Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Detectoare si camere video in justitia constanteana

Posted by admin® pe Septembrie 26, 2007

Demersurile pentru modernizarea instantelor de judecata de pe teritoriul intregii tari continua, urmand ca sediile sa primeasca in continuare dotari moderne. „Cat de curand vom primi fonduri pentru refacerea sediului Judecatoriei de la Medgidia, a carui structura de rezistenta a cedat, iar la o privire atenta se poate observa ca imobilul s-a „scufundat”. Cladirea a fost deja igienizata in aceasta primavara, dar trebuie neaparat sa palatul de justitie constanta - sala pasilor pierdutise faca lucrari de reabilitare. Ultima reabilitare a cladirii care apartine autoritatilor locale a avut loc in 1967. Sesizarile pe care le-am adresat Ministerului de Justitie in acest sens au fost avizat favorabil, dar mai sunt necesare unele acte, iar apoi dupa ce vor fi aprobate si fondurile se va trece la renovare efectiva. Oricum demersurile trebuie urgentate pentru ca banii trebuie cheltuiti inainte de sfarsitul anului altfel ii pierdem”, spune judecatorul Ciprian Coada, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Constanta.

                      

Magistratul spune ca desi instantele din municipiul Constanta au avut parte de numeroase investitii, gen un nou sediu pentru Tribunal si Curtea de Apel – cladirea cunoscuta sub denumirea de Palatul de Justitie, si o cladire complet renovata si modernizata pentru Judecatoria Constanta, investitiile nu se vor opri aici. Astfel, intr-un rastimp scurt, ar trebui sa-si faca aparitia in toate arhivele camere de luat vederi pentru „asigurarea unui climat de transparenta, dar si pentru a depista eventualele acte de coruptie”. De asemenea, cat de curand, la intrarea in sediile instantelor vor „strajui” detectoare de metal, astfel incat sa se preintampine intrarea justitiabililor cu arme. Trebuie mentionat ca au existat cazuri in care unele parti implicate in proces au venit pregatite cu sabii ninja sau cutite pentru a-si spala onoarea sau pentru a se razbuna. Detectoarele de metale ar fi fost deosebit de utile in dosare grele si periculoase, de genul killerului in serie Chiper, pe care rudele victimelor il vroiau linsat, sau chiar in procesele interlopilor, cunoscuti pentru atacarea adversarilor cu sabii, bate si cutite. La ambele procese, inainte de intrarea in sala de judecata, jandarmii „scanau” publicul cu detectoare de metale de mana, efectuand chiar si perchezitii corporale sumare indivizilor cu fete mai dubioase. Trebuie mentionat ca, in cursul anului trecut, jandarmii au depistat numai putin de trei indivizi care venisera ba cu sabia ninja, ba cu un cutit in sediul instantei, cu gand de razbunare, sau… cica, sa se protejeze de dusmani. Un pas important in rezolvarea cu celeritate a dosarelor va fi si dotarea cu instalatii de video-conferinta internationale, care vor fi oferite prin finantare externa. „Aceste instalatii sunt necesare in dosarele care cuprind elemente de extraneitate, adica martori din afara granitelor tarii. Numai la nivelul Judecatoriei Constanta am identificat 14 astfel de dosare, iar la Tribunalul Constanta sunt vreo 8”, precizeaza Ciprian Coada. Intre dosarele care ar necesita o astfel de asistenta se numara si cele doua dosare ale lui Shity  Blenis si Stefan Niculescu, si pentru care au fost emise cereri pentru comisie rogatorie. Ciprian Coada precizeaza ca, in procesele albanezului Blenis si al lui Stefan Niculescu, in ambele au fost citati martori in strainatate, care trebuie audiati de comisie rogatorie in Albania. Desi audierile au inceput in luna aprilie, pana in prezent nu s-a facut mare lucru in acest sens, desi instanta a cerut insistent urgentarea procedurii. Existenta unui astfel de sistem de video-conferinta internationala ar fi facilitat audierea „in direct” prin intermediul camerelor video si al microfonului, al martorilor albanezi.

Cristina ARDELEAN

Anunțuri

Un răspuns to “Detectoare si camere video in justitia constanteana”

  1. […] https://independentul.wordpress.com/2007/09/26/detectoare-si-camere-video-in-justitia-constanteana/ Afisari: 0 « Camere video in mai multe zone din Sectorul 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: