Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Hegemonii coruptiei in U.E.

Posted by admin® pe septembrie 28, 2007

de Valentin POPESCU

Am egalat Ghana. Nu l-a trasu’ cu arcul. Nici la vreo cursa de atletism. Cele 3,7 puncte obtinute de Romania din partea Organizatiei Transparency International ne plaseaza, umar la umar cu civilizatii ghanezi, pe un neonorabil loc 69, in topul celor mai corupte tari de pe mapamond. Inaintea noastra s-au clasat… Botswuana, Barbados, Qatar, Tunisia, Samoa si alte tari „cocotiere“, care nu dispun de comisii si comitii presedintiale pentru anchetarea demnitarilor si nici de P.N.A.-uri si D.N.A.-uri sofisticate.                 
Cap de lista in Uniunea Europeana, tara noastra nu vrea si pace sa cedeze spurcata pozitie din raportul intocmit de T.I. Pana si vecinii nostri de la sud de Dunare, haiduci la drumul mare, prefera job-ul talhariei decat defaimatoarea indeletnicire cu manuirea spagii. Caci, nu-i asa, parca este mai cu staif sa fii citit in clasamentul criminalitatii organizate, cu nuante mafiote, decat in randul degradatilor mituiti si mituitori.

Desi politicienii au jurat si randasii au sperat, intrarea Romaniei in U.E. nu a diminuat cu nimic pelagra coruptiei. Dimpotriva, cu sacii in caruta, gugustiucii damboviteni nu se mai vad, astazi, amenintati cu declansarea clauzei de salvgardare ori de vreo atentionare ultimativa. Dovada ca, in virtutea exemplului personal, politicienii sunt perceputi, in lumea analistilor si a mediului de afaceri, drept cei mai corupti indivizi. Prin simpla deductie, rezulta ca aderarea la U.E. nu a fost de natura sa inmoaie crusta groasa a coruptiei. Turcia, tara aflata in afara statelor europene, este plasata incomparabil mai satisfacator decat Romania, ca sa nu mai pomenim de continentul african, angajat serios si nu declarativ in lupta impotriva coruptiei.
                       
Cotata in varful nedemnei ierarhii, Romania devine o imensa problema pentru oficialii europeni. In curand, nu este exclus, dupa epuizarea „resurselor“ interne, ca romanii sa preia monopolul asupra exportului celei mai detestate faradelegi: coruptia. Sa ne amintim ca mai multe partide din Bundestag se aratau ingrozite de perspectiva aderarii Romaniei la U.E. tocmai din cauza acestui cosmar. Cum pareaza D.N.A. flagelul mioritic, omniprezent si omnipotent? Picteaza in culori sumbre tablouri cu politicieni dizgratiati de Putere. Mai de fiecare data, ei apartin Opozitiei. „Vrem sa vedem condamnari definitive in cazurile de mare coruptie“, subliniau reprezentantii Transparency International. Emotionanta zicere. Cu o droaie de procurori tarati si ingenuncheati, realitatea ne-a demonstrat, de trei ani incoace, ca nici un nume cu rezonanta nu a ramas priponit in spatele gratiilor. Practic, nu asistam decat la o nesfarsita parodie cu represalii penale. Totul sub furia blitzurilor si a camerelor de luat vederi, spre satisfactia plebei. Atat si nimic mai mult. Este ceea ce au constatat si organismele europene care monitorizeaza reformarea sistemului judiciar din Romania. De aici si credibilitatea scazuta a reformelor si pregatirea profesionala indoielnica a anchetatorilor. Neindoielnic, incapabili sa eliminam adevaratele cauze frenatorii din sistemul judiciar, si la anul, Romania se va situa pe primul loc, pe podiumul coruptiei. O campioana imbatabila, de 18 ani incoace.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: