Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Tot mai multe medicamente interzise pe piata

Posted by admin® pe septembrie 27, 2007

Doua dintre medicamentele cele mai folosite in tara noastra sunt pe cale de a fi catalogate drept pericole maxime pentru sanatatea populatiei. Primul pe lista este Aulin. Cutiile care contin mai mult de 30 de antiinflamatoare pe baza de nimensulid vor fi retrase de pe piata in urma deciziei agentiei europene pentru reglementarea medicamentelor de uz uman (E.M.E.A.), care a stabilit ca medicamentul nu trebuie folosit mai mult de 15 zile la rand. Decizia ca acest medicament sa nu fie folosit mai mult de 15 zile succesive, sa nu fie administrat copiilor sub 12 ani, iar bolnavilor cu insuficienta hepatica sa le fie administrat doar sub supraveghere medicala vine dupa ce, in 2002, au fost semnalate pentru prima data reactiile adverse ale produsului. Reamintim ca medicamentul este recomandat pentru tratamentul durerii si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor, durerilor acute si durerilor menstruale. 

                     

Reprezentantii A.N.M. spun, insa, ca prezentarea Aulinului ca fiind periculos pentru sanatate reprezinta o incercare de manipulare a opiniei publice, deoarece si in contextele precedente s-a dovedit ca medicamentul este eficient, daca este administrat conform prescriptiilor. O alta problema este cea a Algocalminului, medicament bazat pe metamizol. Potrivit unor studii la nivel european, suntem printre putinele tari din Europa care mai au la comercializare acest medicament. In majoritatea statelor s-a considerat ca are mai multe efecte secundare decat beneficii si a fost catalogat ca extrem de toxic. Alaturi de Algocalmin, pe lista analgezicelor considerate nocive de catre tarile occidentale se afla Dipyrone, Novalgin, precum si cele care au la baza fenilbutazona, medicamente utilizate foarte frecvent in Romania. In Statele Unite, fabricarea Algocalminului, cunoscut sub denumirea de Metamizol, a fost interzisa cu desavarsire din 1973. Interdictii de comercializare au fost introduse si in Suedia, Germania, Olanda, Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Arabia Saudita sau Kuweit, in timp ce in tari, precum Belgia, Algocalminul este pastrat la sectiunea otravuri, existand obligatia aplicarii pe flacon a etichetei cu un cap de mort.

Mirabela PANFIL

Reclame

Un răspuns to “Tot mai multe medicamente interzise pe piata”

  1. Gabriela said

    Este foarte adevarat ce se spune despre Algocalmin,este foarte toxic.Am folosit destul de mult si am constatat cu stupoare ca mi-au crescut probele hepatice chiar daca aveam un regim alimentar strict.O parere la fel de proasta o am si despre Bromocriptina,care ar trebui sa dispara din farmacii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: