Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Neamul basestilor gazeaza Justitia

Posted by admin® pe septembrie 27, 2007

de Valentin POPESCU

O tara intreaga a aflat cu stupoare ca ministrul Justitiei este anchetat penal de Directia Nationala Anticoruptie. Inevitabil, „funesta“ stire a fost preluata de toate agentiile de presa pentru a face inconjurul Uniunii Europene. Fie si simplul enunt „Seful Justitiei romanesti va da cu subsemnatul in fata procurorilor“ era de natura sa frisoneze lumea civilizata, aducand, in paralel, deservicii majore nereformatei noastre Justitii. Si totusi, dincolo de decredibilizarea personajului ales sa vegheze ca dreptatea sa nu-si sparga capul, probascienii au incercat sa argumenteze anchetarea cu tenta politica a ministrului Chiuariu in slovele impartialitatii.

Cand seful D.N.A. declara, indubitabil, ca „ministrul Justitiei si ministrul Muncii au dosare penale, intocmite de D.N.A.“, romanii au conchis invariabil asupra verdictului: GUILTY! Altminteri, nici un procuror nu si-ar fi permis sa coasa la dosarele a doi ministri acuzatii fantasmagorice, caduce la prima confruntare cu aparatorii invinuitilor si care sa conduca la achitare. Doar nu te joci cu reputatia unor demnitari! Oricati Tulusi vor poza in vajnici luptatori anticoruptie si tot nu au dreptul sa defaimeze institutiile statului, la varful lor. Asa ar fi normal… Din nefericire, dezgustatoarea noastra anormalitate ne demonstreaza cu totul altceva.

Trimise la Cotroceni pentru „avizare“, dosarele ministrilor Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru „contin elemente(?) care fac necesara prezenta lor in fata procurorilor“. Uluitoarea remarca apartine, cui altcuiva, decat presedintelui Basescu. Este acelasi justitiar ad-hoc, care sustine ca „documentele primite la Comisia de la Cotroceni NU arata inceperea urmaririi penale, iar Administratia Prezidentiala NU va da decat un aviz pentru ca ministrii sa poata da explicatii procurorilor“. Ce explicatii si in ce calitate? Enigma totala, caci si Chiuariu, si Pacuraru nu au fost citati nici ca martori, nici ca invinuiti.

Asadar, desi intinde o mana de ajutor discreditarii Justitiei, Traian Basescu nu se pronunta decat in favoarea unor „explicatii“ date procurorilor (dupa modelul KGB?). In schimb, se arata contrariat de pozitia adoptata de Chiuariu, banuitor, pe buna dreptate, pentru (re)deschiderea dosariadei politice. Nu stim cat de „degradanta“ a fost atitudinea ministrului Chiuariu in relatia cu institutiile statului, cert este ca atacul galonatului inculpat din dosarul „Flota“ prezinta vadite conotatii revansarde. La care a aderat, fara inhibitii, procurorul cu reflexe NKVD-iste, Daniel Morar. De departe, „pupila“ presedintelui, tartorul D.N.A. se comporta in limitele unui servilism cu adevarat… degradant. Ce vroia plangaciosul berbant de stat de la mai-marele procurorilor anticoruptie? Morar sa fie… chior in tara orbilor si sa solicite trimiterea cu celeritate a dosarului intocmit de subalternii colegului Tulus. La fel de… repede cum a fost audiat presedintele jucator in dosarul Titanicului furaciunilor… Dar asta e, Basescu e presedinte si poate fura orice si oricat, cu o singura exceptie: sa nu tradeze tara.

Neindoielnic, daca seful statului nu s-ar mai implica in numirea procurorilor si judecatorilor (propunerea si confirmarea ramanand atributul exclusiv al ministrului Justitiei si al C.S.M.), slugarnicia anchetatorilor s-ar atenua, iar numarul dosarelor cu pecete politica ar cunoaste o diminuare semnificativa. Pana atunci, insa, potrivit gandirii judecatorului suprem al Romaniei, niste „elemente“ sunt indeajuns pentru interogarea si urmarirea penala a indezirabililor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: