Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Fonduri de pensii pe „gustul“ romanilor

Posted by admin® pe septembrie 25, 2007

Cei care doresc sa adere la un fond de pensii private trebuie sa se gandeasca bine si sa analizeze toate cele patru societati care administreaza banii pentru pilonul III de pensii. Cele patru fonduri sunt AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic (ING Asigurari de Viata), Pensia mea (Aviva Romania) si B.C.R. Prudent (B.C.R. Asigurari de Viata). Primele trei au un grad mediu de risc, iar ultimul un grad redus de risc. In principiu, fiecare fond are o structura de portofoliu-tinta: primele trei investesc 25% din active in actiuni listate (procent care da si profilul de risc al fondului), iar ultimul – doar 10%. Totusi, administratorii definesc situatii in care ponderea investitiilor riscante poate varia in functie de conditiile de piata. In anumite conditii, fondul AZT Moderato poate deveni cel mai riscant, pentru ca permite investitii de pana la maximum 40% in actiuni listate, fata de maximum 35% in cazul celorlalte doua fonduri cu risc mediu. 

                    

In acelasi timp, B.C.R. Prudent, care investeste 10% din active in actiuni listate, poate creste acest nivel pana la maximum 17%. Pentru toate aceste fonduri, cel care adera trebuie sa contribuie lunar cu o suma care este cuprinsa intre 35 si 60 de lei, in functie de fond. Conditia minima prevazuta de lege pentru ca un client sa beneficieze de o pensie facultativa este sa fi virat in prealabil 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, pentru a incasa, incepand de la varsta de 60 de ani, o astfel de pensie. Cat priveste comisioanele, aproape ca nu exista asemanari intre fonduri. ING si B.C.R. au cele mai mici comisioane initiale de administrare (3,95%, respectiv 4% din fiecare contributie lunara platita), iar celelalte doua fonduri au 5%.
 

Pensia facultativa, plasament cu risc mediu
                      Cei care opteaza pentru o pensie facultativa se vor supune unui risc mediu.  Fondurile de pensii care vor fi autorizate sa functioneze pe Pilonul III vor putea plasa banii colectati de la populatie in instrumente cu risc mediu si scazut, din cauza limitarilor impuse de legislatie. „Administratorii pot investi maximum 50% in actiuni si obligatiuni tranzactionate in U.E. si maximum  5% in fonduri de investitii, care, la randul lor, investesc tot in actiuni. Aceasta inseamna ca investitia in actiuni este de maximum 55%, ceea ce se traduce printr-un risc mediu sau chiar mai scazut”, a explicat Mihail Ion, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. Drept urmare, chiar si fondurile de pensii prezentate de administratori ca adresandu-se persoanelor cu un apetit de risc ridicat vor fi produse cu un risc mediu. Mai multi administratori au anuntat ca vor avea fonduri concepute pentru persoanele cu apetit de risc scazut, mediu sau ridicat.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: