Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Scoala a inceput cu revendicari

Posted by admin® pe septembrie 18, 2007

Noul an scolar, inaugurat, ieri, la Constanta, atat de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, cat si de cei ai Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar a primit aceleasi urari de bine. Discursiv, cu totii ii doresc depolitizarea. Daca Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar ne-a demonstrat intocmai prin fapte, Inspectoratul Scolar Judetean ne-a aratat, in repetate randuri, ca politicul este la el acasa in randurile Educatiei. I-am fi dat crezare inspectorului scolar general, Marian Sarbu, ca doreste cu adevarat eliminarea politicului din culisele scolilor daca nu ne-ar fi convins de curand ca tine audiente pe amicitiile venite pe linie de partid, in timp ce profesorii neraliati P.N.L. stau la usa biroului general cu orele, fie pentru a fi primiti, fie ca sa li se solicite notarea pe o foaie A4 a nemultumirilor. Desi nu iau drumul inspectoratului „pentru a scrie romane“, cum insisi dascalii sustin, ei se invoiesc, vrand-nevrand, cheremului „marca Sarbu“. Si nu este singurul exemplu ce dovedeste ca seful inspectoratului tine cu depolitizarea invatamantul doar cu vorba.

Recent, o alta masura ce a contrariat profesorii din judet si a ajuns sa fie reclamat si Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar a fost demiterea directorilor din scoli din pure ratiuni politice. La Liceul „Ion Cotovu“ din Harsova, Ion Bujenita (P.S.D.) a fost schimbat dupa 21 de ani de ocupare a respectivei functii cu liberala Crina Ostaci. Si asta in conditiile in care Bujenita a obtinut calificativul „foarte bine“ in urma evaluarilor efectuate de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Tot in Harsova, la Scoala nr. 1, Ion Marinescu (P.D.) va fi inlocuit de Camelia Serban din… P.N.L. Acesta ne-a declarat ca  isi rezerva dreptul de a-l actiona in instanta pe Marian Sarbu pentru ca „a semnat o decizie politica“, iar pentru primarul Chirita, „care a furat zeci de miliarde“, solicita  prezenta… D.N.A. si exemplele continua. Nici municipiul nu au scapat de remanierea politica. La Liceul Teoretic „Decebal“, fraiele conducerii sunt, din acest an, tot peneliste. „Este o mare greseala sa spunem ca sunt demiteri, ca totul este o masura draconica, iar eu marele inchizitor. Pe data de 31 august multor directori de unitati de invatamant le inceteaza contractele. De ce toata lumea trebuie sa fie impotriva schimbarilor? Nu este vorba de o politizare a invatamantului constantean, iar eu nu sunt marele ticalos al acestuia. A incuraja pe cineva sa promoveze este un lucru bun“, este de parere Marian Sarbu! Domnule Sarbu, ar fi intr-adevar un lucru bun si ne-am bucura cu totii daca schimbarile nu s-ar face pe line de partid! Nu sunteti un mare inchizitor, cat nu sunteti niciun mare acolit al neadevarului, domnule Sarbu!
 

Afara cu politicul din sistem!
Implicarea politicului in educatia autohtona a fost drastic deplansa de presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar: „Zilele acestea am simtit, la nivel judetean, ca politicul are un mare cuvant de spus in detrimentul invatamantului. Cerem cu tarie ca din sistemul de invatamant sa nu mai faca parte persoane numite politic. Din cauza amestecului politicului in educatie ne confruntam cu o intreaga degringolada atat in judet, cat si in tara. Oamenii din scoli sunt nemultumiti, cadrele didactice nu mai sunt motivate. Nici nu am inceput bine scoala si am primit zeci de telefoane prin care am fost instiintata ca s-au suprapus norme si posturi“, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ioana Purcarea, presedintele S.L.S.I.P. Constanta. Neajunsurile profesorilor se tin lant. Un exemplu recent al legilor ce se adopta, dar nu se aplica, este Legea 120 privind marirea salariilor profesorilor cu gradul I, ce se tot asteapta sa fie aplicata. „La nivelul judetului, prin comisia paritara de acum doua saptamani, s-a hotarat ca toate centrele contabile din judet sa aplice, de la 1 ianuarie, marirea salariilor cu 10% tuturor cadrelor didactice cu gradul I. Din pacate, contabilii din centrele contabile ale scolilor sustin ca asteapta o hartie centralizatoare“, a precizat Ioana Purcarea. 21 de scoli si-au inchis portile si au intrat in reabilitare de astazi, ceea ce constituie o alta nemultumire a profesorilor, nevoiti acum sa se mute pentru sustinerea cursurilor in salile bibliotecilor, caminelor culturale sau bancilor din localitate. Motivul l-a formulat in numele profesorilor cat se poate de bine Ioana Purcarea: „Avem bani si nu stim ce sa facem cu ei si aceasta intrucat nu au fost dati de Ministerul Educatiei la momentul potrivit. Erau bineveniti si usor de chivernisit daca erau primiti la finele anului scolar trecut si nu cu putin inainte de inceperea anului educational“.  
 

Soarta invatamantului se tot negociaza
Desi pe data de 1 septembrie a.c. proiectul de Lege a invatamantului trebuia sa intre in plenul Parlamentului pentru aprobare, nici in momentul de fata, zapisul nu a trecut de proba de foc a negocierilor. Si aceasta intrucat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, tine la modificarile aduse de el proiectului de lege si nu vrea sa cedeze oricarei schimbari de bine. De aceea, sindicatele se tin pe pozitiile negocierii si au in vedere atat soarta invatamantului, cat si a cadrelor didactice si elevilor. In urma intrunirii colegiului liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar de vineri, la Bucuresti, s-au trasat cateva propuneri privind Legea invatamantului si statutul cadrului didactic, ce vor constitui punctele de dezbatere in zilele ce urmeaza. Reprezentantii profesorilor cer, in primul rand, mentinerea titularizarii, nicidecum inlocuirea ei cu examenul pe post la nivelul unitatii scolare, asa cum intentioneaza Ministerul Educatiei. Profesorii din judet au un argument forte legat de sustinerea titularizarii. Daca examenul national ar fi inlocuit cu o testare in cadrul unitatii de invatamant dorite, dascalii sunt de parere ca pentru promovarea lor intaietate ar avea spaga oferita directorilor scolii, iar mai apoi cunostintele avute. Si testarea nationala sustinuta de tinerii de clasa a XII-a, bacalaureatul, este propus a fi dat la patru materii, dintre care doua obligatorii (limba romana si o limba straina) si celelalte doua la alegere, in functie de specificul unitatii scolare.
 

Manuale gratuite pentru liceu – un vis
Dupa titularizare, un alt punct important este invatamantul liceal, ce se solicita a fi obligatoriu pana in clasa a XII-a, si nu pana in a X-a inclusiv, cum este in momentul de fata. In acest sens se urmareste asigurarea de manuale gratuite si la clasele XI-XII. O initiativa laudabila, insa nu rezolva nici pe departe problema materialului didactic. In acest an, exceptand elevii din clasa I, carora statul le asigura an de an manuale noi, tinerii din restul invatamantului primar (II-IV), din gimnazial (V-VIII) si liceal obligatoriu (IX-X) vor invata, in marea lor majoritate, dupa manuale invechite, ramase de la colegii lor. Si aceasta intrucat Ministerul Educatiei ofera, an de an, carti noi in numar redus. Pentru anul scolar 2007-2008, clasele II-IV au primit manuale in proportie de numai 10-15%, fata de 15%-25% anul trecut. Pentru gimnaziu au sosit in proportie de 25-35%, comparativ cu 2006, cand am primit intre 10-15%. Ca elevii invata de pe manuale mostenite de la colegii lor mai mari, in cele mai multe dintre situatii mazgalite si invechite, este unul dintre neajunsuri. In cazul manualelor alternative si de limbi straine de liceu, ce se schimba de la an la an, tinerii si parintii sunt in marea lor majoritate nevoiti sa le cumpere. Pentru ca sunt drastic reduse la numar (daca o scoala solicita 20 de bucati, se alege doar cu 2, dat fiind procentul vehiculat de minister), ele ajung cu greu si abia revin elevilor eminenti! Desi vorbim de un invatamant obligatoriu si gratuit, majoritatea liceenilor nu au alta sansa decat sa si le achizitioneze contra unei valori ce depaseste 20 lei.
 

Vor o educatie europeana in adevaratul sens al cuvantului
Zilele acestea se va dezbate cu Ministerul Educatiei si problema asigurarii transportului profesorilor. Dascalii cer, prin reprezentantii lor, sase calatorii C.F.R., auto si naval in care scoala sa deconteze 100% si nu 50% ca si pana acum. Potrivit propunerilor sindicale, directorii de scoli vor fi obligati sa ceara fonduri pentru acestea, si nu fictive ca si pana acum, precum a precizat Ioana Purcarea, liderul S.L.S.I.P. Constanta. Profesorii mai cer 5 salarii platite de scoala la deces, deducerile urmand sa se faca din C.A.S., prima de vacanta in cuantum de un salariu pentru tot personalul din invatamant, Legea 128 privind statutul cadrului didactic sa devina Legea personalului din invatamant sau macar legea cu pricina sa contina un capitol special pentru personalul nedidactic. Dascalii mai solicita prima de pensionare, in valoare de doua salarii, gratuitate in cuantum de 50% pentru intrarea la muzee, spectacole si filme. Introducerea orelor de dirigentie, numite de acum inainte ore de consiliere, in norma didactica si plata lor este o alta propunere. Sindicalistii din invatamant mai cer eliminarea restrictionarii mobilitatii personalului didactic de la rural la urban sau de la gimnazial la liceu. „Avem in judet profesori foarte bine pregatiti, ce sunt tintuiti intr-o scoala generala. Desi au o pregatire temeinica, au finalizat chiar si cursurile masterale, nu pot ajunge la liceu“, a declarat Ioana Purcarea, numind doar o parte dintre neajunsurile cu care se confrunta dascalii in primul an european al educatiei autohtone.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: