Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Loteria pensiilor private

Posted by admin® pe septembrie 18, 2007

de Adrian GEORGESCU

Cuponiada. Termenul care, prin anii ’90, facea furori pe sticla celor cateva posturi de televiziune existente a revenit in actualitate, cu o mica modificare impusa genetic. Pensionada, ultima gaselnita a Guvernului in materie de protectie sociala, a luat startul. Aproximativ 122.000 de „agenti de marketing“, cum pompos au fost denumiti umblaretii care, bazandu-se pe rude, prieteni si amicii prietenilor, cauta sa convinga populatia sa „adere“, s-au inarmat temeinic. Mape, pixuri, tabele, scheme de investitii si indici de profitabilitate, toate repetate si invatate papagaliceste de slujbasii diferitelor fonduri de pensii private, au inceput deja sa patrunda in casele romanilor. Pe usa sau pe geam. 2%! „Dati-ne noua 2%, iar noi vom avea grija de batranetea voastra! Lapte, miere si caldura in casa, totul pentru 2%!“.

Refrenul suna cunoscut. Dupa ’89, o gramada de partide, guverne, societati si produse au oferit tot ce e mai bun in schimbul unor mici comisioane. Pana si tigancusa de la colt iti ghiceste un viitor stralucit pentru numai un leu. Pe acelasi principiu par sa mearga si cele 17 societati care se bat pentru banutul viitorului pensionar. Societati care, apeland la o deviza arhicunoscuta, abuzeaza, deja, de metodele binecunoscute. O metoda este obtinerea adeziunilor mizand pe lipsa de informare a „tintelor“. Astfel, fiecare dintre cei 4 milioane de oameni care sunt obligati sa semneze ar trebui sa-l intrebe pe agentul care ii bate in usa o gramada de lucruri. Politica de investire a activelor, instrumentele financiare si procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre participant, comisioanele de administrare si taxele de transfer intre fonduri. Cu alte cuvinte, romanul este obligat sa cunoasca o seama de termeni folositi de obicei in mediul bancherilor, afaceristilor si analistilor financiari. Situatia este aberanta. Foarte putini dintre romanii sub 35 de ani au idee despre indici de profitabilitate si instrumente cu diferite grade de risc. Cati oameni pot afirma, in aceste conditii, ca au aderat in cunostinta de cauza la un fond sau altul? Cati romani de rand se pot lauda ca au macar idee despre experienta unui administrator sau despre soliditatea unei societati, chiar autorizate de stat? Sau, mai mult, cine poate sa faca diferenta intre o schema de investitii 70-25-15 (gradul de risc – scazut, mediu sau ridicat – al plasamentelor) si una 65-15-20?
                      
Daca lipsa informatiilor este, logic, daunatoare pensiei semnatarului, cel putin la fel de nociva este abundenta acestora. Daca un roman doreste sa cunoasca, inainte de a se „subsemna“, care este cel mai profitabil fond de pensii private, s-a ars. Fiecare agent ii va prezenta, bineinteles, varianta roz, optimizata, a angajatorului. Mapa din dotarea standard a acestuia va scoate la lumina mii de cifre, indici si tabele, care vor „dovedi“, negru pe alb, soliditatea societatii peste 20, 40 si 100 de ani. Si, cum o buna informare inseamna consultarea prealabila a tuturor ofertelor, situatia va deveni alarmanta, cel putin in ce priveste timpul semnatarului.
                     
Nelamuririle nu se opresc aici. Potrivit normelor in vigoare (cel putin pana cand Guvernul Moliceanu va interveni cu schimbari, modificari si ordonante), doua adeziuni ale aceleiasi persoane inseamna redistribuirea aleatoare a „invalidatului“, de catre un program „specializat“, catre unul dintre fondurile existente. Cat de aleatoriu, ramane de vazut. Pentru ca din experienta Romaniei capitaliste se poate afirma ca intamplarea are un rol de-a dreptul neinsemnat cand vine vorba de distribuirea profitului. Loteria „pensionadei“ a devenit, astfel, o tragere la sorti, care, aidoma premergatoarei „cuponiade“, lasa la voia altora banii multora.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: