Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

C.S.M. – pus la zidul anticoruptiei

Posted by admin® pe septembrie 18, 2007

D.N.A. sare in apararea lui Tulus 

Directia Nationala Anticoruptie (D.N.A.) si-a exprimat „dezaprobarea“ fata de modul in care conducerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) a protejat datele din Raportul inspectiei, acuzandu-i si pe inspectori ca au notat in document date ce trebuiau sa ramana secrete. „Directia Nationala Anticoruptie isi exprima dezaprobarea fata de modul in care conducerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) a permis manipularea datelor continute in Raportul intocmit ca urmare a inspectiei judiciare efectuate la D.N.A. in perioada 1 iunie – 15 iulie 2007“, se precizeaza intr-un comunicat. D.N.A. reactioneaza astfel dupa ce doua cotidiane centrale au publicat, in editiile de ieri, informatii cuprinse in continutul documentului, care ar fi trebuit sa fie date publicitatii abia in 3 octombrie. D.N.A. isi exprima nemultumirea si pentru faptul ca informatiile publicate de cele doua ziare „nu sunt definitive“, caci ele nu contin si observatiile procurorilor anticoruptie cu privire la cele constatate in urma inspectiei.

                    

D.N.A. reclama insa si „lipsa de profesionalism a celor doi procurori inspectori ai C.S.M. care au analizat activitatea Sectiei a II-a a D.N.A.“, care „a facut ca in Raport sa se regaseasca informatii confidentiale, respectiv date despre interceptarea convorbirilor telefonice intr-o cauza concreta, in conditiile in care ancheta penala nu este finalizata, iar persoanelor interceptate nu li s-a adus la cunostinta acest lucru“. „Acest lucru ingreuneaza urmarirea penala, iar finalizarea anchetei este pusa sub semnul intrebarii“, se mai arata in documentul citat. In finalul comunicatului, D.N.A. anunta ca, dat fiind faptul ca cei din conducerea sectiei pentru procurori a C.S.M. „au gestionat defectuos concluziile Raportului“, institutia isi rezerva dreptul de a posta pe site-ul propriu observatiile pe care procurorii anticoruptie urmeaza sa le faca in replica la cele constatate de inspectie.
 

Procuror comunist in 2007
Procurorii anticoruptie au dat „solutii necunoscute Codului de Procedura Penala“, noteaza, in editia de ieri, ziarul „Gandul“, un amplu articol, sub titlul „Tulus – procuror comunist in 2007: dosare aruncate la cos, sentinte date in locul instantei“, prezentand modul in care se fac anchete la D.N.A. In urma unui control de fond la Directia Nationala Anticoruptie (D.N.A.), inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) au stabilit ca exista si dosare penale care au fost finalizate „prin adoptarea unor solutii necunoscute Codului de Procedura Penala“ sau ca procurorul Tulus a solutionat plangeri care erau de competenta instantei de judecata, sustine ziarul citat. Totodata, potrivit inspectorilor C.S.M., procurorul Tulus a preluat din prerogativele sefilor de serviciu, fiind singurul care analiza legalitatea si temeinicia solutiilor de netrimitere in judecata. Cu alte cuvinte, spune „Gandul“, doar Tulus era cel de care depindea daca o persoana este nevinovata si nu trebuie trimisa in judecata, chiar daca dosarul era instrumentat de un alt procuror. La fel de socanta este si constatarea ca, in unele dosare, la nivelul sectiei conduse de procurorul Tulus, „ofiterii de politie judiciara au fost insarcinati cu intocmirea planurilor de ancheta“, desi aceasta activitate este obligatia procurorului, arata sursa citata. De altfel, chiar in doua dintre dosarele instrumentate de catre Tulus, politistii au facut planurile de ancheta si, chiar mai mult, inspectorii au constatat, prin sondaj, ca „solutiile adoptate de procurorul sef sectie au fost motivate prin preluarea fidela a continutului referatelor intocmite de ofiterii de politie judiciara“.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: