Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Patronatele ravnesc patrimoniul sindical

Posted by admin® pe septembrie 27, 2007

Organizatiile patronale solicita ca patrimoniul sindical sa fie administrat de un consortiu constituit din confederatiile patronale si sindicale reprezentative, aceasta pentru a fi impiedicata vanzarea patrimoniului de catre sindicate. Potrivit co-presedintelui Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (A.C.P.R.), Florian Costache, Ministerul Muncii, bogdan hossu - cartel alfaFamiliei si Egalitatii de Sanse (M.M.F.E.S.) a initiat un proiect de lege prin care se retrocedeaza dreptul de proprietate al sindicatelor asupra patrimoniului imobiliar. Astfel, pentru ca nu pot fi stabilite criterii obiective potrivit carora imobilele sa fie distribuite pe cote-parti tuturor organizatiilor sindicale existente in momentul de fata, proiectul propune atribuirea dreptului de proprietate Uniunii Nationale pentru preluarea Patrimoniului Sindical. 

  

Reminiscente comuniste
A.C.P.R. sustine ca retrocedarea patrimoniului nu este posibila, pentru ca intre sindicatele comuniste si cele din prezent nu exista o continuitate juridica. Totodata, patronatele considera ca patrimoniul sindical trebuie administrat si de asociatiile patronale, pe langa cele sindicale, intrucat, in perioada comunista, sindicatul era definit ca fiind o „organizatie profesionala care reuneste in randurile sale toti oamenii muncii, in calitatea lor de proprietari ai mijloacelor de productie, de producatori si beneficiari ai bunurilor materiale si spirituale“. Patronatele cer ca patrimoniul sindical dinainte de 1989 sa fie folosit de toti partenerii sociali, in vederea cresterii nivelului de sanatate al salariatilor sau a dezvoltarii si modernizarii bazelor de odihna si tratament destinate acestora. Potrivit proiectului de lege pentru retrocedarea patrimoniului sindicatelor, in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor se va infiinta o comisie formata din presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si cate un reprezentant al Ministerelor Justitiei, Economiei si Finantelor, Internelor si Reformei Administrative, precum si un reprezentant din partea Secretariatului General al Guvernului. Dreptul de proprietate asupra imobilului solicitat se dobandeste, dupa caz, pe baza deciziei Comisiei, a unitatii detinatoare sau a unei hotarari judecatoresti ramase definitive.

Cererea patronatelor este „o aberatie“
Solicitarea patronatelor de a administra patrimoniul sindical impreuna cu sindicatele este „o aberatie de mentalitate comunista“ si fara niciun temei, sustine presedintele C.N.S. „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu. „Patronii nu au nicio treaba cu administrarea patrimoniului sindical dinainte de 1989. Este un drept al salariatilor si chiar daca sindicatele nu mai sunt aceleasi cu cele din perioada comunista, salariatii sunt aceiasi. Cererea patronatelor nu are niciun temei, este o aberatie de mentalitate comunista, care arata ca in Romania se poate orice“, a declarat Bogdan Hossu.

Camelia MATEI

Lasă un comentariu