Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Dupa 30 de ani de inexistenta, Consiliul Judetean a redeschis Muzeul de Arta din Topalu

Posted by admin® pe Septembrie 27, 2007

Comuna Topalu se poate mandri din nou cu muzeul sau de arta. Timp de 30 de ani, nimeni nu s-a ingrijit de institutia de cultura, ieri insa, dupa un an de reabilitari, muzeul si-a redeschis portile. Cu emotii si amintiri din trecut, multi localnici au luat parte la marele eveniment. Tinerii insotiti de parintii si bunicii lor au petrecut, pret de cateva muzeu topaluceasuri, alaturi de reprezentantii autoritatilor locale prezente la fata locului, cele carora au tinut sa le multumeasca ca le-a fost redat muzeul lor de suflet. „Au trecut 50 de ani de cand nu am mai vazut pictura «Fetita Acrobatului» semnata de Nicolae Tonitza. Prima oara cand am vazut-o aveam 8 ani si eram clasa intai. Mi-ar trebui o zi intreaga sa vizitez muzeul, mie care sunt localnic. Nici nu ma gandesc cat le-ar lua celor straini locului“, a precizat Iordan Stanure, un localnic ce nu credea ca va mai trai un astfel de moment. 

Frumos, foarte frumos, ii multumim lui Gheorghe Vintila, cel care ne-a donat intreg muzeul“, a declarat, plina de emotii, Georgeta Crudu, una dintre zecile de persoane prezente la marele eveniment. In nici un an de zile, cu ajutorul Consiliului Judetean si al primariei si Consiliului Local al comunei, s-a reusit repunerea in circuit a institutiei de cultura, o veritabila si unica comoara autohtona, dar si europeana, intrucat se bucura de lucrari originale semnate de mari pictori autohtoni. 

„In trei ani de zile s-a facut cat nu s-a realizat in 20 de ani“
„Fara sprijinul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, muzeul nu ar fi capatat aceasta haina de sarbatoare. In nici un an de zile a fost renovat din temelii“, a precizat directorul Muzeului de Arta Constanta, Doina Pauleanu, aflata la fata locului. Aceeasi consideratie a fost adusa presedintelui Consiliului Judetean si de catre primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat. Edilul s-a mai aratat incantat de prezenta la inaugurare a primarilor din Ghindaresti, Tataru, Saraiu si a viceprimarilor din diferite localitati limitrofe. Pentru ca ziua redeschiderii muzeului sa fie sarbatorita, Consiliul Judetean Constanta a sprijinit financiar lucrarile de renovare cu 2,5 miliarde lei vechi. „In trei ani de zile s-a facut pentru Topalu cat nu s-a realizat in 20 de ani. Pe langa muzeul pe care il inauguram azi, alaturi ne bucuram de un camin cultural recent renovat. Alimentarea cu apa a comunei, implementarea programului SAPARD, reabilitarea dispensarului si a scolilor pe toate le-am realizat impreuna cu primaria si Consiliul Local din Topalu. Pe viitor intentionam sa dezvoltam agroturismul local, iar muzeul este una dintre coordonatele proiectului. In momentul de fata, discutam reamenajarea falezei prin programul Axei 5 Agroturism dezvoltat de Consiliul Judetean“, a declarat presedintele C.J.C., Nicusor Constantinescu. Cat priveste soarta muzeului, presedintele C.J.C. a declarat ca intentioneaza optima securizare a cladirii. Pe langa oamenii de paza si sistemul de alarma deja existente, cat de curand vor fi montate camere de supraveghere.  

Muzeul poarta cu sine o poveste de generatii
Nici mai mult, nici mai putin de 12 camarute adapostesc 228 de picturi originale ce poarta semnatura lui Nicolae Tonitza, Constantin Artachino, Stefan Popescu, Nicolae Groparu, Nicolae Grigorescu si multor alte nume sonore. Si aceasta datorita unor oameni ce si-au dedicat viata artei. Muzeul de arta „Dinu si Sevasta Vintila“ din Topalu poarta cu sine o poveste de generatii. Dinu si Sevasta Vintila, familie de invatatori, au colectionat toata viata piese originale ale marilor pictori ai vremii. Fiul acestora, Gheorghe Vintila, le-a urmat exemplu, iar cu 18 ani inainte de a se stinge din viata a donat toata colectia si casa in care a vietuit el si parintii lui comunei Topalu si a dedicat muzeul amintirii parintilor lui. „In anul 1960, toate picturile colectionate de el si parintii lui si casa au fost donate comunei Topalu. Rugamintea lui a fost ca sa aiba locul de veci in spatele casei pe care a lasat-o mostenire muzeului, acest lucru nu s-a putut in anul 1978 la moartea sa. Abia in 1993 a fost reinhumat si i s-a indeplinit dorinta de a fi ingropat langa casa parinteasca“, a declarat, in amintirea lui Gheorghe Vintila, directoarea Muzeului de Arta Constanta, aflata la eveniment.        

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: