Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

„Botezul“ bobocilor bratesti – o traditie

Posted by admin® pe septembrie 25, 2007

Imagini postate pe Internet arata cum  cinci dintre bobocii Liceului Pedagogic din Constanta au avut parte de un tratament inuman chiar din prima zi de cursuri. Colegii din clasele mai mari i-au legat cu o banda adeziva  si le-au scris diverse lucruri pe frunte. Cel care a filmat scenele din curtea colegiului sustine ca, timp de trei zile, mai multi tineri din clasa a noua au fost batuti cu manusi de box, legati cu banda adeziva si batjocoriti si au primit pumni in cap de la colegii lor mai mari. Desi neaga un real conflict intre tineri, directorul unitatii a reunit, ieri, Comisia de disciplina pentru a lamuri cele intamplate si a lua masurile ce se impun. Din comisia de disciplina fac parte consilierul de imagine al scolii, directorul-adjunct, reprezentantul dirigintilor si responsabilii claselor a XI-a si a XII-a. Ieri, pana la orele amiezii, au fost deja luate declaratii de la tinerii majori implicati in conflict, iar la pranz au fost interogati elevii minori, in prezenta parintilor acestora.

                  

„La ora 9.20 a fost convocat Consiliul profesoral, in urma caruia s-a reunit si o comisie de cercetare a imaginilor. Va urma o ancheta cu elevii si parintii, iar in functie de cele constatate se va trece la aspra sanctionare a lor, daca va fi cazul“, a precizat consilierul de imagine al Colegiului, prof. Monica Cojocaru.
 

Concluziile preliminare: totul a fost o joaca
                   Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Bratescu“ recunosc ca de ani buni, in cadrul unitatii de invatamant, se practica botezul bobocilor, un act umilitor si cu tendinte de agresivitate. Iar conducerea scolii admite si ea existenta unei astfel de practici, dar se fereste a le lega de numele Colegiului: „De 11 ani sunt directorul acestei institutii. O asemenea traditie nu pot sa spun ca exista oficial. Neoficial, da, exista si se practica in anumite licee“, a sustinut, ieri, pe parcursul unei conferinte de presa, directorul Colegiului Pedagogic, Ana Maria Ciubotaru. Desi tagaduieste incetatenirea unui botez al bobocilor, directorul confirma faptul ca filmuletul postat, zilele trecute, pe site-ul „youtube“ a fost facut in cadrul balului bobocilor. Ca tinerii participanti la „joc“ sunt elevi ai Colegiului si aceasta este o certitudine, confirmata de conducerea Colegiului. Reprezentantii Colegiului mai sunt convinsi de inca un aspect: totul s-a petrecut in pauza dintre schimbul de tura al elevilor care invata dimineata cu cei care studiaza la orele amiezii. Dupa vizionarea inregistrarii video, directorul unitatii de invatamant sustine ca explicatiile postate pe site, cum ca jocul colegilor mai mari cu invataceii ar fi tinut 3-4 zile, este o exagerare. Toate concluziile anchetei vor fi facute publice la finalizarea investigatiei, ce se anunta pe parcursul zilei de astazi.
 

Ministerul Educatiei cere lamuriri
                  La conferinta de presa sustinuta ieri cu privire la practica botezului liceal au fost prezenti nu numai reprezentanti ai colegiului, ci si din partea Inspectoratului Scolar Judetean si ai Casei Corpului Didactic. Inspectorul scolar general, Marian Sarbu, a fost delegat de Ministerul Educatiei sa afle ce s-a intamplat si ce masuri vor fi luate. Prezent la fata locului, Marian Sarbu s-a aratat consternat de lipsa de comunicare intre directorii unitatilor scolare si profesori in raport cu Inspectoratul. „In cultura organizationala a scolii noastre nu avem botezul ca o chestie de traditie. Nu cunosc nici daca acesta este o practica permanenta sau ca este informal. Se pare insa ca exista o problema de comunicare cu propriii mei colegi. Se intampla ceva in scoala noastra!“, a precizat Marian Sarbu. Conform regulamentelor scolare, instanta obligata sa ia masuri care pot duce pana la exmatricularea elevilor vinovati este Consiliul profesoral, in urma raportului primit din partea comisiei de anchetare.
 

„Tinerii trebuie sa priceapa consecinta faptelor!“
                   Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, in cazul in care aceasta nu ia nicio masura, inspectorii scolari sunt cei care incep propria ancheta, iar sanctiunile ii vizeaza atunci chiar si pe directorii unitatilor de invatamant. „Daca vom constata ca lucrurile au fost analizate superficial sau partinitor, vom gasi o solutie, nu ar fi insa de dorit una punitiva! Tinerii trebuie sa priceapa consecinta faptelor. Daca ii pedepsim si ii dam afara din institutie ce am rezolvat?! Ei trebuie sa inteleaga eroarea! Sa-i incadram la o pedeapsa de la care sa invete ceva. Este o chestiune si crestina, si omeneasca sa-i fie acordata inca o sansa celui care a gresit, in acest fel, tanarul s-ar putea schimba, ar putea constientiza gravitatea actelor sale. Tinerii umiliti, agresati au, in general, o sensibilitate extraordinara. Un copil sensibil poate sa aiba o reactie necontrolata, sa faca un rau si mai mare. Poate foarte usor sa cheme gasca din cartier si sa iste un conflict si mai puternic, cu grave consecinte. In acelasi timp, poate sa ajunga la disperare si, daca se mai suprapun si alte probleme, nu este exclus sa se arunce in fata unei masini sau de pe bloc! Sunt cazuri care s-au mai intamplat. Tinerii trebuie sa priceapa consecinta faptelor si sa isi dea seama ca pot genera un lucru foarte rau, aceasta as vrea sa le transmit tuturor. Ei iau totul ca pe un gest banal, ca pe o joaca, ca pe ceva normal si nu sunt constienti de gravitatea faptelor“, a precizat Marian Sarbu.
 

„Nu cultivam la ore violenta…“
                     Sunt anumite semne de intrebare ce ii incrimineaza si pe dascali. In momentul incidentului, nu si-a facut aparitia nici un profesor! Oricat ar vrea, nici elevii nu pot scapa tapi ispasitori! De ce nu au luat legatura cu cineva din interiorul scolii, de ce nu s-au plans parintilor de cele intamplate?! Potrivit directorului Colegiului, la fiece inceput de an scolar, parintii semneaza un acord de parteneriat, prin care atat adultii, cat si elevii se obliga sa sesizeze conducerea scolii daca exista cazuri de violenta sau daca copiii sunt maltratati. Inspectorul general Marian Sarbu s-a aratat chiar suparat de lipsa de reactie a tinerilor si dascalilor cand vine vorba de un conflict fie intre elevi, fie intre acestia si profesori: „Trebuie sa fie un profesor sa vada, un elev sa declare ce se intampla, raman interzis de lipsa de reactie a elevilor. Avem o problema! Nu cred ca noua, profesorilor, ni se va pune in carca o vinovatie extraordinara. Nu cultivam la ore violenta, mizeria umana sau degradarea umana. Putem vorbi doar de cazuri de umilire profesor-elevi, nu insa in acest liceu! Despre malacii aia care apar la televizor si se bat bestial nu scriem niciunul, nu ne revoltam, nu mai iesim in strada. Tinerii nostri vad zi de zi astfel de acte de violenta. Asta vad, asta fac. Vom ajunge sa-i vedem omorandu-se intre ei“, a precizat Sarbu in asentimentul declaratiilor facute de directorul Colegiului: „Nu sunt adepta violentei in scoli. Din contra, lunar prezint catre organele de Politie o evidenta a copiilor-problema. Traim intr-o societate care promoveaza violenta. Jocul botezului, daca era joc, nu trebuia totusi sa se desfasoare asa!“, a declarat Ana Maria Ciubotaru. In cazul lipsei de reactie a tinerilor exista o explicatie si aceasta ar putea prea bine fi… temerea unei razbunari sau chiar rusinea de a-si chema parintii in ajutor.   

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: