Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Salariul minim de 700 lei va umfla preturile ?

Posted by admin® pe septembrie 26, 2007

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (A.C.P.R.) nu sunt de acord cu marirea salariala propusa de sindicate, insa propun o anumita majorare si cer, in acelasi timp, modificarea Codului Muncii, astfel incat remunerarea angajatilor sa se faca la ora si nu la luna, cum se practica in prezent. Potrivit patronilor, Romania este printre putinele tari europene care mai aplica salarizarea la luna, nu pe ora. Conform lui Adrian Izvoranu, copresedintele Aliantei, plata la ora ar duce la flexibilizarea muncii si la fundamentarea unui plan de afaceri coerent. „Nu este vorba de majorarea programului de lucru, numarul de ore lucrate ramane acelasi, dar vrem introducerea salarizarii cu ora pentru flexibilitate si pentru evitarea birocratiei in cazul in care avem nevoie de angajati pe perioade limitate“, sustine Izvoranu. Cat priveste salarizarea angajatilor, patronatele sustin posibilitatea unei cresteri a salariului minim pentru anul 2008 cu circa 20%-23%, ceea ce inseamna o valoare a salariului de 520-540 de lei. Reprezentantii salariatilor solicita pe de alta parte un salariu minim pe economie de 700 lei.

Negocierile remunerative continua
Stabilirea unui salariu minim pe economie, pentru anul viitor, de peste 540 de lei pe luna, va determina costuri suplimentare pentru companii, care se vor regasi in preturi, ceea ce va duce la cresterea inflatiei si la scaderea productivitatii, sustin reprezentantii patronatelor. „Consideram optima o crestere de 20-23%, la 520-540 de lei. Pana la acest nivel, toate companiile isi pot permite sa absoarba cresterea prin politici manageriale. O crestere peste nivelul de 540 de lei se va reflecta obligatoriu in preturi, devenind periculos pentru economie. Majorarea preturilor va avea efect asupra inflatiei, in plus se va inregistra o scadere a competitivitatii si a atractivitatii investitionale a economiei romanesti“, a declarat Adrian Izvoranu, copresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. Sindicatele au propus patronatelor, in urma cu doua saptamani, un salariu minim pe economie de 700 de lei in 2008, cu 260 de lei mai mult decat in 2007. Cele doua parti nu au ajuns la un consens nici in urma discutiilor de saptamana trecuta, patronatele considerand propunerea sindicatelor prea mare, comparativ cu munca prestata de salariati. In 2007, salariul minim pe economie negociat intre sindicate si patronate, prin contractul colectiv de munca, este de 440 de lei, pentru muncitori necalificati, si de 880 de lei, pentru studii superioare. Salariul minim stabilit de Guvern pentru bugetari este de 390 de lei. Sindicatele si patronatele s-au intalnit, luni, pentru a doua oara, pentru a discuta valoarea salariului minim pe economie, pentru anul 2008, dar nu au ajuns la o intelegere, urmand ca cele doua parti sa reia discutiile saptamana viitoare.

Vor un singur salariu minim pe economie
Patronatele si-au exprimat nemultumirea fata de existenta a doua salarii minime pe economie (cel stabilit de Guvern si cel negociat intre sindicate si patronate) si cer ferm Guvernului rezolvarea acestei situatii. Potrivit lui Izvoranu, existenta celor doua salarii este, pe de o parte, „concurenta neloiala si comportament abuziv din partea partenerilor de piata“, iar pe alta parte reprezinta o inechitate intre angajatii care lucreaza la stat si cei din sectorul privat. A.C.P.R. si-a mai aratat dezacordul fata de nivelul ridicat al fiscalitatii asupra fortei de munca si cere reducerea nivelului de impozitare al muncii si al birocratiei excesive. Izvoranu a dat drept exemplu taxa pentru somaj, care a ramas neschimbata in ultimii ani, desi somajul a scazut si exista chiar o criza a fortei de munca.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: