Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Piata si paiata

Posted by admin® pe octombrie 1, 2007

de Valentin POPESCU

„Eu am fost ales direct. Eu ii reprezint pe cei cinci-sase milioane care au votat cu mine“. Nu este declaratia dictatorului statului Burkina Faso, nici a conducatorului juntei militare birmaneze. Ea apartine chiar presedintelui Romaniei, exprimata cu nonsalanta, la mijlocul saptamanii trecute (joi, 27 septembrie), pe TVR. Naucitoarea precizare vine sa confirme ca Traian Basescu oficial detine sceptrul presedintiei tarii, dar, neoficial, gandeste si actioneaza ca un veritabil lider de partid.Un asemenea partizanat strident din mentalul jalnic al celui mai inalt demnitar din stat obliga trei sferturi din populatie sa-si caute… un alt presedinte care sa-i reprezinte.

O cutuma unanim acceptata ii determina pe castigatorii bataliilor electorale in cursa pentru presedintie sa „inchida“ orice adversitati cu opozantii politici. De electorat, ce sa mai vorbim… Nici nu asteapta sa fie unsi in suprema functie ca proaspetii presedinti ingroapa securea confruntarii, promitand ca, din acel moment, ii va reprezenta pe toti alegatorii. Mai mult, politicienii rasati se declara „ambasadorii“ nu doar ai celor care l-au votat, ci si ai celor care nu l-au votat (tocmai cu scopul inlaturarii oricaror animozitati ale adversarilor, pe perioada mandatului). La noi, presedintele ales isi permite incalificabila necuviinta sa ignore milioanele de electori potrivnici din campania electorala. Si asta dupa trei ani de la consumarea votului! Firesc, in aceste circumstante, pe orice roman ar trebui sa-l frisoneze caracterul revansard al presedintelui Basescu, incapabil sa stinga un conflict electoral deja perimat.

Cand l-am vazut sambata seara in Piata Universitatii, la numai 48 de ore de la negarea propriei reprezentativitati, cu un monolog retoric de „fuziune“ intre romanii contestatari (izolati dupa grilaje, sub supraveghere politieneasca) si obedientii yesmeni, am concluzionat ca ne aflam in fata unei paiate. Cel care cu doua zile in urma sustinea ca reprezinta cinci-sase milioane de romani care au votat cu el, iata, invita la conciliere si pupat Piata Independentei. Pardon, Universitatii. Este locul unde Base a descins impertinent, aducand un incomensurabil afront simbolului libertatii. Sub pretextul intalnirii trimestriale cu cateva sute de admiratori, presedintele cabotin avea sa aterizeze, de fapt, in mijlocul… pedistilor orchestrati de coana Udrea. O campanie electorala in esenta (im)pura, in spatiul reprezentativ al luptei anticomuniste! Pangarirea idealurilor exprimate cu 17 ani in urma, in Piata Universitatii, cu o frazeologie tipic bolsevica, de un fost turnator al Securitatii, pe deasupra si inculpat in cel mai grandios furt in istoria postdecembrista a Romaniei, trateaza dispretul omului Traian Basescu pentru „O Romanie curata“.

P.S.   Din presupusul show mediatic regizat de oamenii presedintelui in Piata Universitatii, ne-am ales cu un gretos ghiveci politic. Dorinta de a atrage o sumedenie de gura-casca in obiectivul camerelor de luat vederi i-a impins pe organizatori sa suprapuna „emotionanta“ intalnire a Basescului cu sustinatorii pedisti… cu Ziua Pensionarilor. In realitate, doar cativa sexagenari rataciti in tumultul politrucilor promovati de presedintele jucator. Ei bine, ca sa-ti faci aparitia exact cu ocazia deplangerii traiului oropsit al varstei a treia, pentru care, tu, presedintele Romaniei, nu gaseai fonduri suplimentare cresterii pensiilor si puneai sub semnul indoielii oportunitatea vitalei majorari, presupune tupeu, nu gluma. Dar, in fond, la ce sa ne asteptam din partea presedintelui jucator?! Daca nu la jocuri marinaresti, macar la apucaturi marinaresti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: