Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Boboci „botezati“ cu pumnii la Liceul Pedagogic

Posted by admin® pe septembrie 24, 2007

Inceputul de an scolar trebuia sa ne demonstreze, pentru a nu stiu cata oara, ca invatamantul constantean se dezvolta sub pecetea violentei. Ca sunt batausi, nerespectuosi si obraznici, elevii din judet ne-au demonstrat-o cu prisosinta in ultimii trei ani. Conflicte rezolvate cu pumnii in cutea scolii sau la cativa pasi de ea, batjocorirea profesorilor la orele de curs sunt cazuri des intalnite in Constanta, iar debutul educational 2007-2008 nu putea face rabat de la astfel de comportamente condamnabile. Imagini postate pe Internet arata cum cinci dintre bobocii Liceului Pedagogic din Constanta au avut parte de un tratament inuman chiar din prima zi de cursuri. Colegii din clasele mai mari i-au legat cu o banda adeziva, i-au batut cu manusile de box si le-au scris diverse lucruri pe frunte. Cel care a filmat scenele din curtea colegiului, ce ar trebui sa formeze viitorii dascali, sustine ca timp de trei zile mai multi tineri din clasa a noua au fost batuti cu manusi de box, legati cu banda adeziva si batjocoriti si au primit pumni in cap de la colegii lor mai mari.

                      

Instiintata de cele intamplate, conducerea unitatii, cea abilitata sa ia masuri in astfel de cazuri, declara ca totul a fost o joaca de copii, iar televiziunea nationala, care a mediatizat filmuletul, nu l-a preluat integral. Daca am da crezare unei asemenea ipoteze, ar insemna ca elevii mint si exagereaza! Un lucru greu de inchipuit, mai ales avand in vedere antecedentele cu iz penal ale tinerilor scapati de sub mana educatiei parintesti si scolare. Desi neaga un real conflict intre tineri, directorul unitatii va reuni astazi Comisia de Disciplina pentru a lamuri ce s-a intamplat si a lua masurile ce se impun. Conform regulamentelor scolare, cea obligata sa ia masuri care pot duce pana la exmatricularea elevilor vinovati in astfel de cazuri este chiar directoarea institutiei de invatamant. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, in cazul in care aceasta nu ia nicio masura, inspectorii scolari sunt cei care incep o ancheta, iar sanctiunile ii vizeaza atunci si pe directorii unitatilor de invatamant.
 

Se cauta tainuirea fenomenului violentei
Ministerul Educatiei intentioneaza sa diminueze fenomenul violentei in scoli prin tainuirea lui. Mai grav nici ca se putea! Potrivit proiectului de Lege a invatamantului, tinerii nu vor avea voie sa impartaseasca prin intermediul imaginilor video ce se intampla in unitatile scolare sau universitare unde invata. Ministerul era decis ca din aceasta toamna sa acopere lipsa de autoritate a profesorilor si sa-i mustre doar pe tineri, prin sanctionarea gesturilor necugetate savarsite pe parcursul orelor de curs si date publicitatii. Conform propunerilor ministeriale, tinerii exhibitionisti, care isi inregistreaza dascalii, multiplica imaginile video, le vand si le transmit pe Internet, vor fi exmatriculati din unitatea de invatamant, preuniversitar sau superior, pe care o frecventeaza. Iar in functie de gravitatea gestului, adolescentilor li se poate intocmi dosar penal. „Recunosc, joaca asta cu celularul si cu inregistrarile a ajuns un fenomen de masa in ultimul timp. Pentru asemenea situatii, Ministerul Educatiei a stabilit mai multe etape de sanctiuni. Insa, daca de la inceput se constata ca inregistrarile au fost multiplicate si vandute, se aplica direct exmatricularea si intocmirea dosarului penal“, declara Megdonia Paunescu, director in Directia Management Invatamant Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei. Altfel spus, Ministerul Educatiei intentioneaza imunizarea cadrelor didactice, aspra pedepsire a tinerilor si ascunderea de ochii societatii a conflictelor dintre elevi si a comportamentelor condamnabile, masuri ce mai degraba incurajeaza violenta, decat o diminueaza.  
 

Un an scolar, 80 de incidente
Amintim doar cateva dintre scenariile de violenta petrecute in scolile constantene: dupa ce, in noiembrie 2006, un preot paroh, care preda religia la o scoala, a fost agresat de un tanar de 20 de ani, aflat sub influenta alcoolului, o eleva de la un colegiu din Mangalia a fost crunt batuta de cateva colege pentru ca nu a vrut sa chiuleasca de la ore, iar un elev de la un liceu din Constanta si-a amenintat cu un cutit un coleg chiar in curtea scolii, au urmat trei luni din anul 2007 la fel de sangeroase. Peste 80 de incidente au fost inregistrate in scolile municipiului. La finele lunii martie, pe raza unitatilor scolare au avut loc in jur de 20 de batai intre adolescenti. Jandarmii constanteni au aplicat mai bine de 60 de amenzi pentru persoane care au provocat scandal sau au intrat fara drept in scoli si licee, perturband activitatea educationala si provocand incidente grave.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: