Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Grefieri… procesomani

Posted by admin® pe Septembrie 28, 2007

Dupa obtinerea legii salarizarii, grefierii si personalul auxiliar din instantele constantene se bat pentru fiecare drept de care Ministerul Justitiei vrea sa-i priveze. Modalitatea aleasa este actionarea in justitie, astfel ca pe rolul instantelor constantene se afla mai multe procese care au ca parti grefierii in litigiu cu Ministerul de Justitie si Ministerul de Finante. Astfel, grefierii de la Tribunalul Constanta au castigat deja procesul privind primele de  vacanta pe anul 2006. „Procesul s-a judecat pe Sectia Civila, am castigat si am pus deja in executare hotararea. Interesant este ca hotararea s-a extins la toate instantele, astfel ca toti grefierii vor putea beneficia de ea. Astfel, trebuie sa primim de la Ministerul de Finante suma de 10 milioane lei, la care trebuie aplicata si rata inflatiei”, spune Viorica Trandafir, liderul sindical al grefierilor constanteni. In plina desfasurare se afla tot la Tribunalul Constanta procesul privind discriminarea la care sunt supusi o parte dintre grefieri.Astfel, o parte dintre ei, respectiv grefierii de la executari silite, primesc un spor de 10%, iar ceilalti nu. Din acest motiv, sindicatul considera acest fapt o discriminare, acesta fiind si motivul actionarii in judecata a Ministerului Justitiei. De asemenea, sunt suparati de faptul ca aceeasi institutie i-a privat „fara drept de apel” de sporul de stres, furat pe furis prin noua lege a salarizarii. In aceea ce-i priveste pe grefierii si personalul auxiliar care deservesc Curtea de Apel Constanta, acestia au obtinut deja in instanta sporul „discriminant” de 10 % si au pus in executare decizia magistratilor, urmand sa primeasca banii intr-o perioada cat mai scurta de timp. Ei au  adresat o sesizare conducerii instantei, pe baza faptului ca grefierii de sedinta primesc un salariu mai mare fata de arhivari, fapt considerat discriminant.

                    

„In raspunsul sau, conducerea institutiei ne-a dat dreptate in sesizare, dar a justificat aceasta discrepanta de salarizare ca fiind una care tine de aplicarea legii, care este incompleta, si ca nu poate face nimic daca nu se schimba legea. Am atasat impreuna sesizarea si raspunsul si le-am trimis la Comisia pentru Discriminare”, spune Daniela Manuc, grefierul-sef al Curtii de Apel Constanta.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Un răspuns to “Grefieri… procesomani”

  1. Maria said

    Cu toate ca s-a dispus plata esalonata a primelor de vacanta ,termenul cel mai larg find 30 iunie 2008,sunt instante in care nu s-au achitat nici la data de astazi 06.09.2008.,aceste prime de vacanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: