Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Cardul bancar, un portofel „deschis“ hotilor

Posted by admin® pe septembrie 25, 2007

Cotidianul „Independentul“ a tras in urma cu trei saptamani un semnal de alarma in ceea ce priveste securitatea cartilor de credit. Mai precis, ne-a fost semnalat faptul ca, aflat in concediu in strainatate, un cetatean roman a ramas fara o suma importanta de bani dupa ce i-au fost furate cartile de credit. Mare i-a fost mirarea, avand in vedere faptul ca individul stia clar ca securitatea cardului sta sub emblema codului P.I.N. Si ce daca?  Desi ti s-ar putea parea oarecum lipsita de securitate aceasta practica a comerciantului, ea este una absolut corecta. Atunci cand mergi la cumparaturi, pentru a efectua plata cu cardul, nu ti se mai solicita neaparat introducerea codului P.I.N. („Personal Identifying Number“), verificarea prin semnatura fiind suficienta. In strainatate, multe carduri se emit fara P.I.N., si asta pentru ca ele sunt in general carduri de credit, folosite in mare masura la comercianti pentru plata cumparaturilor, dar si pentru ca, atunci cand faci o cumparatura, comerciantul iti cere sa-i semnezi chitanta emisa de P.O.S.

                     

In plus, comerciantul are obligatia sa verifice daca semnatura pe care cumparatorul o pune pe factura emisa de terminalul electronic este identica si cu cea de pe card. Daca nu se face dovada platii, prin chitanta semnata, tu poti sa nu recunosti tranzactia facuta si sa ceri ca banii sa-ti fie returnati in cont. „Utilizarea cardurilor de credit la comerciantii din strainatate si din tara se poate face si fara ca la casa sa se solicite codul P.I.N. Este responsabilitatea clientului sa aiba grija de card si sa anunte imediat furtul lui“, anunta un comunicat emis de banci.
 

Clientul – direct raspunzator de card
                    P.I.N.-ul, comunicat odata cu primirea cardului, este de fapt o cheie, o combinatie de patru cifre pe care o stii numai tu. Unii considera P.I.N.-ul indispensabil din motive de securitate, iar altii cred ca acesta este o pacoste pentru ca, daca ti se cere, trebuie sa-l stii. De aceea, unii fac imprudenta de a-l nota pe card sau de a-l tine in portofel impreuna cu acesta, ceea ce face si mai facila munca unui posibil hot. Daca s-a furat sau s-a pierdut cardul, P.I.N.-ul reprezinta un mijloc de protectie. Cea mai buna metoda de protectie este insa oferita prin anuntarea imediata a bancii emitente si implicit blocarea cardului. Clientul este absolvit de orice responsabilitate privind cheltuielile care se fac cu cardul furat din momentul in care acesta a anuntat banca emitenta ca i s-a furat cardul si cere blocarea acestuia. Toate tranzactiile efectuate cu un card se regasesc pe extrasul de cont lunar si, deci, orice tranzactie pe care nu o recunoaste trebuie anuntata imediat la banca. In plus, are posibilitatea sa ceara refuzul la plata daca banii au fost trasi pentru  un serviciu neefectuat sau pentru produse care nu au fost livrate. Banca va cere comerciantului dovada ca serviciul a fost efectuat, adica bonul fiscal sau alte documente, pentru a verifica daca poarta semnatura posesorului. Asadar, pentru hoti numai exista frontiera. Daca pana de curand ne „blocam“ banii pe un card de credit avand siguranta ca nimeni nu poate ajunge la ei… acum ce vom mai face?

Lian VACARENCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: