Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Licitatie cu siretlic

Posted by admin® pe septembrie 25, 2007

de Antonia MAER

De fapt, nu este vorba despre nici un fel de licitatie. Daca este sa-i dam crezare ministrului Tudor Chiuariu, si pentru moment ii dam, este vorba despre un aranjament intre prieteni. Monica Macovei, inainte de a fi unsa ministru al Justitiei, a fost o infocata activista in slujba societatii civile. Ajunsa in slujba Puterii, ministrul si-a pastrat, totusi, relatiile de prietenie cu fostii tovarasi. Mai un  sprit, mai o onomastica, s-a ajuns la o afacere cand ar fi aflat ca „Freedom House“ are posibilitatea sa faca un audit anticoruptie. Ba, mai mult, zice Chiuariu, raportul era gata intocmit si pregatit, probabil pentru a fi lansat pe piata. De ce? Cine stie. Fie pentru publicitate, fie pentru a servi unor interese obscure. Chiuariu rezuma afacerea la faptul ca un O.N.G. avea un produs de vanzare, pe care Macovei l-a cumparat. Buuun. Printr-o binecuvantata lege (la fel de usor de „sarit“ precum parleazul), daca serviciul solicitat ar fi costat mai mult de 40.000 de euro, ar fi trebuit sa se organizeze o licitatie (cel mai mult ma amuza la aceste licitatii faptul ca presupun si cheltuieli de organizare, ce ajung uneori si la un sfert din costul proiectului).

Asa ca, avand si clauza de salvgardare atarnand deasupra capului precum sabia lui Damocles, Monica nu a facut nici o licitatie. Nu de alta, dar „Freedom House“ a venit cu un pret senzational – de 38.000 euro, incluzand T.V.A., sau 31.000 euro fara T.V.A. si a umflat comanda. Ca sa se incadreze macar asa, de fatada, la pretentiile din caietul de sarcini, unde se cereau experti, au racolat repede doua-trei nume, culmea, angajati experti ai unui alt O.N.G. si participanti in cursa pentru acelasi proiect, pe care i-au trecut la ei. Si, gata, au umflat potul! Se vede ca ministrul Chiuariu nu prea le are cu teoria conspiratiei, altfel s-ar fi gandit ca aparitia unui oponent fata de „Freedom House“ nu este altceva decat binecunoscuta schema cu „iepurasul“, metoda cunoscuta in publicitate drept „tehnica piciorului in usa“, bagat la inaintare cu niste pretentii atat de exagerate, incat era imposibil ca un O.N.G., ca „Freedom House“, sa nu castige. Ceea ce s-a si urmarit, de altfel, de la bun inceput… Chiuariu a cercetat mai departe cum se face ca presupusa licitatie cu dedicatie, de fapt o selectie de oferte, s-a potrivit ca o manusa tocmai pe abilitatile O.N.G.-ului mentionat. Si ce a descoperit? Ca organizatia si-a trimis oferta la prima ora a diminetii de 10 ianuarie 2005, dar a fost solicitata sa depuna o oferta in aceeasi zi, insa mult dupa ora pranzului. Ministrul Justitiei a dezgropat si raportul propriu-zis si a constatat ca e datat cu un an inainte sa fie intocmit. Toate acestea, plus o „neastamparata” incompatibilitate a expertului O.N.G., Laura Stefan, in acelasi timp si subalterna lui Macovei, l-au facut pe Chiuariu sa iasa la rampa si sa acuze ca raportul a fost trucat. Chiar daca partea adversa lui Chiuariu, respectiv Macovei si O.N.G.-ul sau, sustine ca chestiunea datarii este o problema de dactilografie, totusi este destul de grav. Un raport gresit ca datare ar putea contine si alte greseli trecute cu vederea, neobservate. Or, tocmai pe baza acestui raport, Macovei a ticluit repede o ordonanta de urgenta, pe care a si folosit-o imediat, schimbandu-l pe seful D.N.A. – Ioan Amarie la acea vreme – cu ardeleni mai pe placul ei, respectiv, Daniel Morar si baietii sai de la Cluj.
                    
Ca sa fim onesti pana la capat, nici dezvaluirile lui Chiuariu nu sunt intamplatoare si pica la tanc cu un  mare eveniment din viata sa, dar si din politica romaneasca. Ieri, o comisie speciala, „cazata” la Cotroceni, urma sa raspunda la cererea D.N.A. de a aviza inceperea urmaririi penale impotriva lui Chiuariu, in afacerea „Posta Romana“. Si cine face parte din comisie? Vechea sa „amica“, Laura Stefan, adoptata in comisia cu pricina, dupa ce si-a dat demisia in semn de protest fata de Chiuariu…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: