Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Guvernul de carton pica pe… hartie

Posted by admin® pe septembrie 26, 2007

de Mariuca ANDRONE

Cu orice abac de partid s-ar calcula, voturile „pentru“ la motiune pot tranti Cabinetul Tariceanu 2. Altfel spus, Guvernul de carton pica pe… hartie. Aritmetica parlamentara, in cadrul careia vor fi adunate merele pesediste cu perele pediste si prunele liberale, strange in cosul motiunii 249 de „fructe“, ce stau in gatul guvernarii liberale. Chiar mai mult decat ar fi fost necesar ca ai Tariceanului ministrii, cu el in frunte, sa ramana fara suflare… executiva. Nu este exclusa, insa, posibilitatea ca nodul din gatlejul penelist sa fie indepartat de te miri ce palme pesediste, pediste si chiar pelediste. 

Sau, mai direct spus, nici P.S.D., nici P.D. si nici P.L.D. nu pot baga mana parlamentara in focul motiunii ca ai lor senatori si deputati vor vota in corpore cu bila alba. Nici una dintre cele trei formatiuni politice nu poate garanta nici acum si, in mod cert, nici in ziua votului ca nu vor avea parlamentari ce se vor imbolnavi brusc tocmai atunci sau – si mai si – nu vor pune in urna bila neagra. Pana una-alta, toate cele trei partide au dat semne clare in acest sens. La P.S.D., „curentul“ Iliescu, cel care, de altfel, s-a opus categoric motiunii, chiar daca a semnat-o, are toate sansele sa se transforme in furtuna puternica in partid. In P.D. si P.L.D. s-a trecut chiar la represalii fatise! Pentru a-l usui pe Tariceanu, fostii „aliati“ Boc si Stolojan isi vor obliga parlamentarii sa voteze la vedere. Mai ramane sa-i puna sa-si lipeasca bilele pe frunte, daca nu au reusit sa modifice regulamentul Parlamentului, ce prevede clar vot secret. Pana atunci, insa, toata lumea politica aduna mere cu pere, basca prune. Multi se vor strica, insa, la stomac… politic din acest „compot“ parlamentar!

Dincolo de aritmetica parlamentara, in baza careia Cabinetul Tariceanu 2, Guvern incompetent si, nu de putine ori, impotent… politic (fie si daca luam in calcul sustinerea de care se bucura la acest moment), are toate sansele sa cada, exista si alte calcule. Matematico-politice. Cine va gasi rezultatul triplei „integrale“ P.S.D., P.D., P.L.D. dupa trecerea motiunii? Care va fi „matricea“ noului Guvern? Cum va „deriva“ Opozitia fata de noua Putere? Care va fi limita sirului de actuali senatori si deputati daca se va ajunge la anticipate? Cine va fi viitorul premier?  Acestea sunt doar cateva necunoscute din ecuatia scenei politice post  motiune. Ele raman necunoscute, chiar daca si pesedistii, si pedistii au incercat sa gaseasca artificii „matematice“, precum cea a indulcirii tonului motiunii fata de P.D. sau a discutiei la varf intre Basescu si Geoana…

Si pentru ca celor 249 de parlamentari din toate cele trei partide nu li s-au dat totusi niste solutii multumitoare la atatea probleme de aritmetica  politica, nu este exclusa posibilitatea ca Guvernul de carton sa pice… doar pe hartie. Pai, de ce ar vota niste pesedisti motiunea, daca si cu P.D. la guvernare ei vor fi tot in opozitie si, mai mult decat atat, se vor indrepta catre anticipate, ce nu le garanteaza un nou mandat la Camera sau la Senat? Sau de ce sa bage toti pedistii bila alba in urna, cand nu putini dintre ei stiu de pe acum ca nu mai pupa Parlament, pentru a nu mai vorbi despre posibilitatea, din ce in ce mai des vehiculata, ca premier sa nu fie al lor Vasile Blaga, ci al peledistilor presedinte?  Despre peledisti ce sa mai spunem, cand nici un sondaj nu ii crediteaza la pragul de accedere in Parlament? Si atunci, cine garanteaza ca votul la motiune va fi de 249 „pentru“? Nimeni, si, ce este mai interesant, nici macar conducerile P.S.D, P.D. sau P.L.D. nu sunt sigure… Ar mai exista o posibilitate: ca Guvernul de carton sa nu pice doar pe hartie. Pe mainile celor 249 de parlamentari sa fie lipite bilele albe. Cu poxi pool, caci lipiciul da, uneori, rateuri!   

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: