Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Postliceala nici gratuita nu are cautare

Posted by admin® pe septembrie 28, 2007

Ministerul Educatiei a propus in sedinta de Guvern, de la inceputul lunii mai a.c., un proiect de modificare a Legii invatamantului, ce viza scolile postliceale. Potrivit zapisului, educatia postliceala urma sa fie subventionata de la bugetul de stat, in conditiile in care cei care intentionau sa urmeze o asemenea forma de invatamant trebuiau sa plateasca cursurile. Schimbarea legislativa a fost aprobata, iar gratuitatea invatamantului postliceal a devenit si ea o certitudine, insa doar pentru anumite specializari, cele ce lipsesc pe piata muncii cu desavarsire. In urma aprobarii modificarii legislative, intentia ministeriala nu a adus insa mari schimbari pe piata muncii, cel putin a celei locale. Calificarile propuse de Ministerul Educatiei spre a fi urmate la nivel postliceal nu au cautare, chiar si fara plata. Tinerii prefera colegiile profesionale de trei ani in detrimentul postlicealelor de doi ani. 

Inflatie de maistri
Pe piata muncii locale se resimte o lipsa acuta de personal, de aceea Ministerul Educatiei a alocat pentru Constanta bani pentru alcatuirea a noua clase revenite unui numar de opt specializari. In aceasta toamna, judetul nostru a cautat sa instruiasca gratuit tinerii, insa nu prea i-a reusit sa fie convingator. Analisti programatori, tehnicieni electronisti scoala postlicealacomunicatii, tehnicieni electronisti echipamente de automatizare, maistri comunicatii navale, tehnicieni controlul calitatii produselor agroalimentare, asistent de gestiune in unitatile de cazare si de alimentatie, maistru electrician exploatare si intretinere centre nuclearo-electrice, maistru constructii civile industriale si agricole sunt calificarile ce duc lipsa de amatori. Din cele noua preconizate abia sapte clase au fost incropite cu chiu, cu vai. Colegiul Agricol „Pontica“ sustine in acest an cursuri postliceale fara plata pentru a califica tehnicieni electronisti comunicatii si tehnicieni controlul calitatii produselor agroalimentare, iar 50 de elevi s-au aratat interesati sa le urmeze. Grupul Scolar de Electrotehnica si Telecomunicatii are formate si el doua clase postliceale cu subventie: tehnicieni electronisti comunicatii si tehnicieni electronisti echipamente de automatizare. Grupul Scolar „Ion Banescu“ din Mangalia instruieste si el o clasa de maistri constructii navale, iar Grupul Scolar „Dimitrie Hurmuzescu“ Medgidia a reusit si el sa scolarizeze o grupa de tehnicieni electronisti echipamente de automatizare. Colegiul Economic Mangalia a reusit si el sa formeze o clasa de asistenti de gestiune in unitatile de cazare si alimentatie, iar Colegiul Tehnic „Tomis“ a pus bazele uneia de maistri electricieni exploatari. Desi exista o cerere mare de maistri constructii civile industriale si navale, nici un constantean nu s-a aratat interesat sa urmeze astfel de cursuri de pregatire. Iar pentru analisti programatori inca mai exista locuri libere la clasa deschisa in incinta Colegiului Tehnic „Tomis“. Pentru ca locurile subventionate de stat, incepand din acest an, nu s-au bucurat de cautarea asteptata de ministeriabilii Educatiei, nerezolvand nici pe sfert criza de personal, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean anunta un nou concurs pentru ocuparea locurilor vacante. Pentru ca pe data de 10 septembrie a.c. s-au incheiat primele inscrieri, Inspectoratul Scolar preconizeaza ca dupa 10-15 octombrie vor demara si cele pentru cea de-a doua sesiune, cand sunt puse la bataie specializarile ramase fara pretendenti.

Aleg intre colegiile universitare sau postliceale platite
Surse din inspectorat sustin ca postliceala nu are priza la tineri, intrucat acestia aleg sa urmeze colegiile universitare. Desi platesc pentru obtinerea calificarii, dupa 3 ani de studiu ei ajung fie subingineri sau chiar ingineri, si nu maistri, asa cum se intampla in urma scolii postliceale. Iar daca o prefera, o aleg tot pe cea platita. Cu 300 de euro pe an, constantenii sunt tentati sa urmeze scoala de maistri mecanici din cadrul Colegiului Tehnic „Tomis“ sau a Grupului Scolar „Spiru Haret“. Potrivit inspectorilor scolari, acelasi interes il manifesta si pentru calificarea de maistru electromecanic, sustinuta contracost de Liceul „Gaudeamus“. Desi sunt meserii de care nu se duce lipsa pe piata muncii, tinerii, din ratiuni de ei stiute, insista sa le urmeze.

Camelia MATEI

Reclame

4 răspunsuri to “Postliceala nici gratuita nu are cautare”

  1. mickell said

    AS FI INTERESAT DE O SCOALA POSTLICEALA DE ELECTRICIENI. DACA MA PUTETI AJUTA CU INFORMATII IMI PUTETI SCRIE LA mickell@ymail.com

  2. Ionutz Byv said

    Si io sunt interesat de ceva postliceal in domeniu constructiilor ca maistru deoarece lucrez intr-o socetate de betoane . Care aflati ceva va rog sa ma anuntati si pe mine la adresa ionutdany12@yahoo.com !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: