Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Statul isi plateste bine angajatii…

Posted by admin® pe octombrie 1, 2007

Cel putin asa reiese dintr-o cercetare pe anul 2006 a Institutului National de Statistica. Potrivit studiului, anul trecut, functionarul mediu la stat a castigat aproape de doua ori salariul mediu pe economie, adica peste 2000 lei. Desi datele statistice prezinta un tablou capitalist in adevaratul sens al cuvantului – rasplata baneasca este mai mare acolo unde se invart cei mai multi bani (banci, energie, telecom), si nu neaparat unde se produc cele mai multe marfuri (gen masini, confectii sau grau) -, ele ne dezvaluie in acelasi timp un stat ce ofera salarii mai mari decat poate duce economia. Cercetarea prezentata recent de Institutul National de Statistica vine sa confirme incalzirea pietei muncii din Romania. In timp ce anul trecut, numarul salariatilor a crescut cu numai 2,3% (pana la 4,66 milioane persoane), salariul mediu brut a crescut cu 18,4% (pana la 1.146 lei).

                    

Piata a continuat sa se incalzeasca de o maniera inegala. Comparativ cu media pe economie (866 lei), castigul salarial mediu lunar net din anul 2006 a fost mai mare de 2,6 ori in intermedieri financiare, cu 81,9% in administratie publica, cu 75,1% in industria extractiva, cu 55,7% in energie electrica si termica, gaze si apa, cu 23,2% in invatamant, cu 22,7% in transport, depozitare si comunicatii. Angajatii din 34 de judete au fost insa platiti cu salarii sub media nationala. Potrivit studiului, sub media pe economie s-au situat castigurile salariale medii lunare nete din hoteluri si restaurante (cu 38,3% sub medie), comert (-24,8%), industrie prelucratoare (-15,6%), sanatate si asistenta sociala (-5%), tranzactii imobiliare (-4%).
 

…si creste costul muncii
Daca nivelul salariilor dintr-un domeniu reflecta gradul de dezvoltare, puterea financiara si concurenta inregistrate in domeniul respectiv, atunci putem concluziona ca statul s-a comportat anul trecut ca un angajator in plina expansiune: a avut printre cele mai mari salturi de personal (intre 7 si 11.000 de persoane, puncteaza statistica) si si-a permis cea mai mare crestere a costului mediu lunar cu forta de munca – 33,6%. Statul nu numai ca face nota discordanta cu sectoarele economice din care isi trage bugetul, dar mai contribuie si la cresterea unui indicator care ii cutremura pe investitori – cresterea costului cu forta de munca. Costul mediu orar a fost anul trecut de 8,9 lei/ora, cu 17,3% mai mare decat in 2005, cresteri inregistrandu-se in toate activitatile economice.  

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: