Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

F.E.N. spera la caderea Adomnitiei

Posted by admin® pe Octombrie 2, 2007

Cu toate ca desfiintarea testelor nationale si inlocuirea lor cu tezele unice doar figureaza in proiectele de lege ale invatamantului, ministrul Educatiei a tinut sa le devanseze! Astfel, ministrul Cristian Adomnitei a publicat deja noile metodologii, calendare, probe si programe ale numitelor evaluari scolare. Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale acuza acest fapt si sunt de parere ca Adomnitei nu va definitiva „negocierile“ cu ceilalti lideri de sindicat pe 1 octombrie, asa cum intentioneaza. Acesta va izbuti doar publicarea proiectelor de lege pe site-ul Ministerului Educatiei, unde vor sta in dezbatere publica, timp de 30 de zile, atat prevad reprezentantii F.E.N. ca se va intampla din cele sustinute de ministrul Educatiei. In rest, ei prezic ministeriabilului aceeasi soarta cu a predecesorului ministru al Educatiei, Mihail Hardau. 

O dezbatere publica pe marginea Legii invatamantului preuniversitar s-a mai desfasurat in februarie, pe timpul ministrului Hardau, insa acel proiect a fost ignorat de actualul ministru, care vrea sa-si lege numele de un act normativ creat exclusiv in mandatul sau. „Este cea mai buna dovada a modului in care incearca sa minta acest domn care se pretinde a fi ministru al Educatiei. A existat o lunga discutie pe tema proiectelor de lege, intre sindicate si specialistii ministerului condus de Mihail Hardau. Se ajunsese la o formula a legilor deja avansata, urmand ca aceste discutii sa continue. Reluarea lor a fost tergiversata de actualul ministru. (…) In opinia mea, asemenea legi nu vor ajunge la Parlament mai devreme de 1 noiembrie. Parerea si speranta noastra sunt ca, la data aceea, domnul ministru sa fie doar o trista amintire“, a precizat Catalin Croitoru, liderul F.E.N.

Liderii F.S.L.I. nu au nimic impotriva
Marius Nistor, presedintele executiv al F.S.L.I., nu pare deranjat ca examenele au fost modificate deja de ministrul Adomnitei inainte de aparitia legii, si neaga existenta dezbaterii publice din primavara. „Nu a existat nici o dezbatere publica, in perioada lui Hardau au fost elaborate doar proiectele Legii invatamantului preuniversitar si ale Statutului personalului didactic, fara a fi discutate insa cu partenerii sociali. Negocierile incepute atunci au ramas in suspensie, dupa ce ministrul Hardau a parasit Executivul. A venit un nou ministru al Educatiei si s-a mers pe varianta ca nu putem discuta separat legile, ci intr-un pachet legislativ care, dupa ce era finalizat impreuna cu partenerii sociali, sa fie supus dezbaterii publice vreme de 30 de zile, adica exact ceea ce se intampla in momentul de fata“, sustine Nistor. Si liderul F.S.L.I. Constanta, Ioana Purcarea, preciza recent, intr-o conferinta de presa, schimbarile dorite pentru profesori si personalul nedidactic din invatamant. Cand a venit vorba de sensibilul subiect al admiterii fara examen, mult contestata de liceele cu prestigiu, Ioana Purcarea a afirmat ca acest subpunct va fi dezbatut in cadrul altui rond de negocieri (?!). Cu tot ce ne-am putut alege a fost doar cu un raspuns evaziv!

Se ameninta cu proteste
Conducerea F.E.N., singura care a refuzat sa participe la negocierile cu Ministerul Educatiei privind aprobarea Legii invatamantului, mai este nemultumita si de faptul ca reprezentantii Ministerului Educatiei nu au dat o data exacta pentru inceperea negocierilor legate de majorarea salariilor din sistemul de invatamant. Ea ameninta ca va incepe protestele, care pot ajunge pana la greva generala si aceasta intrucat, de cateva luni, F.E.N. a solicitat, in scris, Ministerului Educatiei sa inceapa negocierile, insa cererea a fost ignorata. „Manifestarile de protest vor fi legale, indiferent de forma, pentru ca Ministerul Educatiei nu a reinregistrat Contractul Colectiv de Munca, deci orice actiune de protest este legala“, sustin reprezentantii F.E.N.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: