una migaloasa si anevoioasa.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: