Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Sfarsit de saptamana aglomerat pentru Politia Rutiera

Posted by admin® pe septembrie 16, 2007

Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca si la sfarsitul acestei saptamani se asteapta cresteri ale valorilor de trafic pe toate drumurile nationale. Motivul „invaziei” cu soferi este faptul ca luni se deschide noul an scolar, deoarece multi parinti vor porni la drum pentru a-si recupera odraslele din vacanta. Politia Rutiera va actiona cu dispozitive marite si va intreprinde activitati de prevenire, pentru ca circulatia sa se desfasoare in conditii de siguranta. Tinand cont de faptul ca ploaia este fenomenul meteorologic preponderent in acest anotimp, este necesar ca, in conditiile unui carosabil umed, sa se adopte o maniera calma de conducere, fara sa se bruscheze comenzile vehiculului. De asemenea, este necesar sa se ruleze cu un regim de viteza scazut, adaptat permanent conditiilor de drum. Reamintim conducatorilor auto ca au obligatia legala de a circula cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor, atunci cand vizibilitatea este sub 100 de metri in conditii de ceata, ploi torentiale sau ninsori abundente.

                    

Mentionam ca pe Transfagarasan nu numai ca a nins, s-au produs chiar si avalanse care, vineri dimineata, au provocat blocarea D.N.7C in zona cuprinsa intre Cabana Capra si tunelul de trecere catre Balea Lac. In prezent, circulatia se desfasoara in conditii de iarna. Referitor la circulatia in conditii de ploaie, este necesar ca fiecare manevra in trafic sa fie efectuata numai dupa o temeinica asigurare. In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. Politistii recomanda ca luminile de drum sa fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.
 

Atentie la ceata!
Un alt fenomen meteorologic raspandit in aceasta perioada este ceata, prevederile legale obligand soferii sa foloseasca luminile de intalnire si cele de ceata pe timp de ceata densa. De asemenea, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, este interzisa  circulatia pe timpul noptii sau ziua, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare. Conducatorii auto care folosesc luminile de ceata in alte conditii decat cea pentru care sunt destinate risca, pe langa amenda, sa le fie implementate si 3 puncte de penalizare, aspect care se inscrie intre ultimele modificari aduse legislatiei rutiere, ce are la baza faptul ca din ce in ce mai multi soferi au reclamat ca au fost frecvent orbiti de proiectoare sau de lampi de ceata, folosite abuziv. Referitor la Autostrada Soarelui, reamintim ca spatiile pentru servicii de pe ambele sensuri de mers ale tronsonului Drajna-Fetesti nu sunt operationale si, in acest context, participantii la trafic sunt sfatuiti sa nu opreasca pe banda de urgenta pentru a evita implicarea in evenimente rutiere nedorite. Politia Rutiera recomanda soferilor sa semnalizeze si sa se asigure temeinic inainte de efectuarea manevrei de schimbare a directiei de mers. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa respecte semnalele politistilor care fluidizeaza circulatia.
 

Transportatorii nu respecta restrictia gabaritica
In urma verificarilor efectuate in trafic, Politia Rutiera a constatat ca nu toti transportatorii respecta prevederile Hotararii Guvernului privind introducerea restrictiei de circulatie pe unele sectoare de autostrazi si drumuri nationale europene, pentru vehiculele rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, in zilele de vineri, sambata, duminica si de sarbatoare legala. Politia Rutiera face apel la toate societatile comerciale ce detin sau folosesc autovehicule de tonaj, sa ia masurile ce se impun pentru respectarea prevederile legale. In perioada urmatoare formatiunile de politie rutiera vor intensifica controalele pe aceasta linie, actionand cu maximum de fermitate. Reamintim ca in judetul Constanta, pana la data de 15 septembrie, restrictia se aplica astfel: vineri, intre orele 15,00-24,00, si sambata, intre orele 06,00-14,00: pe A2(E81) Bucuresti – Cernavoda; D.N.22C(E81) Cernavoda – Basarabi; si pe D.N.3(E81) Basarabi – Constanta iar sambata, intre orele 06,00-22,00 – pe D.N.39(E87) Agigea – Mangalia.
 

Centura de siguranta la control!
In vederea reducerii numarului de victime ale accidentelor rutiere, si la nivel european sunt organizate campanii de prevenire. In plina desfasurare se afla campania SEATBELT(centura de siguranta), initiata de Organizatia Politiilor Rutiere din Europa (TISPOL). Politia Rutiera Romana este membra a acestei organizatii inca din anul 2003.
                  

Campania TISPOcoincide cu cea autohtona STOP ACCIDENTELOR! VIATA ARE PRIORITATE-2007. Asadar, pe langa portul centurii de siguranta, Politia Rutiera Romana va urmari, in mod special si respectarea regulilor de circulatie de catre pietoni si motociclisti.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: