Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Pretentii de 2007 cu resurse din 1967!

Posted by admin® pe septembrie 14, 2007

Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta a lansat  o noua campanie de prevenire a accidentelor rutiere, numita „Pietoni  si Motociclisti”,  campanie care face parte din Programul National „STOP accidentelor rutiere! Viata are prioritate!”. La eveniment au participat comisar Corneliu Buzarnescu, din cadrul Serviciului de Ordine Publica, inspector Ciprian Sobaru, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, subinspector Radu Croitoru, din cadrul Compartimentului de Informare si Relatii Publice, iar din cadrul IPJ ConstantaCompartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au fost prezente subinspector Carmen Serbanescu, agent principal Diana Simineanu si agent Filotia Bors.Cu aceasta ocazie, comisar Corneliu Buzarnescu, din cadrul Serviciului de Ordine Publica, a facut referire la infractiunile pe linie de circulatie rutiera, savarsite in mediul rural, a caror cauza principala o reprezinta consumul de bauturi alcoolice, mentionand faptul ca trendul acestora este in scadere, urmare actiunilor preventive desfasurate pe aceasta linie.

                    

Comisarul a pus accentul pe faptul ca, in cursul verii, un aport important in scaderea fenomenului infractional l-au avut patrulele intercomunale, care, noaptea, intre orele 22,00 si 05,00, vanau soferii teribilisti sau aghezmuiti. Inspectorul Ciprian Sobaru din cadrul Serviciul Politiei Rutiere a prezentat situatia statistica a accidentelor, afirmand faptul ca, in aproximativ 60 % dintre acestea, sunt implicati pietonii, cauzele favorizante fiind neatentia si traversarea pietonilor prin loc nepermis. „De la inceputul anului, au avut loc 146 de accidente, soldate cu 16 morti, 25 de raniti grav si 109 raniti usor, cifra fiind cu aproximativ 10 cazuri mai mare decat cea a perioadei similare pentru anul trecut. De asemenea, de la inceputul anului, au fost aplicate pe linie de  pietoni 16.486 amenzi, in timp ce anul trecut au fost aplicate 20.597. In ceea ce priveste pietonii, trebuie sa mentionat ca a traversa prin loc permis tine si de gradul de civilizatie. Nu mi se pare normal ca pietonii traverseaza strada la 50-60 de metri de marcaj sau ca persoanele in varsta, care abia se deplaseaza, traverseaza prin loc nepermis. Pietonii sunt prima cauza generatoare de accidente din Romania”, precizeaza inspectorul Ciprian Sobaru. Acesta spune ca, odata cu inceperea anului scolar, se va „face educatie” micutilor elevi prin programul patrulei scolare, prezenta celor de la Circulatie si a colegilor de la Politia Rurala la sedinte de educatie rutiera. Pentru reeducarea adultilor, insa, se va incerca, din doua in doua zile, sa fie organizate, la nivelul intregului judet, actiuni pe pietoni, care vor fi amendati la traversarea prin loc nepermis. „Nu vom fi indulgenti fata de niciun batran, fie el si de 85 de ani, care trece prin loc nepermis!!!” spune Sobaru.
 

Motociclistii vitezomani -un pericol in trafic  
Ciprian Sobaru a subliniat ca o problema deosebita o reprezinta motociclistii teribilisti si vitezomani, care probabil s-ar mai calma daca ar vedea cat de cumplit arata accidentele in care sunt implicati „motoristii” si care, in majoritatea cazurilor, sunt mortale. Pentru a-si ilustra vorbele, inspectorul a prezentat cateva capturi prinse cu aparatul radar. „In acest caz, este vorba despre un motociclist surprins cu o viteza de 129 km/h, iar, la un moment dat, se poate observa in imagini cum el incearca sa… zboare. Motociclistul isi ia pur si simplu mainile de pe ghidon. Radarul a surprins motociclisti care aveau inclusiv 230 km/h. La o astfel de viteza, in cazul unui accident rutier… nu stiu ce mai ramane din tine. Cred ca, pentru a-i sensibiliza pe motociclistii vitezomani, ar trebui sa le aratam pur si simplu niste imagini cu accidente in care au fost implicati tineri asemenea lor”, spune inspectorul. Subinspector Carmen Serbanescu, din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, a prezentat obiectivele proiectului local, printre care cele mai importante sunt: constientizarea opiniei publice asupra consecintelor accidentelor rutiere, reducerea numarului persoanelor decedate pe fondul vitezei excesive sau ca urmare a indisciplinei pietonilor si dezvoltarea colaborarii cu alte institutii.
 

Stat de functii vechi de 40 de nai
De-a lungul campaniei, oamenii legii vor distribui populatiei Judetului Constanta materialele cu informatii preventive. „Astfel, in cadrul proiectului local Inspectorat de Politie al Judetului Constanta prognozeaza urmatoarele rezultate: constientizarea opiniei publice privitor la circulatia rutiera, prevenirea accidentelor rutiere soldate cu morti si raniti grav, asigurarea unui TRAFIC RUTIER MAI SIGUR”, precizeaza Subinspector Carmen Serbanescu. Interesant este faptul ca, la nivelul intregii tari, exista un deficit de personal sesizat de ani de zile de catre inspectorate. Cu toate ca oamenii legii au adresat numeroase „sesizari”  Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Inspectoratului General al Politiei Romane in privinta reglemetarii acestei stari de fapt, de ani de zile, „conducatorii” acestor institutii o scalda in ape tulburi. Statul de functii a ramas neschimbat din anul 1967, adica numarul politistilor de acum 40 de ani este constant, in conditiile in care numarul populatiei a crescut, la fel si numarul infractiunilor, al posesorilor de autovehicule etc. In ceea ce priveste politistii de la Rutiera, la Constanta, serviciul este asigurat de 106 oameni, numar care nu este nici macar la jumatate din cel necesar pentru a putea deservi populatia judetului.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: