Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Nevoia de repere

Posted by admin® pe septembrie 16, 2007

de Valentin POPESCU

„Crede si nu cerceta“, indemnul biblic, picat in derizoriul laicitatii, are toate sansele sa fie infiat de membrii Colegiului C.N.S.A.S. Nedezmintind starea conflictuala din interiorul divanului C.N.S.A.S., iata, la doar o zi de la alegerea Patriarhului Romaniei, Mircea Dinescu „binecuvanta“ opt episcopi cu deja cunoscutul verdict „politie politica“. Ne sunt prezentate nume consacrate, arhicunoscute credinciosilor, dar si Securitatii (interne si externe), bineinteles, sub nume conspirative. Enoriasilor le este dat sa afle ca I.P.S. Pimen a slujit la greu tara, cu numele codificat Petru (nu sfantu…). Inalti ierarhi ortodocsi, imprastiati in toate punctele cardinale ale Romaniei, sunt indicati drept surse de maxim interes pentru sefii Securitatii si ai D.I.E. I.P.S. Andreicut, I.P.S. Andrei, P.S. Casian, P.S. Visarion, P.S. Ioachim, P.S. Epifanie si P.S. Timotei au in spate colaborari dezonorante cu organele de represiune ceausista.

Intrebarea este de ce C.N.S.A.S. nu a furnizat lista completa cu oamenii de legatura (in straie preotesti) ai Securitatii inaintea alegerii I.P.S. Daniel in scaunul de patriarh. Sa credem ca insasi politica membrilor Colegiului se afla in stransa interdependenta cu unii sau altii dintre ierarhii ortodocsi, mai mult sau mai putin deconspirati? Se prea poate ca dorinta unei tabere din C.N.S.A.S. sa fi inclinat spre alegerea Patriarhului Romaniei in necunostinta de cauza. Fundamentala eroare! Pentru ca ne puteam trezi in fruntea B.O.R. cu I.P.S. „Crin“, „Bobi“ sau „Ionica“ – ierarhi talmaciti cu nume de cod, in misiuni informative in tara si strainatate, dati in gat de restul dosariadei… nearse. Ceea ce nu s-a intamplat, din pacate, cu dosarul Inaltului prelat Daniel, uns, intre timp, Patriarh al Romaniei.

Cu o precizie uluitoare, membrii in Colegiul C.N.S.A.S. sustin ca nu mai putin de 16 dosare in „sutane“ au vazut flacarile… iadului, chiar in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. Printre ele si notele Preafericitului Daniel. Asa se explica si vidul informational din jurul trecutului binecuvantatei fete bisericesti. O prima concluzie? Neindoielnic, la capatul fitilului dosarului castigatorului scaunului patriarhal nu puteau fi decat mainile Securitatii. Logic, inseamna ca aceleasi maini detin copiile dosarului, folosindu-se de uzufructul santajului. De altfel, nu intamplator mitropolitul Daniel era vazut ca un prosper om de afaceri, mereu prezent in lumea politicienilor, dand cu tamaie peste magnatii ieseni. Faptul ca trecutul actualului patriarh ramane nedeslusit mi se pare o ireparabila frustrare. Cel putin pentru generatia mea, cunoscatoare a multor barbi popesti care au acceptat semnarea unui angajament ticalos.
                    
Borne ale lasitatii si ipocriziei, multi ierarhi colaborationisti se scuza pentru trecutul lor naclait, invocand amenintarile, haituiala si chiar represiunea. Stupefiant! Pai, daca un reper al moralitatii si rezistentei umane (conform inchipuirii bietilor muritori de rand) a acceptat racolarea atat de facil, atunci ce sa mai zicem despre pactizarea cu diavolul a intemnitatilor supusi la inimaginabile cazne?! Justificarea puerila a popilor, intelesi sa ne mai traga o… barba, este cu atat mai ridicola cu cat se cunosc emotionantele felicitari adresate de ei (oare, tot sub teroare?) demolatorului de biserici, Nicolae Ceausescu. Ei bine, la vederea si auzul atator grozavii cu pecete preoteasca, noua, laicilor, ce ne mai ramane? Cu siguranta, doar sa exclamam „Doamne, fereste-ne!“.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: